Vanja Marinković: Srećan sam zbog načina na koji se vraćam u Partizan

Marinković o Partizanu.
Vanja Marinković

foto: FIBA

Vanja Marinković, najmlađi kapiten u istoriji Partizana vratio se u crno-bijeli tabor, a tim povodom govorio je za Basketball Sphere.

Dok je srpski bek u prethodnih pet godina proveo “na službenom putu” u Španiji gdje je branio boje Valensije i Baskonije, dosta toga se promijenilo u prestonici Srbije kada je Partizan tema razgovora.

I ono što je na neki način zajedničko crno-bijelima, ali i Vanji Marinkoviću svakako je boljitak na svim poljima. Srbin je u velikoj mjeri nadogradio svoj repertoar, dok je Partizan treću godinu u nizu član najelitnijeg evropskog takmičenja – Evrolige.

Povratak na dobro poznato mjesto.

“Ono što sam bio kad sam otišao iz Partizana, to je vjerovatno bila najbolja moguća verzija mene u tom periodu kada sam imao 22 godine. S obzirom na sve što sam prošao u klubu i broj trenera, mislim da je to nekako tada srazmjerno mojim godinama bilo najbolje izdanje koje je moglo da bude. Srećan sam zbog načina na kojima sam otišao. To je bilo onda kada nismo osvojili titulu u Košarkaškoj ligi Srbije posle čudne završnice.

Moj maksimum koji sam mogao da pružim u Partizanu u tim godinama s obzirom na okolnosti. Zadovoljan sam kako sam otišao, a još više sam srećan zbog načina na koji se vraćam. Sa velikim iskustvom koje sam stekao za vremenski interval dok nisam bio tu”, započinje razgovor Vanja Marinković.

Njegov prvi stepenik u karijeri posle Partizana bio je Valensija, a problemi s povredom i operacija ramena doprinijeli su njegovom sazrijevanju. Baskonija je tim gdje se etablirao kao klasan evroligaški igrač u stanju napraviti razliku na oba kraja parketa. Upravo to je i on sam izdvojio kao najveću razliku u odnosu na period kada je i otišao iz Srbije:

“Primarna razlika je što sam sazrio psihički. Fizički to dođe s godinama ako si posvećen i ako vredno radiš. Dosta mi se stvari desilo u životu otkad sam otišao, i privatno i košarkaški. Promenio sam dva kluba, neke malo teže godine, operacija ramena… Bio je period kada nisam igrao, ali to je proces koji sam morao da prođem kako bi bio tu gdje jesam.”

Kristalno je jasno zašto je već godinama najviši rang košarke u Španiji “numero uno” kada je Stari kontinent u pitanju. Zahtjevnost fizičke i psihičke prirode da iz utakmice u utakmicu isporučiš maksimum je dio posla. Ukoliko uzmem u obzir prethodnu sezonu, srpski bek u redovima Baskonije nije imao problem s tim.

“Endesa liga je fantastično takmičenje, Barselona, Real Madrid, Baskonia, Gran Canaria, jednostavno nema loših timova. Svako može da dobije svakoga. Real Madrid je do Nove godine bio neporažen u Evroligi, a u Španiji su već tada imali tri poraza. Zato je Endesa liga najbolja na svetu poslije NBA lige. Za sve igrače je to fenomenalno, teško je fizički i psihički, ali to je deo posla i zato si došao tu gde jesi. Ako si tu, moraš da znaš da te to sleduje”, objasnio je Vanja Marinković.

Duško Vujošević, Andrea Trinkijeri, Aleksandar Džikić, Đoan Penjaroja, Duško Ivanović, Svetislav Pešić – to su trenerska imena s kojima je u svojoj karijeri do sada radio Vanja Marinković. U cijeloj toj hijerarhiji sada će sarađivati sa čovjekom koji je devet puta pokorio Evroligu, a Partizan vratio na onaj prepoznatljiv put – Željko Obradović.

“Imao sam tu sreću da radim sa velikim trenerima, a sada je tu i Željko Obradović. To je neka stvar koju nemaju mnogi. Mislim da je to iskustvo za cijeli život, kako košarkaški tako i privatno. Htio to ili ne, stičeš iskustvo. Svaki trener te nešto nauči, što tek kasnije iskoristiš. Tako je bilo i sa Duškom Vujoševićem i Duškom Ivanovićem, kao i sa Svetislavom Pešićem iako s njim provodim dva mjeseca godišnje. Tu mogu da stavim i Andreu Trinkijerija, jer to je neka privilegija koju sam imao i koju ću imati.

Košarka je nešto što neizmerno volim i svaki od tih trenera mi je nešto dao. Na tome sam im neizmjerno zahvalan. Svaki od njih mi je nešto dao što ja vjerovatno u tom trenutku nisam shvatio, ali vremenom to dođe na svoje. Tada shvatiš koliko si bogat košarkaški.”

Velika većina pojedinaca koji tokom ljeta nastupaju za reprezentacije, na neki način mnogo spremniji i s više elana ulaze u klupsku sezonu. Posebno ako u toku ljeta ostvare neke zapažene rezultate sa zemljom čiji grb nose. Posle srebra na FIBA Svjetskom prvenstvu, Vanja Marinković je kako i sam kaže odigrao svoju najkompletniju sezonu:

“To sam imao i kada sam bio mlađi igrač dok sam igrao za U18 i U19 reprezentacije Srbije. Uvijek mi je davalo više samopouzdanja na terenu. Ova godina mi je ako ne gledamo brojke možda i najbolja, jer sam se dobro osjećao fizički i psihički. Odigrao sam kompletnu sezonu, došao je i novi trener Duško Ivanović, čije sam imao puno povjerenje, vjerovao mi je i neizmjerno sam mu zahvalan na tome.

Ponio sam to sve sa Svjetskog prvenstva što sam mogao da ponesem od igrača Srbije i trenera Karija, kao i činjenica da smo se takmičili protiv najboljih na svijetu. Kada igraš cijelo ljeto, nisi imao pauzu i u igračkoj si formi, lako je dobro ući u sezonu. Nemaju mnogi taj luksuz, jer većina i ne igra za reprezentacije. Meni je uvijek bilo lakše igrati poslije ljeta sa reprezentacijom.”

Saigrač Srbina u Baskoniji bio je jedan od najboljih šutera u Evroligi, Markus Hauard. S obzirom na to da je šut za tri poena jedno od najopasnijih oružja Vanje Marinkovića, zanimalo nas je da li su se ikada takmičili na treninzima kao dva “snajpera” van linije za tri:

“Nisam ni jednom vodio šuterski obračun s njim. On je uvijek ostajao kasnije da šutira, a ja sam išao u teretanu, dok sam ja dolazio ranije kako bi odradio svoju rutinu. Nikada mi to nije palo na pamet. Markus Hauard je izvrstan šuter, mnogo sam naučio od njega. I da smo se takmičili, ne vjerujem da bih imao neke šanse (smijeh).”

Zašto broj 9?

“Taj broj sam cijeli život volio. Rođen sam devetog januara, kao i moj rođeni brat. Broj devet je u našoj kući veliki dan. Kada sam upoznao svoju djevojku, sada ženu, ona je živjela na devetom spratu. Ne znam iz kojeg razloga, ali uvijek sam viđao taj broj, mnogo je devetki u mom životu. Kada sam ušao u prvi tim, Leo Vesterman je bio povrijeđen, pa ja sam uzeo njegovu devetku i nastavilo se tako.”

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author