Rađa: „Teško je s njim raditi jer je lažov“

Nakon više od 20 godina Rađa nije zaboravio situaciju u kojoj je morao reagovati kako bi učinio ono što je najbolje za vlastitu karijeru.

Dino Rađa dao je intervju grčkom sportskom portalu Contra, u kojem progovara o mnogim temama. Onim standardnim vezanim uz njegov sportski put, ali i nekim specifičnijim, koje vjerovatno nisu u fokusu zanimanja u njegovim istupima s ovdašnjim medijima.

Grke je posebno zanimalo njegovo sjećanje na Rika Pitina. Naime, Dino Rađa, Rik Pitino i grčka košarka tvore svojevrstam trougao.

Splićanin je proveo četiri sezone u Boston Seltiksima, i to u dosta trubulentno (odnosno rezultatski sušno) vrijeme ove trofejne franšize. Nakon toga se vratio u Evropu i potpisao za Panathinaikos. Dvadesetak godina poslije Pitino (čiji je dolazak u Selticse koincidirao s Rađinim odlaskom istog ljeta) je trener PAO-a, i to od Božića 2018. S malom pauzom, doduše.

Ipak, nije baš slučajno što se Rađa upravo po Pitinovoj inauguraciji odlučio na povratak u Evropu. Grke je u intervjuu poprilično zanimalo što igrač koji je napravio velike stvari za grčku klupsku košarku ima za reći o treneru trenutno njihovog najboljeg kluba.

„Nemoguće je raditi s osobom koja te laže.“, započeo je dosta oštro.

„Taman je došao u Seltikse, a širile su se glasine kako me se želi trejdovati. Četiri sam godine bio jedan od najboljih igrača u sastavu. Osjetio sam potrebu da mu izravno pristupim i pitam ga je li to istina, što sam i učinio.“, iskreno je otkrio kako sa postavio prilikom ze situacije.

„Imam 30 godina, nešto iza sebe i smatrao sam da zaslužujem znati istinu. Tražio sam iskren odgovor, ako me želite trejdovati to je u redu. Uostalom to je biznis. Želio sam samo znati hoće li me poslati u neku ekipu koja se bori za velike stvari ili u neku ‘kantu za napucavanje’. Toliko zaslužujem nakon svega što sam dao Seltiksima.“

„Pitino je rekao ‘Ne Dino, nemam ni najmanju namjeru da te trejdujem. Planiramo graditi ekipu oko tebe’. Samo da bih par dana poslije saznao da sam trejdovan u Sixerse, najgoru ekipu NBA u to trenutku. Ali ja sam Balkanac i nadmudrio sam ga. Izreklamirao samo svoju lošu situaciju s koljenom pa me pustio da se vratim u Evropu. Da sam htio, mogao sam bez problema pustiti da se realizuje trejd.“, zaključio je.

Navijači Selticsa inače ne pamte vrijeme od četiri godine kada ih je vodio Pitino. Stvar je u startu krenula loše jer je ekipa sezonu prije, još s Rađom u sastavu, tankirala ne bi li dobila prvi izbor drafta 1997. i uzela već tada dominantnog big mana s Wake ForestaTima Duncana.

No od toga nije bilo ništa, Seltiksi su nastavili s lošim igrama, a uvelike je tome kumovao upravo Pitino svojom tvrdoglavošću i besciljnom ustrajanju na primjenama principa univerizitetske košarke (iz koje je došao i u kojoj je zabilježio ogromne uspjehe) na onu u NBA. Što je velika greška.

Javnost ga je kritikovala, navijačima ga je bila ”puna kapa”, a neki igrači poput Čonsija Bilapsa (koji će godinama poslije postati NBA prvak i MVP finala) svjedočili su o tome kako je nemoguće s njime raditi.

Germanijak/foto:Boston Globe