Vojinović: Nadam se da će Partizan pokazati razumjevanje

foto: aba league/Dragana Stjepanović

Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović oglasio se saopštenjem, a sve nakon pomjeranja finalne serije.

Iz Regionalnog takmičenja su prethodno saopštili termine početka finalne serije, a onda ih pod pritiskom Crvene zvezde, pomjerili i saopštili nove termine. U odgovoru ABA ligi sportski direktor Partizana Zoran Savić je rekao da se ne slaže i da ne pristaje na pomjeranje. Vojinović se danas oglasio saopštenjem, koje prenosimo u cjelosti:

“Kao sportski direktor ABA lige tokom cijele sezone 2022/23, zaključno sa plej-ofom, učinio sam sve što je u mojoj moći da pri velikim izazovima po pitanju termina utakmica, svim klubovima omogućim najbolje moguće uslove, poštujući okolnosti sa kojima se suočavaju i naravno štiteći integritet takmičenja.

Određivanje termina finala plej-ofa, donijeli su još veće izazove i izuzetno velike tenzije. Ipak i u takvim okolnostima, učinio sam sve da donosim odluke isključivo u interesu ABA lige. Sa tim motivima sam se i vodio kada sam odredio prvobitne termina finala plej-ofa, ali i sada kada donosim odluku o promjeni termina finala plej-ofa za samo jedan dan, sve u skladu sa ovlašćenjima koja proizilaze iz Člana 11.1. Bylaws AdmirlBet ABA lige.

U svjetlu svega što se dešavalo u prethodnom periodu, a sa čime vjerujem da ste svi detaljno upoznati, uvjeren sam da su novi termini plej-ofa, jedino ispravno rješenje u interesu takmičenja.

Poštujući iznijeti stav KK Partizan iskreno se nadam da će imati razumijevanje za konačnu odluku po pitanju termina finalne serije i da će pri tome imati u vidu sve odluke koje sam donio tokom određivanja termina njegovih utakmica plej-ofa. Počev od pomjeranje prve utakmice četvrtfinala, što je dovelo ekipu SC Derby da ima pauzu od završetka ligaškog dijela 18.4.2023. do prve utakmice četvrtfinala 15.5.2023. Zatim, pomjeranja prve polufinalne utakmice za jedan dan, sa 27.5.2023. na 28.5.2023. na molbu KK Partizan, a koji je KK Cedevita Olimpija donio velike probleme kod organizacije putovanja. Ili, kod određivanja termina treće utakmice polufinala, kada sam uvažio zahtjev KK Partizan da se utakmica igra u Štark Areni, i zakazao je za 6.6.2023. umjesto za 2.6.2023. što bi bilo u skladu našeg ranijeg dogovora da po završetku obaveza u Evroligi, utakmice plej-ofa igra na dva/tri dana i što bi donijelo ranije planirani početak finala. Na kraju, poštovao sam i želju KK Partizan da finalnu seriju igra u Štark Areni i zakazao početak finalne serije za 12.6 2023. iako je logično bilo da to bude 9.6.2023.godine, ili ranije u nekim okolnostima

Sve navedeno je u interesu same ABA lige, smatrajući da je publika veliki poslovni interes, a potvrda toga su rekordi po gledanosti na utakmicama.

Nadam se da će ovoga puta KK Partizan biti taj koji ima razumijevanja i da će se ponašati u skladu sa zajedničkim interesima ABA lige, kada je u pitanju pomjeranje početka finalne serije za samo jedan dan. Naročito kada takva odluka ni na jedan način ne stavlja KK Partizan u podređen položaj u odnosu na rivala u finalu, pogotovo u ambijentu koji je nastao sa pokušajem narušavanja integriteta kalendara ABA lige, a koji je u potpunosti sačuvan!

Na kraju, iskreno se nadam da će KK Partizan, učiniti sve što je u njegovoj moći da predstojeće finale plej-ofa prestavlja krunu sezone i da teren bude jedino mjerilo gdje će se rješavati pitanje šampiona. A, da svaka utakmica bude spektakl koja će služiti na čast finalistima i samom takmičenju”, navodi se se u saopštenju koji je potpisao sportski direktor Milija Vojinović.

U saopštenju su spomenute utakmice Partizana koje su pomjerana, međutim nije navedeno odlaganje Zvezdinih utakmica sa Cedevita Olimpijom, koja je odigrana sa pet mjeseci zakašnjenja, ili sa Mornarom zbog delikatne zdravstvene situacije.