Milaković: KSBiH mora napraviti zaokret

Savez je trebao pokazati više ozbiljnosti u smislu rukovođenja ligom, ističe trener košarkaša Mladosti Žarko Milaković

Košarkaška liga BiH stigla je negdje na polovinu, a naša ekipa posjetila je trening Mladosti iz Mrkonjić-Grada. Mladi stručnjak Žarko Milaković radi odličan posao na klupi ovog tima, a ističe da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima.

“Prije svega, zadovoljan sam da je ova sezona kako-tako počela, da pokušamo da održimo sport i košarku pod ovakvim uslovima i pandemijom koja nas je zahvatila. Druga stvar, jako je nezgodno bilo šta prognozirati, bilo šta planirati, jer ima dosta promjena u kalendaru takmičenja, odnosno odgađanja utakmica, pa od tog zavisi mnogo faktora. Mislim da smo uhvatili neki ritam poslije te epidemije koja nas je zahvatila, jer smo bili u izolaciji 21 dan, pa smo pred Novu godinu pokazali određeni nivo kvaliteta i neku zavidnu igru”, kaže Milaković za Oslobođenje.ba.

Mladi stručnjak Žarko Milaković radi odličan posao na klupi ovog tima, a ističe da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima.

“Prije svega, zadovoljan sam da je ova sezona kako-tako počela, da pokušamo da održimo sport i košarku pod ovakvim uslovima i pandemijom koja nas je zahvatila. Druga stvar, jako je nezgodno bilo šta prognozirati, bilo šta planirati, jer ima dosta promjena u kalendaru takmičenja, odnosno odgađanja utakmica, pa od tog zavisi mnogo faktora. Mislim da smo uhvatili neki ritam poslije te epidemije koja nas je zahvatila, jer smo bili u izolaciji 21 dan, pa smo pred Novu godinu pokazali određeni nivo kvaliteta i neku zavidnu igru”, kaže Milaković.

Bh. liga ove godine je u nekim čudnim uslovima i još se ne zna ni kako će se igrati, a ni doigravati, pa je sad teško govoriti o ovosezonskom kvalitetu.

“Govorio sam prethodnih godina, onog momenta kada su ekipe iz Bosne i Hercegovine počele učestvovati u ABA 2 ligi, one su pokazale dozu ozbiljnosti i podigle nivo same lige, jer ovi ostali klubovi su se pokušali nekako nasloniti na to i možda nikad nije bila ujednačenija liga, recimo približno kvalitetnija. U najavi sezone se vidjelo da će biti jako neizvjesno, vidjeli smo da nema neporažene ekipe i da svako svakoga može dobiti, ali kažem da je to opet jedan dio okolnosti u kojim se nalazimo, odnosno odgađanje utakmica bolesnih igrača, ne znamo ni u kakvim rosterima ekipe dolaze i nastupaju, to su neki problemi kojim se mi treneri bavimo. Mislim da su klubovi pokazali ozbiljnost i samim tim što su učestvovali i napravili nešto ovako ozbiljno. Savez je opet, prema mom mišljenju, pokazao neozbiljnost u smislu rukovođenja ligom, odnosno kalendarom i sistemom takmičenja gdje nije donio na vrijeme odluku da se ti timovi i ekipe mogu pripremiti i da znaju šta mogu da očekuju kroz kalendar takmičenja, to se sve mijenja dok liga traje, što je jako nezgodno za klubove i trenere”, priča Milaković.

Pandemija koronavirusa izazvala je velike probleme, pa mnogi bh. igrači nisu mogli otići u inostranstvo. Bila je ovo prilika da se klubovi više oslone na domaći kadar.

Ja sam apsolutno siguran da je ove godine bila mogućnost da Savez BiH napravi neki zaokret u organizaciji, odnosno da zaštiti broj domaćih igrača u ovoj ligi i da pokušamo razviti ligu. Onog trenutka kada je prestala zajednička liga mlađih kategorija koja se zvala Liga mladih, mislim da je košarka na ovim prostorima mnogo izgubila. Mi još zadnje benefite te lige u godištu 2000/2001. imamo kroz ovu ligu Bosne i Hercegovine. Smatram da ćemo u narednim godinama biti u velikom problemu ako ne budemo mislili na drugačiju organizaciju, odnosno drugačiji vid takmičenja na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. Sigurno da je uzelo maha jer su se domaći igrači zadržali i nisu otišli u inostranstvo, zato što su neke inostrane lige zatvorile broj stranaca ove godine, i to je podiglo kvalitet lige. Mislim da je to u ovoj sezoni trenutno privid, nije to nešto sistemski došlo, već sticajem okolnosti. Više bih volio i radovao se kao trener koji radi na ovim prostorima da je to sve sistemski bilo”, govori Milaković, koji se na kraju osvrnuo na rasplet u domaćem šampionatu.

“Prognozirati je teško, ali vidimo da su ovi klubovi koji učestvuju u ABA 2 ligi, prije svega, napravili najozbiljnije rostere. Sparsi su tu sigurno favoriti u BiH, naravno poslije Igokee koja ne učestvuje kroz Ligu 13. Prema mom mišljenju, Borac je napravio jako kvalitetnu ekipu, Leotar sa domaćim igračima igra izuzetnu košarku, Zrinjski je najprijatnije iznenađenje lige, ali kažem u dvije pobjede to sve stoji i zavisit će stvarno od toga da se raspored odigra do kraja, da ne bude pomjeranja, jer ako bude, to će biti, prema mom mišljenju, neregularna liga. Ako ostane masa utakmica da se igra za kraj, a mi ne budemo znali koliko ekipa ispada, ili se igra liga za opstanak, možda će doći i do nekih malverzacija, što nikome nije u interesu u ovakvoj ligi. Mislim da su Sparsi pokazali najviše u ovom dijelu prvenstva”, zaključio je trener Mladosti.

foto:Nikola Vuruna/Igokea


About The Author