Bodiroga: Interes Evrolige je da Kampaco igra!

foto: FIBA

Dejan Bodiroga, predsjednik Evrolige, za je još jednom dodatno razjasnio situaciju oko Fakunda Kampaca i registracije igrača za Crvenu zvezdu.

“Menadžment Evrolige je 30. decembra uputio preporuku nadležnim komisijama da se dozvoli registracija Kampaca“, kaže predsjednik Evrolige za Sportal.

Odluka Finansijske komisije Evrolige, da kazni Crvenu zvezdu novčano (25.000 evra) ali i zabranom registrovanja novih igrača i trenera do 28. februara, dovela je do toga da jedan od najboljih igrača Evrolige – Fakundo Kampaco – do navedenog datuma ne može da igra u ovom takmičenju.

Tim povodom, pitali smo predsjednika Evrolige Dejana Bodirogu kakvo je njegovo stanovište u vezi sa tim:

“Menadžment Evrolige je 30. decembra 2022. godine uputio preporuku nadležnim, nezavisnim komisijama – Komisiji za kontrolu upravljanja (Management Control Commission) i Finansijskoj komisiji (Finance Panel), da se dozvoli registracija Fakunda Kampaca u Crvenoj zvezdi i da mu se omogući da igra, zato što je to u interesu takmičenja. Ujedno smo podržali sve odluke koje idu u smjeru maksimalnog poštovanja svih propisa vezanih za finansijsku stabilnost i fer-plej, što podrazumijeva i pojačavanje nadzora “, kaže Bodiroga.


Menadžment Evrolige je saglasan sa tim da Crvenoj zvezdi ostane izrečena finansijska kazna (25.000 evra) i da joj se pojača finansijski nadzor, ali je protiv toga da se Fakundu Kampacu zabrani da igra.

Dejan Bodiroga, kao predsednik Evrolige, nema pravo na amnestiju, a takvu odluku može da donese samo izvršni direktor Evrolige (Maršal Glikman).

Inače, već se oglasila ELPA, Unija evroligaških igrača, koja je zauzela stav da Kampaco ne smije da ispašta kao igrač zbog situacije na nivou klubova.

Sada ostaje da se sačeka konačna odluka koja je na Glikmanu.

“Po pitanju krajnje odluke, moj stav je sasvim jasan i nema potrebe da ga dodatno pojašnjavam”, ističe Bodiroga.

Podsećanja radi, španski mediji već su pisali o tome da njihovi klubovi imaju jak uticaj u samom evroligaškom sistemu i ostaje da se vidi kako će izgledati rasplet, odnosno, da li će Kampaco dobiti zeleno svijetlo i prije 28. februara. Biće ovo prilika ujedno i da se vidi koliko su pojedini organi Evrolige zaista nezavisni.