Odgovor ABA lige Crvenoj zvezdi: NIJE ISTINA, ovo je uvreda za ljudski um

Odgovor Crvenoj zvezdi.
Lopta

foto: aba liga/ Dragana Stjepanović

Odgovorila je ABA liga na pismo Crvene zvezde upućeno regionalnom takmičenju.

Crvena zvezda je u pismo navela kako ne može garantovati bezbjednost sudijama prvog meča.

Stigao je odgovor komesara za suđenje ABA lige Srđana Dožaija, koji prenosimo u cjelosti, bez redakcijskih izmjena:

 • Poštovani gospodine Vojinović, Molim da me zaštitite od neosnovanih navoda gosp. Nemanje Vasiljević, direktora KK Crvena Zvezda koje je naveo u nekoliko dopisa direktoru D. Kmetović, Vama i meni lično jer to sada prelazi u „mobing“ i poziv na javni linč. Podsjećam Vas na njegove navode iz dopisa (dio) i dajem svoje odgovore.

Dopis od 06.05.2024. godine:

 1. „Nadamo se da znate (posebno komesar Dožai) da je prethodnih dana BIVŠI komesar za suđenje ABA lige Kamnikar imao sastanke sa čelnikom jednog kluba u Opatiji. Mi znamo povod, da li znate i Vi“?

ODGOVOR: Ne znam i ne interesuje me.

 1. Tvrdnja da je KK Partizan tražio da Kup Srbije sudi šest sudija iz Slovenije.

ODGOVOR: Ne znam. I ne interesuje me. Usput, kolega Milojković koji delegira sudije u Srbiji u telefonskom razgovoru rekao mi je da to nije istina.

 1. „Znate i da postoje „rani radovi“ i slika sudije Nedovića koji vatreno navija sa tribina za Partizan na jednoj utakmici Evrolige“.

ODGOVOR: Ne znam. Za ovu tvrdnju sudija Nedović kaže da nije istinita. Ako KK Crvena Zvezda ima dokaz o svojoj tvrdnji neka ga dostavi.

 1. …“Kao što znate gdje je rado ljetovao Javor godinama“.

ODGOVOR: Ne znam. I ne interesuje me gdje ko ljetuje. Ako KK Crvena Zvezda ima dokaz o zloupotrebi ljetovanja sudije Javora (Damir ili Edo) neka ga dostavi.

Dalje u istom dopisu dostavljaju se informacije sa Evroliginih utakmica za koju mi nemamo nadležnost. To su trebali dostaviti Evroliginoj kancelariji.

Pa se dalje navodi da sudija Pukl nije kažnjen zato što nije kao prvi sudija (u to vrijeme obaveza) podbacio loptu što ne odgovara istini jer je isti kažnjen. Pa da na utakmici KK Partizan- KK Igokea sudije Koljenšić i Kardum nisu svirali ni ličnu grešku igraču Zeku Ledeju pri pogibeljnom startu na igraču Nikoli Tanaskoviću što ne odgovara istini. Sudije su svirale ličnu grečku Ledeju i nakon toga gledali IRS te isto potvrdili što nije bila tačna odluka jer je trebalo dosuditi nesportsku grešku. Sudijska komisija je dala putem ABA Liga web stranice objašnjenje istog, a prvom sudiji je „usporen“ ritam delegiranja. I tako se navodi još dosta stvari koje ne odgovaraju istini.

Što se tiče događaja u vezi Mateja Boltauzera, ukazujemo da će ABA Liga donijeti odgovarajuću odluku skladno mjerodavnim propisima i u u propisanom postupku, a po utvrđenju svih mjerodavnih okolnosti i činjenica što je i usmeno telefonski na njegov poziv rečeno predsjedniku KK Crvena Zvezda g. Nebojši Čoviću.

Dopis od 11.05.2024. godine:

 1. „Zašto se u svako delegiranje uključuje sportski direktor KK Partizan Zoran Savić i naručuje sudijske trojke za utakmice kluba koji predstavlja“?

ODGOVOR: NIJE ISTINA. Nikada Zoran Savić, s moje strane nije bio upoznat sa delegiranjem sudija. Naprotiv predstavnici KK Crvena Zvezda su tražili od mene da im kažem ko sudi ili kada će biti delegiranje!

