Svetislav Pešić:Nismo u dobrom fizičkom stanju, želio bih da pozdravim Novaka Đokovića

Svetislav Pešić

foto: FIBA

Svetislav Pešić selektor Srbije obratio se medijima i rekapitulisao dosadašnji dio priprema.

Selekcija Srbije priprema se za Olimpijske igre u Parizu. Nakon uvodnog dijela i dva digrana meča iza zatvorenih vrata protiv Holandije, slijede pripremni mečevi. Najprije sa Francuskom.

“Za dvije nedelje smo nismo uspjeli da uradimo sve što smo isplanirali. Svi dolaze iz različitih timova organizacija i imaju različite navike. Treba da se povežu između sebe pa mi sa nama i to je proces koji je izazovan za trenere. Postoji ogromna želja, da se svi individualno pripreme. Nismo u dobrom fizičkom stanju. Imamo i jedno dugačko putovanje u međuvremenu. Nadam se da će doći na jedan fizički status koji je potreban. To su ekipe koje su zahtjevne, pogotovo za jedan ovakav turnir.

Nemojte da mislite da kukam, nemamo dovoljno vremena za pripremu. Dosta je zahtijevan proces. Naši ciljevi su visoki, a za to se moraš dobro pripremiti. To je dio naših svakodnevnih obaveza. Igrali smo dvije utakmice sa Holandijom i one su bile dobre. Ogroman je interes igrača da se prezentuju na najbolji mogući način. Pripreme služe za to i mnogo su kraće nego što je nekad bilo i drugačije su nego za Svetsko prvenstvo. Neki su završili takmičenja neposredno pred početak priprema.

Imamo problem sa povredama. Nikola Jović je počeo da trenira individualno. Tek je krajem prošle nedelje skinuo čizmu. On radi sa fiziotereutima. Ostaje ovde sa kompletnim staffom da vidimo da li ga mogu pripremiti kako bi se on uključio sa ekipom. Najvažnije je da ima mentalnu sigurnost. Davidovac se povredio sa Holandijom i on će ići na terapije i neće putovati u Abu Dabi. Davidovac je bio fantastičan, treba mu vremena da uđe u ritam, ali ovo što je dao na treninzima… ne bi ga prepoznali.

Stvarno mi je žao, ali je dao sve od sebe. Pao je nezgodno na kuk i nadamo se da će ga vratiti u dobro stanje. Mnogo nam je važan. Različiti su igrači na istim pozicijama, a faliće. Sutra idemo za Lion, tamo igramo sa Francuzima. Igramo zatim sa Australijom i Amerima i odmah se vraćamo nazad i igramo sa Japanom. Postoji mogućnost da igramo još jednu utakmicu. Računamo na Nikolu i Davidovca, a bilo bi nam neophodno da organizujemo još jednu utakmicu. Ja mislim da sam sve rekao”, započeo je opširno obraćanje Svetislav Pešić.

Srbija će na Olimpijskim igrama biti u grupi sa Portorikom, Južnim Sudanom i selekcijom SAD.

“Ja sam rekao da će Portoriko biti najozbiljniji. Vi koji bolje znate ste se smijali. On kao sad govori Portoriko… Oni su dobili sad neke igrače, pogotovo Alvarada koji je neviđeni igrač. Ne mogu da kažem da je sam dobio, ali atmosfera u San Huanu je bila sjajna. Dobiti Portoriko u onoj atmosferi je nevjerovatno. Sva sreća pa smo na vreme dobili utakmice u Manili, pa nismo išli na dodatne ispite.

Vi koji ste uspjeli da gledate utakmice Južnog Sudana vidjeli ste kakva je to ekipa, moramo da budemo dobro fizički spremni. Imamo talenat i kvalitet, nije nikakva dilema, ali fizički moramo da budemo dobri da bi igrali protiv Amera, Južnog Sudana i Portorika.

Imamo šansu u jednoj utakmici protiv SAD-a, ali tako i Južni Sudan razmišlja protiv nas. Grupa nam je dosta komplikovana. Nije nepovoljna situacija, ali neću da iskoristim izraz da bi pisali da kukam. Vjerujem u tim i rad i nemam razloga da žalim. Smirite se i spustite loptu na zemlju, biće dosta komplikovan turnir. Mi kao drugi ne igramo sa trećim. Mi kao drugi što bi bilo realno i što bi trebalo da bude naš cilj.

