Bećiragić o Atiću i Sulejmanoviću

foto:FIBA

Selektor BiH Adis Bećiragić govorio o statusu Edina Atića i Emira Sulejmanovića.

BiH očekuju mečevi odluke za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Crne Gore i Mađarske. Trebaju im dvije pobjede od kojih ona protiv Crne Gore mora bivi sa razlikom većom od 19 poena. U ovoj akciji nema Emira Sulejmanovića i Edina Atića o čijem satusu je govorio selektor BiH.

“Pričamo o igračima koji su veoma važni za ovu ekipu i nosioci su već pet godina. Nije nam drago biti bez njih. Mi smo svjesni da ovi momci ovdje dolaze iz ljubavi, a ne zbog para. Mi igračima dajemo koliko god možemo rahatluka i da im se ugodi. Što se tiče Sulejmanovića, on je bio nezadovoljan minutažom na Evropskom prvenstvu, da ne ulazimo u tehničko-taktičke podatke koliko ko treba da igra. Trudili smo se svi da pričamo sa Emirom, ali to nismo uspjeli tri mjeseca.

Kapiten Halilović i pomoćnik Gordan Firić su razgovarali sa njim, on je rekao da “ne želi da igra – jer ne igra” i bio je korektan. Meni je bilo teško da kažem da ga neću zvati, ali sam ga pozvao za novembarski ciklus iako sam znao da neće igrati. Nisam ja želio da budem taj koji će ga skinuti sa spiska. On je u zadnjoj sekundi poslao sliku fotografije svoje noge i rekao je da ga boli noga. Ja znam da volim igrače, počesto ljudi u Savezu znaju da sam ja popustljiv prema igračima, ali postoji granica, na kraju ga sada i nismo zvali. Ja njega razumijem, on je davao 150 posto od sebe ,bio je veliki profesionalac, kod njega je ego proradio, nadao sam da će ga huja proći, nije i na kraju ne želim na silu ništa raditi”, rekao je Bećiragić te zatim govorio o Atiću:

“Što se tiče Edina, on je opušten igrač malo. Ja dok sam radio sa njim uvijek sam mu pružao više pažnje jer je on veliki potencijal, a ja sam radio sa njim kako bi iz njega izvukao najbolje što nam treba za tima. Atić je došao pred utakmicu sa Mađarskom sa zahtjevom da igra tu utakmicu, iako ga boli ruka, ali da ne ide u Francusku. Ja sam mu rekao da tako ne može. Dao sam mu opciju koja je prihvatljiva i za nas i za njega. On je na kraju rekao – neću. Ja sam mu preporučio da prihvatio moju ponudu, on je rekao da neće. Nisam htio da izgubim Lazića i Kamenog radi njega, jer igraju sa njim u ekipi.”

BiH protiv Crve Gore igra 23. februara u Tuzli.