Radnik iz Bijeljine nadživjeće i one koji bi da ga ugase

Kk radnik

foto: KK Radnik

KK Radnik iz Bijeljine oglasio se saopštenjem.

Saopštenje su izdali povodom blago rečeno neslaganja pojedinih klubova sa raspodjelom novca iz budžeta Grada Bijeljina. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Zlonamjerni navodi u pojedinim medijima na račun Košarkaškog kluba „Radnik“ u vezi sa „nepravednom“ raspodjelom novca iz gradskog budžeta, još jedan su u nizu neuspjelih pokušaja privatnog bijeljinskog kluba, vođenog isključivo ličnim interesima, da sramnim optužbama na račun „Radnika“ pokušaju odbraniti svoje dugogodišnje enormno „isisavanje“ novca iz lokalne kase”, saopšteno je iz Upravnog odbora KK “Radnik” Bijeljina.

“Dušebrižnici bi trebalo da imaju na umu da je „Radnik“ zadržao premijerligaški status na terenu, ali da je loša finansijska situacija uslovila istupanje iz ovog ranga i stavljanje fokusa na razvoj mlađih kategorija iz sopstvenog pogona”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora.

Dodaju da to ne mogu razumjeti oni kojima je, kako kažu, košarka najbolji način za bogaćenje i lagodan život.

“Naviknuti da od sporta prave unosan privatni biznis, zahvatanjem velikog „kolača“ iz gradske kase, dok istovremeno mlade igrače prodaju drugim klubovima, od čega bijeljinski sport nema nikakve koristi, javnost ne bi trebalo da bude začuđena što im posljednja raspodjela iz budžeta nije po volji. Kao što je poznato, njihovim apetitima godinama se udovoljavalo novcem svih građana, na štetu gradskog kluba, koji se sve vrijeme držao po strani i zatvarao oči pred očiglednom nepravdom”, napominju iz KK Radnik.

Dodaju i da se u Pravilniku o raspodjeli sredstava za sport jasno navodi da sportski klubovi i udruženja koja baštine tradiciju sportskog društva Radnik imaju pravo na veći iznos sredstava prilikom raspodjele.

Takođe, prema Pravilniku, jedan od uslova za dobijanje novca iz budžeta jeste da bi klubovi trebalo da se takmiče i sa mlađim selekcijama pod okriljem Košarkaškog saveza Republike Srpske, što nije slučaj kod svih klubova. Zato otvoreno pitamo, čemu tolika galama i upiranje prstom u pogrešnu metu, onih koji su privatna inicijativa, ne ispunjavaju uslove iz Pravilnika, a godinama „lopatama zgrću“ javni novac u privatne džepove?!

KK „Radnik“ je u svojoj više od šest decenija dugoj i bogatoj tradiciji iznjedrio brojne vrhunske igrače, koji su nastupali u najpoznatijim klubovima i osvajali evropske titule”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu iz Upravnog odbora ovog kluba, takav kontinuitet rezultata, uprkos otežavajućim uslovima rada, gradski klub uporno nastoji da održi, a to potvrđuje i činjenica da, kako kažu, trenutno imaju četiri reprezentativca Republike Srpske i BiH u mlađim selekcijama.

“Samo u proteklih 10-ak godina klub je osvojio pet titula Prve lige Republike Srpske, nastupio nekoliko sezona u Premijer ligi BiH, gdje je dva puta učestvovao i u Ligi za prvaka, tri puta igrao finale Kupa Republike Srpske, te jednom u Fajnal-for kupu BiH. Sa mlađim selekcijama osvojio je pregršt medalja, kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima. Za razliku od drugih, KK Radnik“učestvuje sa svim mlađim selekcijama u takmičarskim ligama Republike Srpske i BiH i igra dvije seniorske lige”.

Dodaju da istovremeno, ne naplaćuju članarine, prevoz na utakmice, opremu, čarape i reklamne šoljice, kao što je praksa u „biznis klubovima“.

“Uostalom, svaki pokušaj stavljanja u istu ravan gradskog kluba sa višedecenijskom tradicijom i privatnih klubova orijentisanih prevashodno na lično bogaćenje, nesumnjivo nanosi ogromnu štetu razvoju najmlađih i sportu u Bijeljini”, zaključuje se na kraju saopštenja.

About The Author