Mi ne igramo onda sa trećim, nego sa prvim ili drugim. Iz A ili B grupe možemo da dobijemo Kanadu. Žrijeb je dosta problematičan za sve ekipe. Japan ili Južni Sudan nemaju iskustvo ni kvalitet, ali 10 ekipa će se boriti za medalju. Vidjeli ste kako je Brazil uništio Letoniju koja ja bila iznenađenje Svjetskog prvenstva. Mi možemo da budemo sa prvim ili drugim u A ili B. Taj sistem je sasvim drugačiji i to vi kao stručnjaci treba da objasnite našim navijačima, a ne da govorite da ako neko može da dobije Ameriku to je Srbija”.

Konačan spisak od 12 igrača još neće biti saopšten.

“Krećemo 24. jula za Lill, vjerovatno veče prije toga ću saopštiti konačan spisak. Iz mnogo razloga neće biti prije toga, prije svega zbog ne daj Bože povreda. To nije laka odluka. Moramo da budemo svi zdravi da bismo svi mogli da donesemo odluku”.

U posjeti igračima bio je Vlade Divac.

“Igračima je to bio poseban doživljaj sa njim. Volio bi da i drugi dođu, za njih je uvijek otvoreno na treninge. Mogu da dođu kad žele bez poziva”, rekao je  Svetislav Pešić, pa se prebacio na temu Novak Đoković.

“Želio bih da pozdravim Novaka Đokovića. Želim mu puno uspjeha i toliko sam ponosan na njega i na ono što je uzeo mikrofon i što je rekao navijačima i to je tako uradio maestralno. A vi to treba da pišete stalno. Kako je rekao: “Laku noć”. On je to lijepo rekao i dao lijepu poruku”.

Govorio je selektor Srbije i koliko je “hemija” u ekipi bitna.

“Ja vjerujem u talenat, a najviše radim na hemiji. Sve je to komplikovano. Raditi na tome u klubu i reprezentaciji je različito. Mnogo je bitno da se igrači povežu i na kraju krajeva kada igrači osjete potrebu za povezanošću i da jednom drugom treba. Ako se to desi onda si kao trener završio veliki posao i onda su spremni da urade veliki posao.

Uvijek je bolje pobijediti nego izgubiti i onda se diže međusobno povjerenje i samopouzdanje. Kada pobijediš bez obzira kako pobijedio si. Ako izgubiš taj poraz te tjera da se više zamisliš. Pogotovo u pripremnom periodu. Nećemo da idemo da izgubimo, ali moramo da pripremamo ekipu za ono najvažnije, a to su utakmice u Lilu. Ne razmišljam o razultatima nego o onome što smo se dogovorili.

To je proces u kom su uključeni svi. To kreće od Joce koji nosi kofere. Najvažniji posao u svemu tome je selekcija i izbor igrača, jer ako nije tu dobar izbor, to je onda jedna pokvarena jabuka u skupu. To je bitno za trenera i jedan je izazovan posao. Nije pitanje samo odbrane ili šta se igra u napadu. Bitno je povjerenje u trenera i uzajamno povjerenje. Sve su to momci koji su prošli različite programe i trenere i bitno je da ga priznamo kao osobu i ubaciti u proces.

Nije samo zadužen da radi i da ima apsolutno pravo i da predloži bilo šta. Da li je to pitanje privatnog života ili napada i odbrane. Mi smo tu za njih. Bitno je da je njima komforno, a to je cilj i onda mogu biti dobri rezultati. Povjerenje u doktora u fizioterapeuta je izuzetno važno, ne samo trenera nego u staf koji je sa njima”, zaključio je Svetislav Pešić.

Prvi zvanični prijateljski meč tim Srbije će igrati 12. jula protiv Francuske u Lionu. Zatim slijedi put u Abu Dabi, gde će se sastati sa Australijom 16. jula i reprezentacijom SAD dan kasnije.

Potom slijedi povratak u Srbiju i duel sa Japanom 21. jula u Beogradskoj areni. Put Lila, tim Srbije kreće 24. jula.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author