Riki Rubio o psihičkim problemima: Sebe sam izgradio naopačke – prvo tijelo, pa potom karakter

Rubio o psihičkim problemima.
Riki Rubio

foto: FIBA

Riki Rubio predstavljen je i zvanično kao novo pojačanje Barselone.

Ugovor je potpisan do kraja sezone sa sjajnim plejmejkerom, koji se vratio košarci nakon pauze, na koju se odlučio zbog mentalnog zdravlja. Rubio je prvi put otvoreno pričao o poteškoćama sa kojim se susreo.

„Hvala medijima i ostalim članovima košarkaške javnosti što su ispoštovali moju privatnost. Bio je to vrlo kompleksan period, nisam u potpunosti razumio šta mi se dešava i omogućili ste mi da to na miru rešim. I dalje radim na tome i tako će biti i ubuduće “, rekao je Rubio i dodao:

„Dugujem mnogo i Košarkaškom savezu Španije, koji mi je demonstrirao šta znači slogan ‘La familia’ (porodica). Postojala su dvije moguće reakcije kada sam selektoru Seđu Skariolu saopštio da moram da napravim pauzu, ali su me svi podržali i niko me nije pritiskao.

Sada, kada sam ponovo pitao za pomoć, opet su uz mene u novom koraku ka potpunom oporavku. Veliko hvala i Klivlend Kavalirsima koji su razumjeli moje probleme i čuvali mi leđa od starta. Oduvijek će biti u mom srcu“.

Rubio je igrao tokom prvog kvalifikacionog prozora za Eurobasket 2025. za Španiju, ali je Furija zabilježila dva poraza – od Letonije i Belgije.

„Nije bilo jednostavno Barsi da ispuni moje zahtijeve, koji su prilično neobični. Došao sam u klub tokom sezone i pitam za jedinstvene uslove… prihvatili su, puni razumijevanja. Već 18 godina sam profesionalac, nikada ranije nisam bio dio ovako dobre grupe igrača, momentalno su me prihvatili.

Osjećam se cijenjeno, a veliku ulogu imaju i moja porodica i prijatelji. Kada ste u problemu, osjećaj podrške je ono što vas izvlači iz krize. Konstantno sam bio pod stresom i to je negativno uticalo na moje tijelo”, rekao je Riki i dodao:

„Ne postoji tačna dijagnoza, ali simptomi su ukazivali na loše mentalno stanje i jedini način da se izborim sa tim je da se posvetim razumijevanju uzroka poteškoća – za šta je trebalo vremena. Dva faktora su uticala – po jedan interni i eksterni. Unutrašnji je način na koji sam sebe posmatrao, sve ono što me je učinilo profesionalcem, ali nije bilo održivo i uvidio sam da postoji drugačiji pristup, iako ga još nisam u potpunosti usvojio.

Spoljni – konkurencija. Zato sam napravio pauzu u karijeri. Bio sam veoma uplašen, ali sam znao da je taj potez neophodan. Zahvaljujući tome ponovo igram i uživam na parketu, ali moram i da brinem o sebi.“

Španac je detaljnije objasnio kroz sa čim se sve borio.

„Za mene je košarka bila zatvoreno poglavlje, ali sam radio na svom mentalnom stanju prethodnih mjeseci i uvidio da izlaz postoji. Košarkaš Rubio je ‘pojeo’ čovjeka Rikija, ali strahom se može upravljati. Nekada je nervoza korisna, ali ne u velikim količinama. Nije isto biti uplašen i pod tenzijom ili zabrinut. Mnogo je sivila u životu, a ja učim kako da ga obojim.

Od avgusta nisam ni razmišljao o košarkci. Radio sam na ličnosti i svojim problemima – sve to ide uz karijeru, ali je i odvojeno od nje. Već sa 14 godina sam postao profesionalac i sebe izgradio naopačke – prvo tijelo, pa potom karakter. Preokrenuo sam taj proces – bilo je teško, ali pregršt je benefita. Spasao sam se i dobro se osjećam“.

Rubio je ponikao u Huventudu, a u svom prvom mandatu u Barseloni igrao je dvije sezone za Katalonce i ima osvojenu Evroligu u sezoni 2010/2011. U Evropu se vratio poslije 13 godina u NBA ligi. On je tamo igrao za Minesota Timbervluvlse, Juta Džez, Finiks Sanse i Klivlend Kavalirse.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author