 1. Slučajno ili ne, imena „poželjnih“ su uvijek ista i na identičan način „dijele nepravdu“ na važnim utakmicama!

ODGOVOR: NIJE ISTINA! Upravo sam ja stupajući na dužnost Komesara za delegiranje uveo maksimalni broj nominacija pojedinog sudije klubu (kod kuće ili u gostima) i tabelu sa statistikom svih klubova svake godine dostavljam Skupštini ABA Lige.

 1. „…Damir Javor uradio na trećoj polufinalnoj utakmici ABA lige između KK Partizan i KK Budućnost (isključenje igrača Ferela)…

ODGOVOR: NIJE ISTINA! Sudija Hordov dosudio je igraču Ferelu tehničku grešku, a s obzirom da je isti igrač već imao nesportsku grešku shodno Službenim košarkaškim pravilima to je isključujuća greška!

 1. „KK Crvena Zvezda dobro zna i kakva je konekcija Zorana Savića i Srđana Dožaija još iz splitskih dana! I kako je došao u poziciju da višegodišnje prijateljstvo koristi da direktno utiče na izbor sudija koji je po svemu što smo vidjeli katastrofalan za ligu – i namjeran i odličan za jedan klub“!

ODGOVOR: NIJE ISTINA. Ovo je uvreda za ljudski um. Ali kad ga/ih interesuje, onda ću mu/im i kazati. U mojim splitskim danima imao sam 18 godina. Jednu godinu proveo sam u ondašnjoj vojsci kao regrut. Niti se ne sjećam koliko je tačno Zoran Savić igrao za splitski klub. Mislim 2 sezone, a treću su svi igrači srpske nacionalnosti napustili klub (izuzev pok. Z. Sretenović). Niti sam se družio s njim. Viđao ga povremeno jesam. Samo da se zna u to vrijeme puno bolji odnos imao sam sa tadašnjim trenerom gosp. Božidarom Maljkovićem i igračima Duškom Ivanovićem pok. Zoranom Sretenović. Ali niko od njih mi nikad nije bio prijatelj. Poznanici sa splitskih Gripa da. I ponosan sam što ih sve znam. Žalosno je kada Vam se moram na ovakav način obraćati na navedene neistine i laži.

 1. „Kada se već pozivate na pravilnike, KK Crvena Zvezda zahtijeva i odgovor šta je sportski direktor KK Partizan Zoran Savić radio u sudijskoj svlačionici u petak uveče, kako je moguće da ustaje iz svog restriktivnog prostora i ulazi praktično na teren i vrši pritisak na sudiju Tomislava Hordova?

ODGOVOR: NEISTINA. Po izjavama sudija, Zoran Savić nije bio u sudijskoj svlačionici shodno Vašim navodima. Za ulazak neovlašteni u teren Zoran Savić, na zahtjev sudija udaljen je iz dvorane. Slijedom iznad navedenog: Ne pogodujem ja slovenačkim (kao niti bilo kojim drugim) sudijama nego su oni svoj kvalitet dokazali svojom višegodišnjom uspješnom sudijskom karijerom kako u svojoj državi, tako i u ABA Ligi, FIBA te Euvroliga takmičenjima sudivši najznačajnije utakmice svih najvažnijih takmičenja, pa tako i danas na ECA listi imamo 18 sudija iz regije od kojih je 9 sudilo upravo završeni Evroliga plej-of. Dvojica mladih sudija dobili su poziv za završnicu juniorskog Evroliga ANGT turnira u Berlinu, a realno je očekivati i da 2-3 naša arbitra sude EL F4 u Berlinu.

U svome 55. godišnjem životu, više puta sam sjeo i popio kavu sa g. N. Čović i g. D. Bokan i još ponekim klupskim zvaničnicima drugih klubova nego sa spomenutim g. Z. Savić. Zato svoje „ratove“ ne vodite preko mojih leđa! Ovo što se u posljednje vrijeme radi u stilu „hiljadu puta izrečena laž če postati istina“ što se mene lično tiče sigurno neću dopustiti. Ukoliko klub(ovi) smatraju da loše ili pogrešno radim uvijek me možete smijeniti putem Sportskog direktora i Skupštine ABA Liga j.t.d. Od prvog dana stupanja na ovu časnu dužnost. Nemam problema s tim. Ali neće me nitko niti vrijeđati niti klevetati teorijama zavjere i lažima. Nemam problema niti s tim da se ukinu nominacije za prve tri finalne utakmice i odrede nove sudije.

