Vanja Marinković: Mene je Kari na neki način spasio

Vanja Marinković igra odličnu sezonu.
Vanja Marinković

foto: printscreen

Vanja Marinković se nalazi na pripremama reprezentacije Srbije, koju očekuju dva meča kvalifikacija za Eurobasket 2025.

Vanja je u januaru proslavio 27. rođendan. Sada je već iskusan evroligaški bek, čovjek sa svjetskim srebrom oko vrata. Ali, takvi i slični uspjesi visili su u vazduhu u jednom trenutku. Prije nego što ga je Svetislav Pešić pozvao, a on se odazvao, u kvalifikacijama uoči Evropskog prvenstva 2022.

„Mene je Kari na neki način spasio. Bio sam na izlaznim vratima u Baskoniji. Nisam igrao, a i kada bih malo ušao na teren, nisam imao samopouzdanje. Tada me je Pešić pozvao da igram prozore i prihvatio sam objeručke.

Znao sam i da su mi potrebni minuti. Radom, zalaganjem i samim tim što sam došao da igram te kvalifikacije u Nišu, selektor je dobio jasniju sliku o meni“, ističe Vanja za Meridian Sport i dodaje koliko je sve to bio prelomni trenutak u njegovoj karijeri:

„Zahvalan sam mu. Tada sam postao starter reprezentacije, odjednom je počelo da se priča o meni, zatim su me zvali i ljudi iz Baskonije… Ostao sam u klubu i sve je krenulo. Prošla sezona je bila dobra, pa je uslijedilo Svjetsko prvenstvo, sada ova godina je…“

Situacija se toliko promijenila da je Marinković maltene zaboravio kako je bilo prije toga, kada je lutao u Vitoriji.

„Baš tako! Ljeto pre toga sam bio na prekretnici, da li ostajem ili ne. Bila je klackalica. Sve se promijenilo.“

Kao treći strelac Baskonije došao je na pripreme reprezentacije.

„Stvarno je sve odlično. Sa Duškom Ivanovićem sam se našao. Bio je on u klubu kada sam ja tek došao, tako da sam znao šta da očekujem. Od tada su prošle tri godine. Promijenio se i on, kao i ja. Shvatio sam šta želi.“

Teško je sa Ivanovićem, kažu neki. Ne i Marinković.

„Ma nije! Teško je onome ko hoće da ’tjera kontru’. Ali, ako uđeš sa pravim pristupom, prihvatiš i radiš dobro, sve će biti super.“

Baskonija je trenutno na osmom mjestu u Evroligi, sa pobjedom manje od šestoplasiranog Olimpijakosa, ali i pobjedom više od Valensija i Makabija, odnosno dvije više od Partizana.

„Više je od očekivanog. Ali, prošle godine smo takođe bili dobri, pa smo na kraju pali. Trudimo se da sada budemo oprezni. Imamo dobar raspored do kraja. Uvijek smo tu, od sedmog do desetog mjesta. Nadam se da ćemo izdržati, jer je mnogo teško igrati Evroligu. Posebno sada jer se sve skuplja, skraćuje, idu Olimpijske igre. Mnogo je gust raspored.“

Dobro će biti za Baskoniju sve dok Marinković igra ovako dobro, dok Čima Moneke radi sve na terenu i dok, naravno, Markus Hauard predstavlja najveću ofanzivnu pretnju u evroligaškoj košarci.

„Igrao sam sa dosta odličnih šutera. Za mene je do sada najbolji bio Džoš Akojon, u Partizanu.“

Ovo ime nismo očekivali. Razrogačili smo oči baš u momentu kada je selektor Pešić pozvao igrače da se okupe na terenu. Vanja je samo želio da doda:

„Ali, ovo (Hauard) je neki sledeći nivo. Ne možeš…“

Udaljavajući se dobacio je:

„Ubica!“

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author