Tvorac poljskog čuda Igor Miličić: Celu noć smo bili za kompjuterom, nismo se spremali za Francusku…

Igor Miličić

foto:FIBA

“Generalno ne idemo tri koraka unaprijed. Kada smo znali koji su nam rivali u grupi, nismo se pripremali unaprijed. Tako ni sada, kada nismo znali dokle ćemo da doguramo. Nije bilo smisla“, kaže selektor Poljske

Noć poslije najveće pobjede generacije, Poljska je u potpunom stanju mamurluka. Malo ko mogao je da povjeruje da će Poljaci moći da se plasiraju među četiri najbolja tima Evrobasketa, ne poslije eliminacije iz kvalifikacija za Mundobasket već u prvoj fazi piše mozzartsport.

Sada Poljaci znaju da im je medalja nadohvat ruke. Imaju dve utakmice da ponove ono što su uradili protiv Slovenije i urade ono što nije više od pola veka… 

“Celu smo bili na kompjuteru, nismo se spremali za Francusku, pa smo preko noći pravili plan utakmice i sada na treningu to odradili kako bismo se što bolje predstavili. Dobro smo se predstavili protiv Slovenije i ta pobeda dala nam je krila, čast je igrati protiv velikih ekipa, a dobrom koncepcijom, taktikom i hrabrošću možemo da se borimo sa svakim rivalom“, kaže selektor Poljske Igor Miličić.

Ističe da je bilo malo vremena za slavlje, ali da je i taj period bio ispred monitora kompjutera…

“Generalno ne idemo tri koraka unaprijed. Kada smo znali koji su nam rivali u grupi, nismo se pripremali unaprijed. Tako ni sada, kada nismo znali dokle ćemo da doguramo. Nije bilo smisla. Ostavili smo prvo da mi završimo posao, pa da onda radimo dalje“.

Posljednji poraz u grupnoj fazi bio je od Srbije sa 27 razlike. Da li vam je taj trenutak možda pomogao da shvatite da možete bolje?

“Mi smo u tu utakmicu išli da vidimo šta možemo da napravimo na početku. Kada se Srbija odvojila, počeli smo malo da kalkulišemo. Roster kod nas nema 12 igrača, već smo morali da razmišljamo o potrošnji nosilaca igre kako bi ostali zdravi za nokaut fazu. Kada uđu druga petorka Srbije i Poljske, vidi se velika nesrazmjera. Rezultat nas nije pogodio nimalo. Znali smo gde idemo, koji su nam ciljevi i za to smo se spremali“.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak kako se zahvaljujete igračima i kažete im da imaju “ja*a kao lubenice i srce kao mjesec“. Dosta iskrena reakcija od vas…

“Radimo svoj posao, nemamo šta da glumimo. Kada radimo 110 odsto, onda to mora da se nagradi. Moj stručni štab je sve vrijeme za kompjuterom, sprema utakmice, a kada igrači naprave to što naprave, treba ih pohvaliti. Juče je bilo dosta toga dobrog. Poslije svega što se desilo u trećoj četvrtini, protiv onako dobre ekipe, teško da bi iko mogao da se vrati. Moji igrači su pokazali dozu drskosti“.

Na konferenciji za novinare pomenuli ste da “blogeri u Srbiji“ nisu vjerovali u vas i vaš tim, a kakva je reakcija u Hrvatskoj?

“U Hrvatskoj je čudo, sad su se svi sjetili mene. Baš lijepo, srećan sam, neka bude tako češće“.

Takođe ste rekli i da ste “hejterima zapušili usta“

“Kao trener imam stalno tu situaciju, da me jedni vole, drugi mrze. Treba se sa tim nositi. Srećni smo zbog pozitivnih stvari, ne negativnih. Nadam se da će ove pozitivne stvari uticati na dalji razvoj poljske košarke“.