Ako se susretnemo, nek im je bog u pomoći…

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da mu nikada nije lako kada mora da skraćuje spisak igrača, ali da to ne znači da ti momci više nisu dio reprezentacije. Đorđević je naveo i da nezadovoljstvo poslije pripremne utakmice sa Finskom nije loš znak jer postoji vrijeme da se greške isprave.

Selektor je tokom dana saopštio da je skratio spisak igrača za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kini – sa istog su otpali Dejan Todorović, Aleksa Avramović i Nikola Jovanović.

Trenutno se 14 igrača bori za mjesto u timu za Mundobasket, dok će konačan spisak od 12 učesnika biti objavljen neposredno pred put u Kinu.

“Rekao bih da su prestali sa pripremama za ovu akciju, ne sviđa mi se riječ ‘otpali’, zvuči malo grublje. Kada je izgovori čovjek i kada kaže momcima da prestaje njihovo angažovanje, onda nije baš lijepo. Mada, sva trojica su odradili sjajan posao i ja im se ovom prilikom lično zahvaljujem, kao i u ime svih nas ispred Saveza i reprezentativaca. Znali su da će biti samo na ovom početnom delu priprema. Bili su izuzetno profesionalni”, rekao je Đorđević za RTS.

Srpski tim je u srijedu savladao Finsku u Zrenjaninu rezultatom 95:75, a Sale je nakon tog susreta bio bijesan na igrače i kazao da “što pre moraju da spuste zadnjicu na zemlju”.

“Postoje neke stvari na koje čovjek mora da obrati pažnju da u kontinuitetu stalno stavlja akcenat. Imamo pravila ne samo ponašanja, nego pristupu igri, treningu, obavezama koje bilo koji reprezentativac prihvati poziv i uđe u akciju mora da uradi do perfekcije. Znamo se već dugo, bolje je da sada budem nezadovoljan, nego kada sve to krene.”

Sledeći protivnik je Litvanija koju dočekuju u subotu u Areni.

“Mislim da će to biti sjajna provjera za nas, s obzirom na to da su se kasnije priključili igrači koji su imali ugovorne obaveze sa NBA klubovima. Za nas to neće biti prava slika forme, međutim mislim da smo veoma dobro radili na Kopaoniku… Litvanija je snažan protivnik i ekipa koja decenijama gradi igru na fizičkim duelima. Mislim da dolazi u pravom trenutku za nas, da nas ‘dovati’, što bi se reklo. Tim koji se sa velikim ponosom okrenula svojoj košarci.”

Mundobasket u Kini na programu je od 31. avgusta do 15. septembra, a “Orlovi” igraju u grupi D sa Angolom, Filipinima i Italijom sa kojom će tokom priprema odigrati i dvije utakmice.

Đorđević je naveo da se u takvim susretima “kriju karte” i čuvaju aduti za prvenstvo, ali da će one biti odlične provere jer će biti priključeni i ostali igrači koji nedostaju.

Za kraj, neizbježno je bilo pitanje o selekciji Sjedinjenih Američkih Država, koja ide u oslabljenom sastavu zbog brojnih otkaza.

“Što bi se reklo, dobrodošli u klub (welcome to the club). To se i nama dešavalo mnogih godina do sada. Uopšte ne razmišljamo o njima, ja razmišljam o svim drugim reprezentacijama, osim o Americi. Razmišljam o nekim reprezentacijama koje se ne pominju do sada kao kandidati za medalje i dobar rezultat, poput Njemačke koja posljednjih godina i te kako diže reprezentativne uspjehe. Imali smo priliku da dva puta igramo protiv njih u kvalifikacijama, oba meča izgubili. Grčka, Rusija, sa kojom smo imali jako teško polufinale prošle godine… Da ne pominjem i Francusku koja opet dolazi u fantastičnom sastavu. Argentinu, Kanadu, Brazil, Španiju…”, naveo je selektor i dodao:

“Nemojte uopšte da razmišljate o Amerikancima i, ako mogu prvi put da kažem, pustimo njih nek igraju svoju košarku, mi ćemo našu. Pa, ako se susretnemo, nek im je bog u pomoći”, zaključio je Đorđević za RTS.

foto:kss

About The Author