Adis Bećiragić: Momci su niži i fizički slabiji, a borili su se

Bećiragić poslije Francuske.
Adis Bećiragić

foto: printscreen

Adis Bećiragić selektor BiH govorio je poslije poraza od Francuske u Tuzli u drugom kolu kvalifikacija za eurobasket 2025.

Francuska je slavila pobjedu 74:64. Ekipa BiH je dala sve od sebe, ali jednostavno Francuska ima veći broj kvalitetnih igrača i došli su do pobjede.

“Čestitke Francuskoj, hvala gledaocima na prelijepoj atmosferi. Prvo smo pobijedili Kipar, a generalno smo jako srećni kako smo igrali veći dio utakmice, ali smo bili nekako uvjereni da ćemo pobijediti i to nas je malo unesrećilo što nismo pobijedili. Francuska je sjajan tim i hvala mojim igračima jer su igrali na svom maksimumu”, rekao je Adis Bećiragić.

Upitan je o planu utakmice i ofanzivnom skoku protivnika.

“Imali smo četiri stvari koje su nam bile zadaci. Jedan od toga je bio kontrola skoka, a to je iz dva razloga. Mi volimo da igramo kontre i to nam je osnovno oružje. Samim tim su 50 posto poena dobili na tome. Sa njihove strane je to vrlo dobro odrađeno. Oni su imali poene iz druge šanse i sa tim su napravili razliku u prvom poluvremenu. To nije lako, momci su niži i fizički slabiji, a borili su se. Oni su iskoristili sve to.

Druga stvar je bila pritisak i htjeli su da nas izbace iz organizacije i to su dosta puta uspjeli, ali smo na to računali, ali ono što sam ja mislio da ćemo sa ovom atmosferom bolje šutirati za tri poena i to nam je bilo zaisto potrebno i imali smo izuzetan broj otvorenih šuteva.

Trebalo nam je samo tri da podignemo publiku i da samljeli bi ih. Sve ostalo je normalno u predračunu jer imaju kvalitet na njihovoj strani. Stalno smo tražili tu trojku, ali taj nedostatak bio šut za tri poena”.

Da li fali Bosni i Hercegovini teški centar?

“Trenutno u našoj glavi je borba za Eurobasket. Ostaće Kamenjaš na centru i Markus se tu pojavio kao igrač koji tu može da igra. Sad je pitanje šta više tu treba? Gdje je veća rupa? Da li na centru ili neko u organizaciji. To treba sjesti i pogledati iz mnogo uglova.

Ja se slažem i volio bih da imam takvog nekog. Osnova ekipe je dobar centar koji hvata skok i pokriva tri sekunde. Treba razmisliti o toj stvari i Upravni Odbor i ja ko sve treba da bude će donijeti tu odluku. Treba se ozbiljno zapitati da li je tu potreban organizator ili centar”.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author