Pešić:Možemo da se slikamo ako odemo na Svjetsko prvenstvo bez odbrane

foto:KSS

Izjava selektora Srbije Svetislava Pešića nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Srbija je vizu ovjerila u posljednjem kolu pobijedivši Veliku Britaniju u Beogradu 101:83.

“Važna pobjeda za nas, bez sumnje, a o utakmici… Moje iskustvo mi kaže da se utakmica nikada ne pobjeđuje prije samog starta. Bez odbrane, bez balansa u napadu i odbrani, teško je kontrolisati sudbinu. Znali smo to, nadao sam se da će mediji znati koliko je važna utakmica, pogotovo za naš mentalitet. Možete vidjeti u statistici i brojevima, nekada brojevi mogu pomoći, a nadam se da će i mediji… Šutirali smo 70 odsto za dva i 50 odsto za tri. Četrnaest puta smo pogodili za tri poena. To znači da naš problem, generalno, je naš mentalitet. Mnogo gledamo, da kažemo, NBA, a mladi momci iz NBA… Možete dosta naučiti, ali morate da budete pametni i inteligentni da napravite selekciju – šta možete, a šta ne smijete da uzmete”, rekao je Pešić i nastavio:

“Naš nacionalni tim i naši igrači, mi pokazujemo naš talenat u napadu, ali znam bolje od svih kako je bivša Jugoslavija osvojila neke medalje. Vremenom smo imali mnoge sjajne ofanzivne košarkaše, ali smo bili i jedan od najboljih defanzivnih timova. Takvim balansom možete osvojiti nešto. Ovo je posebna poruka za naše mlade igrače, moraju da unaprijede talenat, ali talenat bez rada, bez odbrane, to je teško. Evropska košarka je drugačija od NBA košarke. Da nismo imali podršku navijača… Britanci su uzeli 18 skokova, igrali su agresivno u napadu i to sve treba zatvoriti da bi razvilo i poboljšalo samopouzdanje. Tačno je da se samopouzdanje poboljšava kada se da koš, li ako nema odbrane, zajedništva u odbrani… Ja ne kritikujem, ali samo kažem da je teško u kratkom vremenu… U napadu je moguće da se brzo uigraju, ali u odbrani je potrebno mnogo vremena. Odbrana nije samo borbenosti i fizika. To je znanje, anticipacija… Za to je potrebno vrijeme. Govorim o vrhunskom nivou. Možemo da se slikamo ako odemo na Svjetsko prvenstvo bez odbrane. Vrlo brzo ćemo završiti. To je jedna poruka. Takvo je stanje”.

O Mundobasketu…

“Odmah počinjemo pripreme. Pravimo kalendar, imamo neke pozive za utakmice u pripremnom periodu. Moramo da vidimo kako da izaberemo protivnike, to nam je prioritet od starta. Tarlać i ja ćemo da sjedamo i gledamo protiv koga ćemo igrati. Po sporazumu NBA i FIBA, igrači mogu da počnu pripreme 28 dana prije početka SP. Ništa se još ne zna. Jokić će možda osvojiti NBA, dokle će on igrati… Ne znamo šta će biti, dokle će Bogdanović stići… Evroliga je tek sada počela, sada je svaka utakmica plej-of. Najbolji timovi završavaju u trećoj nedelji juna, a mi u trećoj moramo da se skupljamo. Gledaćemo da u junu pozovemo kandidate koji su odavno završili, da napravimo zajednički trening. Loša priprema, loši rezultati. Idemo da izvučemo najbolje, da se dobro pripremimo. To je prioritet. Cilj na Svjetskom prvenstvu je pobijediti svaku sledeću utakmicu, krajnji cilj će biti da napravimo plasman za Olimpijske igre. To je za mene osnovni cilj. Sve preko toga bacaćemo trenerke u vazduh i ljubiti se po tri ili četiri puta, ako treba i u usta. To će biti težak put. OI su u Evropi, ta generacija, 94. i 95, koji su zajedno rasli. Bez iskustva nema kvaliteta, ali i bez mladosti…

About The Author