Predrag Danilović: Namrgođen, prati me ta fama da sam nezgodan, svi su u fazonu ’Pusti budalu’

Predrag Danilović o Partizanu.
Predrag Danilović

foto: FIBA

Predrag Danilović predsjednik Košarkaškog saveza Srbije je bio prvi gost druge sezone serijala “(Ne)uspjeh prvaka”, a u ovoj emisiji je otkrio zanimljivosti o svom odrastanju, podijelio svoja igračka iskustva, prisjećao se saigrača, ali i pričao o svojoj ljubavi prema Partizanu.

Danilović je, osim za Partizan nastupao za italijanski Knor (Virtus), te Majami Hit i Dalas u NBA ligi. Sa reprezentacijom je bio olimpijski vicešampion i osvojio je četiri titule šampiona Evrope. Šampion Evrope bio je i sa Knorom, kao i sa voljenim Partizanom.

Rođeni Sarajlija košarku je počeo trenirati dosta kasno, tek u 14. godini, u tada jakoj sarajevskoj Bosni, ali je, kako i sam kaže, oduvijek bio navijač beogradskih crno-bijelih.

“Nikada nisam planirao, niti sam mislio da ću da završim u NBA ili da uradim sve te stvari koje kasnije jesam. Jesam sanjao, jesam zamišljao, što treba da uradi svako dijete. Meni je najveći uspjeh bio da uđem u prvi tim Partizana kad sam došao iz Sarajeva, iz Bosne. A onda kada sam došao u prvi tim i tamo vidio Grbovića, Obradovića, Savovića – vrh!”, sa uzbuđenjem se prisjeća Danilović.

Poseban fokus u cijelom razgovoru bio je naravno na Partizanu. Po okončanju karijere, u voljeni klub se vratio na funkcionersku poziciju.

“Došao sam u Partizan i nisam znao, recimo, šta je virman. Ja sam mislio da je to strani igrač. Ti kad si igrač i kad si najbolji svi su oko tebe, svi ti nose stvari… Ali sam se dobro folirao! Brzo sam učio, ali sam se prva tri-četiri mjeseca jako dobro folirao.

Namrgođen, prati me ta fama da sam nezgodan, svi su u fazonu ’Pusti budalu’. Jedino što ja znam da radim je sport, košarka. Samo sam primjenjivao stvari koje sam naučio tokom života i karijere”, vrlo je iskren bio bivši predsjednik KK Partizan, koji je na toj poziciji bio do 2015. godine.

Već sedam godina je na čelu Košarkaškog saveza Srbije, a u ovom razgovoru dotakao se i trenutnog stanja u košarci generalno.

“Srbija je košarkaška nacija, a jedan vrlo zanimljiv podatak jeste da kada košarkaška reprezentacija osvoji nešto, najveći broj klinaca počne da trenira košarku. To šta ja mislim zašto neko dolazi ili ne dolazi na okupljanja, bolje je da ne govorim. Vremena su se promijenila. Igrači ne razmišljaju svojim glavama, nego kada ih pitaš ’Kako si?’, on kaže: ’Reći će ti moj menadžer kako sam“.

Ne kapiraju da menadžeri rade za njih, a ne oni za menadžere. Najpozitivniji primjer u odnosu prema reprezentaciji za mene je Luka Dončić, a prije njega Dirk Novicki koji je do posljednjeg dana igrao za njemačku reprezentaciju”, rekao je Danilović.

Na pitanje da li misli da Srbija može napraviti dobar rezultat na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu ukoliko svi igrači budu zdravi i na okupu, predsjednik Saveza odgovara:

“Na Evropskom prvenstvu prošle godine imali smo jak tim. Nije igrao samo Bogdanović. Izgubili smo od Italijana u četvrtfinalu i to je bio kraj priče. Na Svjetsko prvenstvo smo bili ispraćeni bez 4-5 najboljih igrača, a onda dođemo na jednu loptu da osvojimo prvenstvo.

Znači, odziv svih najboljih ništa ne garantuje, ali moj san kao predsjednika saveza je da u sastavu budu i Jokić i Bogdanović i Micić. Da svi budu zdravi i da dođu. U tom momentu mi možemo da se nadamo i da pričamo o osvajanju neke medalje na Igrama. To svakako nije nikakva garancije, jer danas svi igraju košarku“, rekao je Danilović prenosi B92.

Kladionica Meridian ima najveće kvote na planeti i najraznovrsniju ponudu za klađenje.

About The Author