Tim Srbije uvijek dobija kada je tim

Košarkašice Srbije igraće u polufinalu Olimpijskih igara.

Srbija je u četvrtfinalu pobijedila Kinu 77:70. Do pobjede su došle na svoj način – velikom borbenošću.

“Tim Srbije uvijek dobija kada je tim. Kakve god bile otežavajuće okolnosti i iskušenja najvećeg mogućeg sportskog takmičenja, a to su Olimpijske igre, odvlačenja pažnje, raznih situacija sa strane, suza radi neuspjeha nekog našeg sportiste ili radosnica radi uspjeha naših sportista… Kad god smo mi taj tim i kada god prevaziđemo te spoljašnje faktore, ja vjerujem u njih. Znam šta je sve urađeno od 2011. Mnogo sam ljuta i dodatno ljuta, sigurna sam da one masu puta to i ne razumiju, da im je teško da shvate ogromnu količinu ljutnje u momentima kada one nisu tim. Ja to ne prihvatam. Imam strašan problem sa tim. Nije mi problem da izgubimo, ali ukoliko si ti, ukoliko je tvoja suština ova četvrta četvrtina… I to ti nije donijelo jednu medalju, već i medalju 2016, jedan strahovit uspon, bez ikakvih padova. To je puno osvojenih medalja, emocija, zajedničnih momenata. To su situacije gdje svi koji gledaju košarku po tome prepoznaju košarkašice Srbije. I sada i ne možeš da odstupaš od toga. U tom momentu kada toga nema, ja sam ne bijesna, nego… I njima to sigurno teško pada, jer ne mogu do kraja da razumiju moju poruku. Ali, Bogu hvala, na kraju me razumiju. Vi ne možete da vjerujete koliko je svaka igračica tu bitna. I one će vam same to reći. Ne morate mene da pitate. I ta Maša Janković, koja sad nije tu, koliko je bila važna na Evrobasketu, a koliko je sada Dragana važna, ili Anđela Dugalić koja nije ušla ni minut. Tome se strašno posvećuje pažnja da to sve bude bez i najmanje greške, da tih 12 bude sastavljeno baš onako kako treba. Ne bih nikoga izdvajala, sem ovoga što sam vam rekla. Vidi se koliko je tim ostvario i samo sa tim timom možemo još nešto da uradimo, jer za sada nismo ništa uradili”, rekla je selektor Marina Maljković i nastavila u dahu:

Jesmo, pobijedili smo veliku Kinu. Ovo je ogromna pobjeda. Ovo je tim sastavljen od 12 najboljih igračica u Kini ikad. Japan isto. Ovo će se za nekoliko godina shvatiti koga smo mi pobijedili, koliko je sad ženski turnir neuporedivo jači nego u Riju. Mi smo tamo imali Senegal koji smo mogli da dobijemo, imali smo Brazil… Bar četiri ekipe koje smo lagano mogli da dobijemo. Ovo je sad strašno, ovo je sad 11 ekipa… Ovo je snaga tima. Evo šta ovaj tim može. Šta tih 12, od kojih svaka ima svoju preciznu ulogu. Uopšte nije fraza. I ako Saša Čađo kaže nešto sa klupe, koja sada igra manje, a nekad je i ona bila nosilac, da je to to, da je ta rečenica potrebna, reakcije koje one imaju… Koja god da uđe na dva ili tri minuta. E tako mi funkcinišemo. Prosto, to smo mi. Ako to postoji, ja vjerujem u njih protiv svakog tima. Ako toga nema, ulazimo u problem. Svaka je posebna, ne možete da vjerujete u kojoj mjeri. I za mene je svaka MVP i najbolja”.

Sonja Vasić je odigrala još jednu vrhunsku partiju sa 16 poena i 10 skokova.

I kada nije išlo dobro, uspjele smo da se skupimo i da vjerujemo u tim. To nam se vratilo. Vjerujem da smo u tih posljednjih sedam-osam minuta napokon pokazale tu našu prepoznatljivu igru i da ćemo to samo da dižemo do kraja. Ispunile smo taj neki naš cilj da uđemo u borbe za medalju i sve je otvoreno. Mislim da ni sada niko nije smatrao da smo mi favorit, niko nije vjerovao, odavno su nas otpisali svi. Opet smo izašle na teren i uspjele smo da mi pričamo za sebe kao ekipa. Vidjećemo… Imamo 40 minuta da probamo nemoguće. Do sada smo samo nemoguće i uspijevale da uradimo”.

Ana Dabović Kini je dala 13 poena.

“Srećna sam što sam dio ovog tima. Dugi niz godina pravimo velike uspjehe. Ne mogu da vjerujem da smo u polufinalu. Definitivno nije bilo lako, ali pokazali smo ponovo da smo tim koji igra najbolje kada je najteže. Uradile smo što je bilo potrebno da se pobijedi. Dale smo najbolje od sebe. Stvarno sam uživala na terenu danas, kao što uživam svih ovih godina igrajući za selektorku Marinu i igrajući zajedno sa svim ovim djevojkama. Ova generacija je nevjerovatna. I definitivno, očekujem da će Kina osvojiti medalju na sljedećim Olimpijskim igrama”.

Jelena Bruks je bila najefikasnija u srpskom timu sa 18 poena.

“Sve se sklopilo kada je bilo najpotrebnije… Imale smo pad u trećoj četvrtini, ali ne može da se gleda utakmica u Srbiji u četiri ujutru sa uživanje, kad su se već probudili ljudi mora da bude malo tenzije”, našalila se Jelena.

“Kada je najviše trebalo naša timska igra je odradila svoje. Teško je igrati u ovom terminu, koliko god da smo se navikle na ovu vremensku zonu… Probudile smo se u poslednjoj četvrtini, kad je bilo najvažnije i nismo dozvolili Kini ni da pomisli da može da pobijedi… Ostvarili smo prvi cilj, ušli među četiri najbolje. Samo kad smo pobijedili, sada je sve dobro”.

foto:fiba

About The Author