Bajić: Najveći izazov Željko Obradović, ali ujedno je i najopušteniji

foto:Igokea.rs

Trener Igokee Dragan Bajić sumirao 2022. godinu.

Prvi deo godine može se reći protekao je prema planu i programu. Igokea je izborila plej of ABA lige u domaćem šampionatu su osvojili titulu šampiona BiH – osmu u istroji, te je osvojen Kup BiH, dok su u FIBA Ligi šampiona bili nadomak plasmana među 16 najboljih.

“Klub je prihodovao od prošle sezone od prodaje Edina Atića Budućnosti Markela Starksa Fenerbahčeu, Dalibora Ilića Crvenoj zvezdi i ove sezone Dešon Stivens je otišao u Sasari. Ti je pokazatelj da je klub plansi radio u proteklom periodu i ono što sam ja kao trener isticao da treba da se bavimo svojim poslom i to je obilježilo prethodni period. Prošle sezone osvojili smo titulu šampiona BiH, osovjili Kup bili u plej inu u FIBA Ligi šampiona. Uz sve probleme sa koronom koje smo imali mogu da budem zadovoljan”, rekao je Bajić za portal Kosarka24.ba.

Na početku ove sezone cilj je bio iskorak u odnosu na prošlu. Za sada ekipa je u ABA ligi u plej of zoni, u FIBA Ligi šampiona igraće plej in protiv Hapoel Holona za plasman među 16 najboljih.

“Na početku ove sezone napraviti jako resprektabilan tim i smatrao sam da će biti konkurentan na oba fronta. Imali smo problem na početku priprema gdje nismo bili kompletni zbog problema sa povredama. Početak je obećavao i pokazalo se na početku sezone po rezultatima u ABA ligi da može biti. Međutim onda su nas zadesili maleri kao što su povrede Darka Talića i Marija Nakića i odlazak Stivensa i to je bio pokazatelj da ćemo možda ući u neke probleme. Ja sam bio svjestan da decembar mjesec će biti jako kritičan za nas i da smo u konkurenciji ostali sa samo 10 igrača i da je to jako problematično i teško je igrati dva takmičenja koja su teška i iscrpljujuća. Mi smo u decembru odigrali devet utakmica uz jako teška putovanja, a da ne govorim o jačini protivnika i to se sve osjetilo u rezultatima u proteklom periodu”.

Igokea je reagovala i dovela Nenada Nerandžića i Dragana Milosavljevića.

“Očekujem da će Igokea biti konkurentnija njihovim dolaskom. Naravno za sve treba vremena i nadam se da ćemo bilježiti bolje rezultate”, kaže Bajić koji treću sezonu u nizu vodi Igokeu.

“Ukazano mi je povjerenje i rijetko ko se može pohvaliti u regionu da je toliko na klupi jednog tima. Uspio sam i jako sam srećan zbog toga. Poslije moje prve godine ugovora u kojoj smo igrali polufinale ABA lige i igrali Top 16 FIBA Lige šampiona i nakon koje sam proglašen najboljim trenerom ABA lige imao jednu strašno dobru ponudu, međutim nijednog momenta nisam htio da izigram povjerenje ljudi koji su mi dali trogodišnji ugovor i smatram da su mi pare na posljednjem mjestu i da treba da cijenim i poštujem što je klub pružio prema meni. Ja sa nadam da sam vratio na najbolji mogući način. Naravno gledajući da je ovo surovi profesionalizam i da se od starih zasluga ne živi i da vrijeme gazi”.

Bajić je u 2022. godini bio i selektor Sjeverne Makedonije. Ugovor sporazumno raskinut, a razlog su zdravstveni problemi koje je u proteklom periodu imao Bajić zbog kojih više nije bio u mogućnosti da potpuno odgovori obavezama u reprezentaciji Sjeverne Makedonije.

“Kao i većini trenera tako i meni je bio izazov postati selektor jedne reprezentacije. Na početku nisam imao uvid u stanje u kojem se nalazi Makedonska košarka. Sam početak i pretkvalifikacioni turnir za kvlifikacije za SP suočen sam bio velikim brojem otkaza jako bitnih igrača. Opet sam uspio da skupim grupu momaka sa kojima sa uspio pored Švajcarske i Slovačke da se plasiramo dalje što smatram velikim uspjehom znajući kroz probleme koje smo imali. Sama grupa za kvalifikacije za SP gdje su pored nas bile selekcije Španije, Gruzije i Ukrajine bila je veliki izazov za nas i nije bilo očekivati da možemo procći dalje. Sigurno jedno dobro iskustvo za tu podmladjenu reprezentaciju za neke naredne izazove. Jako mi je bilo žao što samo morao da se povučem sa mjesta selektora jer sam se divno osjećao i radio sa jako dobrim ljudima ali jednostavno moje zdrastveno mi nije dozvoljavalo da više obavljam taj posao”.

Želje u Novoj godini?

“U Novoj godini želje kako meni tako i svim ljudim da nas na prvom mjestu posluži zdravlje. Nadam se da će biti i dobrih sportski rezultata kao i prošlih godina”.

Zanimalo nas je znači li treneru Igokee kada protivnički treneri u najavi meč ili poslije istog kažu kako je njegov tim dobro vođen.

“Pa kao i svakom čovjeku sigurno prijaju pozitivni komentari, a posebno kad ti to dolazi od kolega koji se bave poslom kojim se i sam bavim”.

U košarci tokom igre uticaj trenera je veliki. Mogu da mijenjaju igrače, da se prilagođavaju igri protivnika. Bajić je igrao protiv mnogih vrhunskih trenera i kaže kako je to zaosta veliki izazov. Ipak jedno ime izdvaja.

“Moram da priznam da imam respekt i poštovanje prema svim kolegam protiv kojih igram jer znam kroz šta sve prolazimo i kakva odricanja imamo kad je u pitanju ovaj posao. Imao sam stvarno tu priviligeiju da vodim i pripremam utakmice protiv velikih trenerskih imena, veliki je izazov stati preko puta jednog Maljkovica, Vujoševića, Pešica, Radonjića, Milojevića, Skariola…Mnoge ću preskočiti i nadam se da se neće niko naljutiti jer bih mogao da nabrajam dugo, ali ono što stvarno moram da istaknem da je najveći izazov Željko Obradović, ali ujedno je i najopušteniji”, završio je Bajić