Žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće protiv Gruzije, Finske i još jedne ekipe iz prvog kruga kvalifikacija u okviru grupe „E“ u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2021. godine, odlučeno je danas žrijebom u Minhenu.

Iz kvalifikacione grupe u kojoj je Srbija plasman na kontinentalni šampionat 2021. godine obezbijediće dva najbolja tima, pored Gruzije jer je domaćin turnira uz Njemačku, Češku i Italiju.
Trećeg rivala „Orlovi“ će dobiti poslije pretkvalifikacija,  i to najboljeg iz grupe u kojoj su Švajcarska, Portugalija i Island.

Predstojeće kvalifikacije igraće se po „round robin“ sistemu, odnosno svaka ekipa sa svakom, i to kod kuće i na strani, a po tri najbolja tima iz svake grupe izboriće plasman na Evropsko prvenstvo.

Kvalifikacije će igrati i domaćini Evrobasketa (Češka, Gruzija, Njemačka i Italija), ali van konkurencije, pa će iz grupa kao što je slučaj sa Srbijom, u kojima će oni biti smješteni, plasman na EP izboriti po dva najbolja tima.

BiH je u grupi sa Grčkom, Letonijom i Bugarskom.

Kvalifikacije za Eurobasket 2021 igraće se kroz tri FIBA prozora, i to u terminima 17 – 25. februar 2020, 23. novembar – 1. decembar 2020. i 15 – 23. februar 2021, i svaka reprezentacija igraće u svakom prozoru po dva meča.

EP je na programu je od 17. avgusta do 3. septembra 2021. godine, uz učešće 24 selekcije.

GRUPA A: kvalifikant (Slovačka / Kipar / Rumunija) Poljska, Izrael, Španija.
GRUPA B: Italija, Sevjerna Makedonija, Estonija, Rusija.
GRUPA C: Češka, Belgija, Litvanija, kvalifikant (Albanija / Bjelorusija / Danska)
GRUPA D: Hrvatska, Turska, Holandija, Švedska.
GRUPA E: SRBIJA  Gruzija, Finska, kvalifikant (Švajcarska / Portugalija / Island).
GRUPA F: Austrija, Mađarska, Slovenija, Ukrajina.
GRUPA G: Njemačka, Crna Gora, kvalifikant (Luksemburg /tzv. Kosovo / Velika Britanija), Francuska.
GRUPA H: Grčka, Letonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska.

About The Author