Srbija ubjedljiva protiv Hrvatske u Zaboku!

Ženska reprezentacija Srbije je u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. ubjedljivo savladala Hrvatsku kao gost u Zaboku – 84:66 i prikazala vrlo dobru partiju!

Sjajna je bila Aleksandra Crvendakić, koja je sa 33 poena vodila Srbiju do važnog trijumfa.

Srbija je dobro otvorila meč i poslije poena raspoložene Crvendakić u 5. minutu povela 13:5. Držao je rival aktivan rezultat, serijom 11:5 u 9. minutu vratio se u meč – 19:20, ali je naš tim do kraja prve deonice podigao prednost na 24:21.

Na startu druge četvrtine sjajna Crvendakić je vezala sedam poena i povećala na 31:25: I dalje se Hrvatice nisu dale, ali Srbije poslije trojke Andreson i dvojke Crvendakić dolazi do prve dvocifrene prednosti – 38:28. Donijela je odlična Krajišnik, novi kapiten, i „plus 12“, pa još jednom trojkom Crvendakić i Janković velikih „plus 17“ u 19. minutu – 52:35. Do odlaska na veliki odmor Čađo je pogodila trojku, za 55:35.

Na startu trećeg perioda igre, Hrvatska je iskoristila kratak post u napadu Srbije i u 26. minutu smanjila na 46:57 serijom 11:2. Međutim, uzvratile su izabranice Marine Maljković sa dva uspješna napada, a na poslednju pauzu otišlo se pri rezultatu 51:62.

Prišle su Hrvatice na početku posljednje dionice na „minus osam“ – 54:62, ali je Srbija ponovo otišla na dvocifren višak – 71:59 u 34. minutu. Držala je Hrvatska priključak, koji je poremetila Čađo trojkom, pa Krajišnik dvojokom u 37. minutu za 76:62, kada je konačni ishod već bio izvjestan.

Želim da čestitam Hrvatskoj na odličnoj borbi. Ništa nas nisu iznenadile, bile smo spremne za to. Znamo da je Hrvatska grupa jako talentovanih košarkašica. Želim da se zahvalim svima na divnom gostoprimstvu. Zaista su nas primili odlično ovde. U hali je ambijent bio fantastičan. To stvarno mislim i želim to da napomenem. Naša odbrana je bila mnogo loša, to nije odbrana koja lični na naš tim, na moj tim. Sa druge strane, imamo totalnu promenu, potpuno nov tim, tako da je to donekle i logično. Djevojke nemaju iskustvo ovog nivoa. Većina njih! Najvažnija je pobeda na kraju. Ali, moramo mnogo stvari da popravimo za dalje. Crvendakić je sada uradila posao koji je trebalo da uradi. To se podrazumijeva i to se očekivalo od nje. Imali smo nešto duže pripreme jer nismo igrale prvu utakmicu, pa smo krenuli da radimo u nedelju. Trudila sam se da spremim tim kao što sam ga spremala kada sam 2011, došla na ovo mjesto. Sve ispočetka. Sa nekima koje su već prošle cijeli sistem, ali ovo je nov tim. I tu nema ko je stariji, a ko mlađi. Toga nema. Ovo je sad nov tim za sebe. Trudila sam se da i u napadu i u odbrani uradimo neke nove stvari, neke zadatke. Utakmica sigurno nije bila lepa. One nemaju iskustva. Većina njih tek počinje da gradi karijere po inostranstvu, jer, nažalost, nemamo dobru ligu u Srbiji. To je slučaj, manje-više i u Hrvatskoj. Jako je teško. Vidjećemo šta će vrijeme pokazati”, izjavila je selektor Srbije Marina Maljković.

“Svakako da nam nije bilo lako. Znale smo da je Hrvatska jako talentovana i mlada ekipa, one su kao i mi, na početku. I mi krećemo sa nekom novom pričom. Imale smo dosta problema, nismo našle našu igru, ali smo uspele agresivnom odbranom da to popravimo”, rekla je Aleksandra Crvendakić.

foto. KSS