Đorđević: Da idemo “u meso”

ALEKSANDR DJORDJEVIC selektor i trener kosarkaske reprezentacije Srbije hala Stark arena, Beograd, 09.08.2019. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Srbija

Košarkaška reprezentacija Srbije u subotu 10. avgusta u 21.00 u beogradsoj „Štark areni“ igra pripremnu utakmicu za SP u Kini protiv reprezentacije Litvanije.

“Radi se u dobrom ritmu. Odigrali smo protiv Finske, imali trening na kome se priključio Nikola Jokić. Mislim da će sutrašnja utakmica da bude fizički izuzetno zahtjevna, Litvanci godinama grade stil koji im je dao rezultate, igraju fizički. Poslije toga idemo u Litvaniju. Mislim da imaju apsolutno najbolje navijače koji prate košarkaški tim, oni prave brend od toga, tako da mislim da nas čeka lijepa atmosfera u Litvaniji. Priključenje Gudurića i Bogdanovića traje, tu će biti potrebno vremena da se priključe. Kao što znate Avramović, Jovanović i Todorović su otpali sa spiska. Hvala im na svemu, želim im sreću, odradili su sjajan posao”, rekao je selektor Đorđević.

Za ovaj spektakl do sada je prodato 11.000 ulaznica…

“Jako me raduje što smo u Beogradu, što je toliko karata otišlo, siguran sam da će biti još više prodatih karata. Potrudićemo se da što više napunimo Arenu. To momcima znači i oni shvataju koliko im to pomaže, pogotovo u pripremnom periodu, pa i na samom takmičenju. Pripreme su toliko zahtjevne da više ne postoji pojam prijateljska utakmica. Postoji pripremna, ali ne prijateljska. Ponos kod svih je tako veliki da svi žele da pobijede, pa tako i mi. Ja imam moto da je svaka sljedeća utakmica najvažnija u karijeri. Na nama je da što prije izgradimo tu karakteristiku koja nas je krasila godinama, a to je fizička snažna igra u duelu, „u meso“, da ne bježimo od toga, da se ne čuvamo, jer ne znamo drugačije. Tu smo dobili mnogo uz naše standardno košarkaško znanje i saradnju. Ne postoji sebičnost u igri… Iz toga gradimo napadačku filozofiju, uz našu standardnu odbrambenu, koja nam je mnogo toga dala”.

Postoji li dodatni motiv protiv starog rivala Litvanije?

“To su uvijek specifične utakmice, ne samo protiv njih. Postoji mnogo rivalstava, pogotovo među evropskim utakmicama. Prije nekoliko godina, tu je bila Francuska sa kojom smo često igrali pripremne utakmice, jer sam tada mislio da je fizički najjača ekipa, pa smo iskoristili da podignemo nivo atletike i fizike koja je 2013. godine osvojila zlato. Litvanija istorijski je škola SSSR, jedna škola košarke koja je uvijek imala izbor fantastičnih atleta. Taj način rada smo osjetili u polufinalu 2015, kada su nas pobijedili u fizičkim duelima i to je vjerovatno dobra provjera za sve nas u ovom trenutku, jer će tačno da nam pokaže šta nas čeka. A sve reprezentacije koje će igrati, sigurno će prvi aspekt biti fizički i atletski, pa onda sve ostalo. Tako je kod svih reprezentacija, barem onih koji žele da osvoje medalju”.

Selektor u Kinu vodi svih 14 igrača, a tim od 12 treba da prijavi 48 sati prije prve utakmice.

foto:kss