Pešić: Poslije ovih utakmica imam bolju sliku tima

Izjave selektora Srbije Svetislava Pešića i igrača Marka Jagodića Kuridže poslije poraza od Belgije.

Belgija je u drugom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pobijedila Srbiju 73:69. Selektor Srbije Svetislav Pešić čestitao je igračima Belgije na trijumfu.

Prije svega, čestitam Belgiji i njenom selektoru. Trener Đerđa je zaslužio pobjedu, bez dileme… Sve vrijeme je djelovalo da smo kontrolisali utakmicu i rezultat, ali smo imali deset izgubljenih lopti i vratili smo protivnika u igru. Poslije deset izgubljenih lopti su pravili lake poene i popravilo im se samopouzdanje. To je razlog što nismo reagovali kako smo htjeli. Znali smo na početku posljednje četvrtine da će Belgijanci biti agresivniji, fokusiraniji, tvrđi na lopti… I ovo se desilo. Treću četvrtinu smo počeli 8:0, 9:0, bez organizacije i tako smo im podigli samopouzdanje”, rekao je Pešić i nastavio:

Još jednom, ovo su kvalifikacije, prošlu smo dobili, večeras smo izgubili. Kao što je Marko rekao, ovo treba da imamo na umu i da naučimo. Imamo i mnogo igrača koji su prvi put u reprezentaciji, moraju da nauče kako se igra za nacionalni tim. Ovo je drugačiji sistem takmičenja, svaka utakmica je kao posljednja i moramo da kontrolišemo bolje napad i loptu. Vidimo u ovim kvalifikacijama, ne samo sada, svaka utakmica je teška za dobiti. Za vas nije važno, ali za mene jeste, poslije ovih utakmica imam bolju sliku ovog tima, prvi put sam sa ovim momcima. Vrlo su talentovani, imaju dobar stav, bore se za zemlju i saigrače. To je osnova za budućnost”.

Marko Jagodić Kuridža bio je kratak.

“Igrali smo previše mekano. Ne znam zašto, ali smo se mučili u nekim defanzivnim zadacima. Nadam se da će ovo biti posljednji put”.

foto:fiba