Šejn Larkin: Tamo su navijači toliko intenzivni od početka do kraja utakmice da to čini utakmicu teškom za sve

Larkin o navijačima Partizana.
Šejn Larkin

foto:FIBA

Šejn Larkin jedan od najboljih igrača Evrolige. Sa Anadolu Efesom je osvojio Evroligu dva puta.

U četvrtak će sa svojim klubom gostovati Partizanu u 27. kolu Evrolige. Larkin je nedavno izjavio da je najteža gostujuća utakmica za njega u Evroligi upravo protiv Partizana.

,,Igranje u Beogradu, podrška navijača koju imaju tamo je na visokom nivou. Definitivno utiču na način na koji možete komunicirati sa saigračima na terenu. U nekim utakmicama nismo u mogućnosti da pozivamo akcije, ne vodimo razgovore na terenu i pustimo stvari da idu same. Tamo su navijači toliko intenzivni od početka do kraja utakmice da to čini utakmicu teškom za sve.

Treneri da komuniciraju sa igračima i igrači da komuniciraju sa trenerima. To definitivno ima uticaja i na to kako sudije vide igru ponekad. Bio sam u mnogim različitim arenama gdje su navijači definitivno uključeni u igru i pjevaju i viču tokom cijele utakmice. Oni su glasni i to je teška atmosfera, nikada nisam igrao u areni u kojoj ima 15, 20, 22 hiljade ljudi koji stoje, skaču, pjevaju pjesme i vrište sat i po vremena“, rekao je Larkin za portal Basketball Sphere.

Nije to baš uobičajeno, ni za evropske okvire, kako je istakao Larkin.

,,To je neki drugačiji nivo posvećenosti prema klubu. To je nešto što volite da vidite, tu strast koju imaju za svoj klub i stvari koje su spremni da urade kako bi njihov tim donio pobjedu. To je veoma impresivno, i morate imati poštovanje prema tome jer to čini igru prijatnijom.”

Šejn Larkin je definitivno bio glavna zvijezda u stvaranju tog super tima Anadolu Efesa, ali tiho je u pozadini sazrevala nova “zvijer”. Ta zvijer je bio Vasilije Micić, koji je godinama prolazio ispod radara mnogih. Kada ga je Ataman doveo, zamislio ga je kao sekundarnog organizatora igre koji bi ulazio sa klupe. Ono što je uslijedilo u godinama nakon toga bilo je fantastično.

Micić je u dve titule u nizu osvojio titulu MVP-a Evrolige, dvaput je bio MVP finala Evrolige, kao i najbolji strijelac završnog turnira te najbolji strijelac regularnog dijela Evrolige. U međuvremenu, takođe je postao i najbolji asistent, strijelac i MVP Superlige Turske. Od igrača koji je postizao 7,7 poena, postao je igrač koji prosječno postiže 18,2 poena po utakmici u Evroligi.

Kako je vrijeme prolazilo, postajao je samouvereniji, i dobijao je više slobode od trenera Atamana
Larkin je bio jedan od onih, koji je momentalno shvatio o kakvom potencijalu je riječ.

,,Vasa ima veoma poseban dar za dodavanje lopte. To sam vrlo rano primjetio. On je neko ko je visoki bek koji je mogao da brani, igra na postu, organizuje akcije. Kako je vreme prolazilo, postajao je samouvjereniji i dobijao je više slobode od trenera Atamana. Onda smo počeli uviđati kako može da postiže poene. Svake godine napravio je korak naprijed u pogledu svoje sposobnosti postizanja poena. To ga je pretvorilo u jednog od najboljih igrača u Evropi.”

Iz sezone u sezonu, Micić je sve više i više napredovao.

,,Nikada nije izgubio svoju sposobnost dodavanja, ali kada je dodao tu sposobnost da izađe na teren i postigne 25, 26, 27, 30 poena bilo koje večeri – to ga je učinilo veoma teškim za čuvanje. Morali ste da birate svoj otrov – da li želite da on postiže poene, ili da više igrača angažujete na njemu pa će on pronaći druge saigrače na otvorenom šutu.

To je ono što je Vasu činilo tako posebnim i to je vjerovatno bio dio razloga zašto smo bili tako sjajan tim. Svi smo se nekako razvijali, dodavali različite aspekte u našu igru svakodnevno da bismo rasli i igrali zajedno, samo gurajući jedni druge da budemo najbolji igrači koji možemo postati.“

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author