Željko Obradović je najveći udarac za moć Nebojše Čovića

Obradović

foto: Zadar/Zvonko Kučelin

Kolumna Jutarnjeg lista koju je napisao Tvrtko Puljić.

Od 2014. naovamo Nebojša Čović gospodario je cijelom ABA ligom, a uz Zvezdu kojoj je bio na čelu, brinuo se i o usko povezanom FMP-u, a bio je toliko moćan da je manipulsao, između ostalih, i odlukama hrvatskih klubova. U jednom od njih, nazovimo ga Cibona, postavio je i trenera ne bi li istog pripremio da jednog dana, pokazalo se kratkotrajno i neuspješno, vodi i samu Zvezdu.

I trajala je ta diktatura gotovo cijelo desetljeće u kojemu je Zvezda osvajala sve što je mogla, u kojoj se okretalo dvadeset razlike u zadnjoj četvrtini u korist Zvezde, kao svojedobno u Novom Mestu, u utakmici u kojoj je Krka morala igrati protiv osam ljudi posljednjih deset minuta. I u kojoj je, jer nije bilo dovoljno, trener Krke dobio tehničku doslovno u posljednjoj sekundi.

Zvezdina moć bila je cementirana i političkom zaštitom najvećeg od svih navijača, notornog Aleksandra Vučića. Populist, kakav već jest, Vučić je međuvremenu shvatio da mu dolazak Željka Obradovića na klupu Partizana može pomoći. Gotovo je uništio nogometni klub Partizan, od Zvezde napravio novu nogometnu silu na ovim prostorima, a kako bi zadovoljio onaj navijački puk kojemu je crno-bijelo ipak draže, omogućio je košarkašima Partizana da troše najmanje jednako kao pandan s Malog Kalemegdana. I pri tome ne moraju plaćati porez, jer nije tajna, Partizan od 2017. godine nije uplatio niti cent poreza u državi u kojoj je porezna stopa ionako trostruko niža nego u Hrvatskoj ili Sloveniji. Kolika je patka euroligaški financijski fair-play, prosudite sami. Za koga se on uveo, kvragu, za Bayern?!

Željko Obradović bio je, pokazat će vrijeme, najveći udarac za moć Nebojše Čovića. Obradović, deveterostruki evropski prvak, postao je u godinu i po dana uprizorenje samog Josipa Broza Tita na prostoru na kojemu se igra ABA liga i koji je tvorio nekadašnju državu. Nema tog mjesta u koje Obradović ne stigne a da ga s tribina ne dočekaju ovacije, a usporedo s time, jer je veliki, najveći trener, Obradović je od Partizana stvorio takvu ekipu da od nje upravo sada drhti i Real Madrid. Jedini koji je više puta osvajao od Željka Obradovića.

Iako Evroliga još nije donijela odluku ko će u sljedećoj sezoni igrati Euroligu iz regije, spekulira se da bi to mogli biti i Partizan i Zvezda, pa bi samo u slučaju da neko drugi osvoji regionalnu ligu, za tako što moglo biti prijepora. Ali, ostaće veliki rivalitet i igraće se u ABA ligi za prestiž. Ili neće?

ABA liga je jedina liga na svijetu u kojoj se odgođene utakmice igraju nakon odigranog posljednjeg kola, pa je tako Partizan svladao Budućnost u Podgorici u petak i dohvatio “jedinicu”.

Utakmica je imala sudačke repove, a kako Partizan ima suđenje u ovoj sezoni na kakvo je godinama navikla Zvezda, tako se, dok su se igrači još tuširali u Morači, sletjelo saopštenje Zvezde.


Nije to, naravno prvo šaopštenje, pročitali smo kroz ove godine tu svega i svačega, jednom su Zvezda ili Čović, sasvim svejedno, poimenice navodili imena prostitutki čije su čari otkrivali neke sudije, spominjali su se pištolji, ma bilo je tu svašta.

Ovoga puta se tek konstatovano da je u Podgorici izvršena krađa na štetu Budućnosti, a njezinom bi pobjedom Zvezda bila startna “jedinica”. A ne Partizan. Usput, navodi se u istom saopštenju da problemi uvijek dolaze sa sudijama “iz iste države”. U Podgorici su sudila tri Slovenca. A Zvezda dalje navodi da za takve suce traži izuzeće te prijeti kako neće igrati play-off ako joj takvi budu sudili.

Nebojša Čović, prevedeno, prvi je puta od 2014. naovamo u poziciji da on sam ne odlučuje ko će mu suditi. I to ga žulja.

Kako u prvoj rundi doigravanja Zvezda, kao druga, ide na Zadar, koji je sedmi okončao sezonu, sve ovo navodi na zanimljiv scenarij. Zadar je već napravio pravo malo čudo što se uvrstio u najboljih osam, a sada mu za probiti se u četiri najbolja treba čisto mala pomoć sa strane. Trebaju se za te utakmice četvrtfinala nominovati slovenačke sudije.

I Zvezda neće igrati. Tako bar tvrdi. I Zadar će u polufinale. Recimo, da ima netko petlje, recimo onaj koji delegira sudije, baš bi Zvezdi na noge poslao Slovence.

Ili će poslati sve ostale, s kojima, pa tako očito i s hrvatskim sudijama, Čović nema problema…