KOSARKASI SRBIJE PRESS Stara Pazova, 03.08.2022. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Srbija

Reprezentacija Srbije se okupila u Staroj Pazovi, trening centru FSS koji je u prvoj fazi priprema baza srpskog nacionalnog tima.

Zvanične pripreme kreću u četvrtak, 4. avgusta, a u susret tome “Orlovi” su počeli sa uvodnim i individualnim treninzima.

Pripreme će od četvrtka započeti: Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić, Nikola Kalinić, Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Nikola Jokić, Nemanja Nedović, Marko Gudurić, Dejan Davidovac, Ognjen Jaramaz, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Aleksa Avramović, Dušan Ristić, Marko Jagodić-Kuridža, Filip Petrušev i Alen Smailagić.

Sa prvobitnog spiska, timu se neće priključiti Aleksej Pokuševski i Nikola Jović, dok su Boriša Simanić i Balša Koprivica zbog prehlade na poštedi, i pridružiće se treninzima naknadno.

Dan uoči zvaničnog starta priprema, organizovano je druženje igrača sa predstavnicima medija u dvorani, a potom i konferencija za medije tokom koje su govorili predsjednik Košarkaškog saveza Srbije, Predrag Danilović i selektor srpskog nacionalnog tima, Svetislav Pešić.

“Imamo prvo dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, pa poslije ide sve redom. Mi nikada ne treba da budemo u prvom planu, ali bih želio da se zahvalim svima. Poslovnim partnerima, ljudima u KSS, obezbijeđeni su sjajni uslovi i hvala FSS na gostoprimstvu ovde u Staroj Pazovi, jer je naš stručni štab odlučio da je kratko vrijeme za odlazak na bilo koju vrstu planine”, istakao je Danilović i dodao da Savez čini sve da obezbijedi najbolje uslove putovanja u skladu sa potrebama svih selekcija, napomenuvši da je obezbeđen čarter let za turnir u Hamburgu i da će se plan puta tokom predstojećih aktivnosti prilagođavati potrebama tima.

Selektor Srbije, Svetislav Pešić je izjavio:

“Započeli smo pripreme, imamo dobre uslove u centru FSS. Ne samo u dvoranu, već i sve što je neophodno, posebno u prvoj fazi priprema. Da svi budemo zajedno, dugo nismo bili i naravno da je prvi cilj ovde da sve ove igrače integrišemo, većina nije igrala nikada zajedno ili ako su igrali, to je bilo davno. Tako da nam je pored te igračke, taktičke integracije važno i da budemo zajedno, da se družimo, da razgovaramo. Kako pojedinačno tako i grupno. Ne samo o tome šta nas očekuje nego i kako doći do tih ciljeva, šta treba svako pojedinačno da uradi. Na terenu će se sve vidjete. Teren je mesto gdje je najvažnije da se da maksimum. Uvijek kažem da loša priprema znači loši rezultati, dobra priprema zavisi od nas. Taj performans, zalaganje, učinak, to je ono što od nas zavisi. To svako od nas treba da uzme, sudbinu u svoje ruke. Rezultati, medalje, trofeji, to ne zavisi samo od nas. Radimo individualno, po pravilima FIBA i NBA tek sutra možemo timski da krenemo. Želja je da ovih desetak dana ovde iskorstimo za upoznavanje, da podijelimo naša razmišljanja, da čujemo šta igrači misle i poslije toga dolazi ona nedelja gdje kreću putovanja, mečevi. Zna se program. Igramo sa Slovenijom, pa u Njemačkoj, onda imamo dva meča sa Grčkom i Turskom, pa poslije toga ide selidba u Prag i grupna faza Eurobasketa”, poručio je Pešić.

Tim Srbije će 13. avgusta odigrati kontrolnu utakmicu protiv Crne Gore iza zatvorenih vrata i detalji te utakmice neće biti dostupni javnosti. Potom slijedi odlazak u Sloveniju gdje će se suprotstaviti domaćoj selekciji 17. avgusta. Devetnaestog i dvadesetog avgusta, reprezentacija Srbije će učestvovati na Superkupu u Hamburgu, a rival 19. 08. će biti selekcija Italije. Preostala dva tima na turniru su reprezentacije Njemačke i Češke.

U četvrtak, 25. avgusta, Srbija će u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. u Štark areni ugostiti selekciju Grčke.

Drugu kvalifikacionu utakmicu, ujedno i posljednju provjeru pred Evropsko prvenstvo, Srbija igra 28. avgusta u istanbulu protiv Turske.

Prvi meč na šampionatu Evrope, Srbija igra 2. septembra u Pragu protiv Holandije.

foto:Nebojša Paraušić/kss

About The Author