Vlade Divac,foto:basketball hof

Vlade Divac je u Kući slavnih u Springfildu.

Divac je na svečanosti u Springfildu zadužio narandžasti sako pred svečanu ceremoniju.

“Drago mi je zbog mene i moje porodice, mojih saigrača, trenera, navijača, svih koji su me podržavali tokom svih ovih godina.Kada sam počinjao da igram košarku nikada se nisam nadao da će ovo biti vrhunac, ali mi je drago da se to desilo. Ušao sam u odabrano društvo”,  rekao je Divac.

Bio je među prvim Evropljanima koji je zaigrao u NBA ligi. U Los Anđeles Lejkerse stigao 1989. godine, a za 16 sezona u najjačoj ligi svijeta igrao je još za Šarlot i Sakramento.

Karijeru u NBA ligi je završio sa više od 13.000 postignutih poena, 3.000 asistencija i 1.500 blokada.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatne medalje na dva svjetska prvenstva i tri evropska šampionata, kao i dvije srebrne medalje na Olimpijskim igrama. Ima još dvije evropske bronze i jednu sa Mundobasketa 1986.

“U reprezentaciji sam bio od 1985. do 2002. godine. To je period od 17 godina, sa prekidima zbog sankcija, kada nam nisu dozvolili da igramo. Sa svakog takmičenja sam se vraćao sa medaljom. Najemotivnija je sigurna zlatna sa Evropskog prvenstva u Atini 1995. Iz mnogo razloga. Što se klupskih tiče, to je prva titula sa Partizanom 1987. godine”, naveo je Divac.

Uz Divca u Kuću slavnih u generaciji 2019. primljeni su i Pol Vestfal, Al Etls, Sidni Monkrif, Bobi Džons, Čak Kuper, Bil Fič, Džek Sikma i Tereza Vederspun i timovi Tenesija iz perioda 1957. do 1959. godine.

foto:basketball HOF

About The Author