Meloun jedva čeka da dođe u Srbiju, dobro zna sa kakvim igračima će raditi

Kosarkaska klinika UKTS u hali sportova Ranko Zeravica. IGOR KOKOSKOV, NBA trener i predavac. Beograd, 29.06.2019. foto: Nebojsa Parausic Kosarka

Sa Majklom se poznajem dugi niz godina. Uvek smo bili zdravi rivali na suprotnim stranama – poručuje selektor “orlova”

Majkl, dobro došao u Srbiju! Ovim riječima se novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov (49), preko “Novosti”, danas obratio svom budućem saradniku u stručnom štabu “orlova”, aktuelnom treneru Denvera, Majklu Melounu. Kao iz vedra neba odjeknula je iz “kuće košarke” ova vijest koja je mnoge prijatno iznenadila.

Tako će muška reprezentacija, koja će gotovo izvjesno nastupiti u najjačem sastavu, imati priliku da na kvalifikacionom turniru za OI u Tokiju, od 23. do 28. juna u Beogradu, pokaže koliko smo zaista zemlja košarke. I koliko nam je zaista mesto uz rame američkom “drim timu” koji će, za razliku od posljednjeg SP u Kini, na leto u Tokuju biti više nego zvučan i moćan.

“Sa Melounom se poznajem dugi niz godina. Nikada nismo bili saradnici, nego uvijek na suprotnim stranama i zdravi rivali. Baš zbog ove činjenice mi je bilo lakše da vidim o kakvom se stručnjaku radi”, poručio je iz Sakramenta za “Novosti” selektor Srbije Igor Kokoškov.

Na našu konstataciju da je vijest prilično iznenadila sve ljubitelje košarke u našoj zemlji, Kokoškov je bio još direktniji.

“Meni je malo čudno to što je prvi trener Denvera i čovjek sa takvim iskustvom “prekršten” u mog pomoćnika. Pričali smo i našalili se da on može da bude samo prvi trener, nikako pomoćnik. Međutim, odmah u sljedećoj rečenici je Meloun bio izričit u stavu da jedva čeka ljeto i turnir u Beogradu. Vrlo dobro zna u kakvu košarkašku zemlju dolazi i sa kakvim igračima će da radi”, dodaje Kokoškov.

Otuda i medijska spekulacija iz NBA lige, kada su sinoć poslije meča Denvera, novinari upitali Melonu da da li je istina da će biti savjetnik ili pomoćnik Kokoškova, na šta je on odgovorio da to nije tačno. Upravo zbog toga što naziv “funkcije” još nije zvanično definisan, ali ono što jedino može da raduje sve u stručnom štabu “orlova” i navijače Srbije je činjenica da 49-godišnji Njujorčanin, koji je do sada bio pomoćnik u četiri NBA kluba i glavni trener Sakramenta i Denvera, sigurno dolazi oko 20. juna u Beograd na pripreme za kvalifikacioni olimpijski turnir.

Dodatni Motiv da se odazove pozivu Kokoškova sada će tek imati u Nikola Jokić, jedna od zvezda Denvera, pošto će njegov trener sigurno biti na prozivci.

“Meloun je već bio kod Jokića u Somboru i tamo mu je postalo jasno koliko je sjajna Nikolina košarkaška priča i koliko u Srbiji ljudi vole košarku. Svi se radujemo ovoj saradnji”, zaključio je Kokoškov.

foto:KSS