Srbe koštala taktika, Amerikance prepotencija

Aleksandar Petrović o Svjetskom prvenstvu.

Petrović je na Svjetskom prvenstvu vodio selekciju Brazila, koja nije uspjela doći do četvrtfinala. Skupo ih je koštao poraz od Češke, a kasnije nisu mogli da se vade na Amerikancima, a petrović je na tom meču isključen.

Potvrdilo se da je košarka globalni sport, da imaš deset do 15 reprezentacija koje, kad su u pravom ritmu, na ovakvom turniru mogu do medalje. Samim time, ima i jako puno momčadi koje zbog jedne lošije odigrane utakmice do toga ne dođu. A među njima je i moj Brazil. Nakon sjajno odigranog prvog dijela turnira, dogodila nam se ta Češka, i na njoj smo platili ceh. Međutim, nakon svega mi je najvažnije da su moji brazilski poslodavci zadovoljni, gledajući kako je sve to izgledalo cijela ova dva mjeseca. Kako kroz pripremni period, tako i na samom turniru. Zapravo, super su zadovoljni, što znači da idemo dalje zajedno. Već sljedećeg dana oglasili su se sa željom da ja vodim momčad i u kvalifikacijama te, što je još važnije, na predolimpijskom turniru sljedeće godine”, kaže Aco za “Germanijak”.

O meču sa Amerikancima…

Poenta je u tome da sam već u startu vidio što nam radi sudija iz Paname. Riječ je o sucu s kojim smo već imali problema kroz južnoameričke kvalifikacije. Sudio nam je dvije utakmice u Shenzenu, a zašto nam nije sklon, stvarno ne znam. Ne tražim ništa drugo osim ravnopravnosti u kriteriju. Kroz prvu tehničku sam malo ispitivao situaciju, želeći promijeniti ritam suđenja. Nije urodilo plodom i u trenutku kad smo mi imali akciju koja je trebala završiti nesportskom, a završila je bez ikakvog faula, išao sam na zadnji pokušaj da nešto tu preokrenem. Nije uspjelo, izgubili smo utakmicu, ali naravno da nakon svega ne moram biti nezadovoljan suđenjem”, kazao je Aco.

Nije na kraju uspio dobiti Amerikance, što se već u sljedećoj njihovoj utakmici pokazalo itekako mogućim. Američki ‘D reprezentaciju’ pobijedili su prvo Francuzi, a zatim i Srbi, da bi završili u borbi za sedmo mjesto. Acu Petrovića to, međutim, nije ni najmanje iznenadilo…

“Čim su Amerikanci objavili svoj roster, rekao sam da će definitivno doživjeti i više od jednog poraza. To se i dogodilo. Oni su na ovom turniru zapravo izgubili tri utakmice, jer uz Srbe i Francuze, teoretski su ih dobili i Turci. I tu su bili na kasi da izgube, valjda ni sami ne znaju kako su to na kraju izvukli”, govori Petrović, koji je i navijao za upravo takav rasplet.

“Dobra je stvar što se to dogodilo, jer da su oni s ovakvom ‘streetball košarkom’ uspjeli doći do medalje, to bi bilo porazno za ostatak svijeta. Fantastično je što ih nema u završnici, jer način na koji su podcijenili ostatak svijeta obio im se o glavu”, kazao je Aco.

I nitko ga neće razuvjeriti u mišljenju da se radilo o klasičnom potcjenjivanju.

“To je apsolutno potcjenjivanje, u glavama njihovih glavnih igrača Svjetsko prvenstvo očito nije značajno. I zato je dobro za košarku što nije prošao taj njihov ‘small ball’. Ali ne onaj s četiri ‘mala’, nego s pet! Gledajući ih, u nekim trenucima se činilo da košarka koju znamo nema smisla. To je košarka bez pozicija, nema petice, nema četvorke… Jednostavno, kad je želio raditi rezultat, čovjek je igrao s pet bekova. Naravno, u trenutku kad je došao na jače momčadi, to mu više nije prolazilo. Ponavljam, dobro je za svjetsku košarku da se ovo dogodilo”, naglasio je selektor Brazila.

Razočaranje je na kraju ispala i Srbija, prema najavama nikad jača. I nije to bilo daleko od istine, jer doista je čudno da iz borbe za medalje ispadne momčad koja ima Bogdanovića, Jokića, Bjelicu, Marjanovića, Micića, Gudurića, Jovića…

“Čudno je sve to što se s njima događalo. Sve to je dokaz da perfektan učinak u pripremnim utakmicama, pa nakon toga i otvaranje turnira izuzetno uvjerljivim pobjedama, ne vodi do cilja, i to iz jednog pragmatičnog razloga. Ako želiš nešto osvojiti, u određenim situacijama jednostavno moraš patiti. Moraš proći kroz Scile i Haribde da bi došao do cilja. Upravo to je radila, recimo, Španija. Oni su se mučili protiv Tunisa, jedva su dobili Iran, no kroz to su se čeličili. I sad su u finalu, a Srbi su u borbi za peto mjesto”, kazao je Petrović i dodao:

“Činjenica je i da je taktički tu bilo rešaka. Predugo je Đorđević igrao s dvije klasične petice, i to ga je koštalo i u utakmici protiv Španaca, i u onoj protiv Argentinaca.”

foto.fiba

About The Author