Pešić: Problem je bio kontinuitet u odbrani

Pešić

foto:FIBA

Izjave selektor Srbije Svetislava Pešića nakon poraza od Italije

Srbija je u osmini finala zaustavljena od Italije 94:86.

“Čestitam Italiji jer su igrali odličnu košarku večeras i zaslužili su prolaz dalje. Fizički su bili bolji od nas. Nismo pogodili neke otvorene šuteve, ali najvažniji problem je bio kontinuitet u odbrani. Niti jednom nismo spojili tri dobre odbrane, a njihovo samopouzdanje je samo raslo”, rekao je Pešić i nastavio:

“Čak i kada nisu pogodili šuteve, uhvatili su ofanzivne skokove. Naravno da smo veoma razočarani jer smo po svaku cijenu htjeli da pobijedimo, ali za to je neophodno biti u boljem fizičkom stanju.

Nije razočaran us voje momke.

“Imamo odličan tim i to smo prezentovali do sada, ali kada izgubiš meč kao što je to slučaj večeras, onda su svi razočarani. UvJeren sam da imamo dobre igrače, pogotovo one koji su ovdJe. VidJećemo, ovo je samo jedna utakmica.”

Ggovorio i o problemima sa kojima se Srbija suočila ovog ljeta.

“Kao i uvijek, igraš onoliko dobro koliko ti protivnik dozvoli. Ne smijem previše da pričam šta nas je pratilo kroz pripreme jer to nisam do sada govorio. Imali smo puno igrača koji su tokom priprema izgubili kontakt sa timom zbog bolesti i povreda. Kada dođu ovakve utakmice protiv ekipe kakva je Italija, nemamo pravo da očekujemo da unapred dobijemo. Kada smo u dobrom fizičkom stanju, pokazali smo da možemo igrati protiv svakoga. To ste videli i protiv Turske i Grčke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Bez ikakve želje da umanjujem pobjedu Italije, ali za nokaut fazu stvarno moraš da budeš u boljem fizičkom stanju i da imaš više zdravih igrača”.

Nije se složio sa novinarskom konstatacijom da je slično izgubljen meč kvalifikacija za odlazak na OI.

“Ne bih rekao da su nas dobili na isti način kao u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Da bi se napravio kontinuitet dobre igre, neophodan je kontinuitet u odbrani gdje nismo bili na našem nivou. Imali su previše otvorenih šuteva i digli su samopouzdanje. Naša igra se ne svodi samo na odbranu, ali ona nam je baza za ono što se dešava u napadu. Izgubili smo i strpljenje, nekoliko puta smo promašili šuteve koje obično pogađamo, ali za poraz ne postoji samo jedan razlog.”