Jer kako nekolicina predsjednika klubova, hvala Bogu u manjoj mjeri kažu „mi (dotični klub) smo vlasnici Lige i mi ćemo sve mijenjati“ stavljajući u podređen položaj one druge suvlasnike (ukupno jedanaest klubova suvlasnika – svaki 9,09% ukupnog vlasništva). I da ne bude zabune, i g. Savić nekoliko puta je tijekom natjecateljske sezone bio ogorčen delegiranjem pojedinih sudaca njegovom klubu. Kao i jučerašnjim delegiranjem pojedinaca. Zanimljivo je da su oba kluba dobili informacije unutar sat-dva vremena od kada su postavljene na e ABA platformu. Nažalost, živimo u društvu (regija) gdje se više obraća pažnja ko sudi nego ko igra. I gdje se svaka sudijska greška smatra lopovlukom dok se igračke, trenerske pa i predsjedničke zanemaruju.

Poruka klubovima koji u poslednje vreme šalju dopise. Komesar za delegiranje sudija i Sudačka komisija nisu nikada skrivali istinu i niti će je skrivati. Bila sudijska odluka dobra ili ne. Zato, gospodo, nemojte se skrivati iza potpisa svojih klupskih činovnika već izađite i otvoreno svojim punim imenom i prezimenom i funkcijom prve osobe klubova upoznajte i ABA Liga j.t.d., državne organe i javnost sa svojim informacijama i dokazima. Počevši od mene prvog pa nadalje svakog sudije ponaosob. Ja s tim nemam problema. Ali ponavljam, S tim da za izričeno svako ponaosob mora biti svjestan svoje odgovornosti, lično imajući u vidu odredbe Krivičnog zakonika (Kaznenog zakona) o uvredi i kleveti! I za kraj kratko izvješće o nominacijama prve tri utakmice finalne serije. Pošto po byLawsima nema mogućnosti izuzeća, a radi se o našim najkvalitetnijim sudijama, sudije su delegirani shodno postojećim Pravilnicima ABA Liga j.t.d. Napominjem Vam da sam delegiranje napravio na način da sude najbolje ABA Liga sudije i da nemam pravo niti jednom sudiji pojedincu uskratiti da sudi finalnu seriju, a koji je to svojim suđenjem tokom sezone 2023/24 zaslužio. Shodno navedenom da bih se sve neopravdane tenzije s bilo koje strane smanjile na najmanju moguću mjeru, delegiranje sudija za prve tri utakmice finalne serije plej-ofa napravio sam na sljedeći način:

 1. Sve delegirane sudije su Evroligine sudije s Liste ABA Lige, 2. Prvi sudija svake utakmice su naše najiskusnije sudije koji pretenduju za Evroliga F4, 3. Na svakoj od prve tri utakmice sude po dvojica sudija koji su ove sezone sudili Evroliga plej-of i 4. Svaku utakmicu sudi po jedan sudija iz pojedine države. Ovakav način komunikacije (zvanje, slanje poruka i mailova izazivanje nezadovoljstva delegiranjem i „pretnje“ smenom bilo kojeg člana Sportskog dela ABA Liga j.t.d.) smatram neprofesionalnim i pokušaj mešanja u rad Komesara za delegiranje sudija što predstavnici klubova ne bi smeli da rade. Sve odluke Skupštine ABA Liga j.t.d. provodim profesionalno, otvoreno i transparentno i stoga mi je dužnost i obveza Vas kao Sportskog direktora ABA Liga j.t.d. upoznati s bilo kojim pokušajem kršenja byLawsa i Pravilnika ABA Liga j.t.d. U ovome trenutku pred početak finalne serije potrebno nam je smirivanje svih tenzija s bilo koje strane i da klub koji bude najbolji na terenu zasluži titulu prvaka ABA Lige u sezoni 2023/24! – U potpisu Srđan Dožai.

Prva utakmica finala na programu je 13. maja sa početkom od 20.30 časova.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author