Dvije decenije od zlata iz Indijanapolisa

Jugoslavija

photo: Giullio Ciamillo

Na današnji dan prije tačno 20 godina, 8. septembra 2002. godine, muška seniorska košarkaška reprezentacija, tada pod imenom Jugoslavija, osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Indijanapolisu.

Na klupi našeg tima i tada je sjedio selektor Svetislav Pešić.

Planetarni šampionat trajao je od 29. avgusta do 8. septembra, a Jugoslavija je u prvoj fazi takmičenja bila u A grupi sa Angolom, Kanadom i Španijom. Angola je pobijeđena sa 113:63, u drugom kolu smo poraz od Španije 69:71, a u trećem su savladali Kanadu 87:71.

U drugu fazu takmičenja po grupama prošle su po tri ekipe iz svake grupe, pa su se u novoformiranoj grupi E našli sa Portorikom, Španijom, Brazilom, Turskom i Angolom. Izgubili su od Portorika 85:83, pobijedili Brazil 90:69 i Tursku 110:78.

U četvrtfinalu je u istorijskoj utakmici pobijeđena ekipa Sjedinjenih Američkih Država. NBA Zvijezde položile su oružje, pred raspoloženim Gurovićem, Jarićem, Stojakovićem, Divcem, Bodirogom…

U polufinalu je, prema očekivanjima, pao Novi Zeland – 89:78.

U finalu protiv Argentine, odigrali su jednu od najuzbudljivijih utakmica u istoriji svjetskih prvenstava. Poslije produžetka Dejan Bodiroga podigao je pobednički pehar, a momci su medalje primili iz ruku Borislava Stankovića, generalnog sekretara FIBA, legende svjetske i naše košarke. Srebro je pripalo Argentini, a bronza Njemačkoj.

Pored osvojene titule Svjetskog prvaka, pete zlatne medalje u istoriji naše košarke, ovaj Mundobasket ostaće upamćen po tome da smo se u dvoranama u kojima smo igrali osjećali kao da igramo na domaćem terenu zahvaljujući velikom broju naših navijača na svakoj utakmici.

Zlatnu medalju Jugoslaviji su tada doneli Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Milan Gurović. Tim je sa klupe vodio selektor Svetislav Pešić.

Predrag Stojaković je izabran u najbolju petorku Svjetskog prvenstva.

About The Author