Stojaković: Basket u pivo stvara takmičarski duh

Legenda srpske košarke Predrag Stojaković na kampu “košarka bez granica”.

Šampion NBA lige sa Dalasom, najbolji strijelac Evrolige sa 20 godina u dresu PAOK-a, dva puta šampion na Ol Star meču u šutiranju trojki, trostruki Ol star igrač, šampion Evrope i svijeta sa reprezentacijom, ugrubo su najveća dostignuća Peđe Stojakovića.

Peđa je opet u Beogradu i prusjetio se svojih početata u Slavonskoj Požegi.

“Svi smo mi krenuli na specifičan način – lično me je u Slavonskoj Požegi jedan drug iz srednje škole poveo u klub u kojem je on već trenirao. To se treniralo dvaput nedeljno, skroz amaterski, ali to je bio moj prvi kontakt sa košarkom. Izdvojio bih basket na terenima – dva na dva, tri na tri. Možda vam zvuči smiješno, ali sa 14-15-16 godina igrali smo u pivo i to nam je stvaralo takmičarski duh, pogotovo zato što moraš da čekaš dva sata da se vratiš na teren ako izgubiš basket. To pikanje na ulici mi je mnogo značilo, mnogo je uticalo to na mene”, objašnjava Stojaković i nastavlja:

“Baš sam jutros to rekao djeci koja učestvuju na kampu: ‘Ne zaboravite korijene i ne zaboravite zašto ste počeli da se bavite ovim sportom’. Taj sport je od hobija i ljubavi prerastao u posao, zato treba da budu srećni. Ko zna koji put ponavljam, znaju to i ljudi sa kojima sarađujem, moramo da budemo presrećni jer je naša ljubav postala naš posao, a to je u svijetu izuzetno rijetko. Ostale sporedne stvari dođu uz to, ali prioritet treba da budu ljubav, posvećenost sportu, takmičarski duh i želja da se postigne nešto veliko u karijeri”.

Evropske reprezentacije posljednjih godina muku muče sa sastavima timova. Pogotovo one koje imaju igrače u NBA timovima.Stojaković, koji je pomoćnik generalnog menadžera u Sakramentu, kaže da timovi ne zabranjuju svojim igračima da nastupaju za nacionalne timove.

“Nije uopšte to slučaj, ni od dana kada sam bio aktivni igrač pa sve do sada kada sam u menadžmentu, nikada nije postojala ta zabrana. Mi čak insistiramo da naši igrači budu aktivni preko ljeta, da igraju košarku, a nema boljeg načina od igranja za reprezentaciju”.

U Sakramentu je od prošle sezone Bogdan Bogdanović.

“Provodimo dosta vremena zajedno. Nalazimo se prije treninga, poslije utakmica pričamo. Bogdan je student igre. On konstantno želi da uči i upija nove stvari. To se vidi po njemu. On pomjera granice. Gledajući ga kako se ovog ljeta spremao i kako nastavlja da se sprema, očekujem još bolje partije”.

Da li pričom možete da mu prenesete onaj vaš šut?

“Ima on sasvim dobru praćku.On može da igra i na poziciji plejmejkera. Sigurno će imati loptu u rukama i više nego prošle godine.”.

Od ove sezone društvo će mu praviti i Nemanja Bjelica.

“Ja u Nemanju strašno vjerujem. Jedan je od naših najtalentovanijih igrača u ovom momentu. Ponekad kada se nađete u ekipi u kojoj vam ne odgovara stil igre, u tom pronalaženju, izgubite samopouzdanje. Kod nas će dobiti samopouzdanje. Tu mu je Bogdan. Tu smo mi izvan terena. Pružaće partije na kakve smo navikli od njega”.

U posljednji trenutak je stigao u Sakramento.

“Niko nije to očekivao. Mislim da nije ni on sam očekivao. Pominjala se Evropa. Nemanja je odlučio da hoće da se vrati. Uskočili smo. Uvijek smo ga imali u planu. Mada on je bio požurio sa tim dogovorom sa Filadelfijom. Uspjeli smo da ga ubijedimo da ostane u NBA”.

foto:kss

About The Author

Možda ste propustili