Pešić: Neuigranost

Izjava selektora Srbije Svetislava Pešića nakon poraza od Letonije.

Srbija je doživjela drugi poraz u kvalifikacijama. Poslije Belgije od Srbije je bila bolja i Letonija, koja je slavila pobjedu 66:59. Nije puno toga štimalo u igri selekcije Svetislava Pešića, koji je čestitao Letoniji na pobjedi.

“Čestitke Letoniji, posebno na drugom poluvremenu. U prvih 20 minuta smo kontrolisali igru, radili šta smo željeli na oba kraja terena. Mučili smo se samo sa ofanzivnim skokom rivala. U drugom smo počeli da igramo drugu košarku. Htjeli smo da odmah da dobijemo utakmicu, nismo imali strpljenja i discipline u napadu. Nismo igrali kako smo željeli. To je razlog zbog kojeg smo izgubili ritam i na kraju utakmicu”, rekao je selektor Srbije i nastavio:

“Znamo da Letonija ima dosta talenta, posebno sa spoljnih pozicija, ali naši spoljni igrači su u odbrani radili dobar posao protiv Lomaša i Bertansa. U drugom poluvremenu nismo kontrolisali unutrašnju igru rivala, imali problema i sa fizičkim aspektom. Kada to nije dobro i nedostaje koncentracije na potrebnom nivou… Trudili smo se u odbrani u prvih 20 minuta i to je možda razlog zbog kojeg u nastavku nismo igrali u napadu kao u prvom poluvremenu”.

Mučili su Orlove ofanzivni skokovi rivala.

“Imao sam ista očekivanja kao i navijači Letonije. Nije velika razlika u skokovima, ali naša unutrašnja igra u trećoj četvrtini prije svega nije bila na potrebnom nivou da bi se kontrolisao skok. Znali smo da Letonija ima agresivne unutrašnje igrače, odlične skakače. To je tim čija igra zavisi od šuta sa distance. Morali smo da kontrolišemo šut za tri poena i da vidimo kako da gradimo u reketu i kontrolišemo skok. To nije od starta bilo na potrebnom nivou”.

Pešić je iskatao i problem neuigranosti ekipe.

“Izgubili smo kontrolu, prije svega u napadu, jer su letonski igrači od prvog minuta bili veoma agresivni, vršili pritisak na loptu, ali to smo očekivali. Nisu nas iznenadili. Pokazali smo u prvih 20 minuta da možemo da kontrolišemo igru. Teško mi je jer je ovo novi tim, tek sedam dana smo zajedno. Neki igrači nisu igrali kvalifikacije dosad. Naravno, potrebno je vrijeme. Letonija je tim koji je na okupu već dugo i u svakom trenutku zna šta želi”.

Upitan je i da li ga je Letonija iznenadila nižom postavkom u prelomnoj trećoj dionici?

“Imamo veliki respekt za igrače iz Letonije, to je veoma talentovana ekipa. Da budem iskren, nije mi trenerski stil da reagujem u odnosu na odluke protivničkog tima. Imali smo plan utakmice, adaptirali smo se povremeno, analizirali igru, ali imamo način na koji igramo. Nije izgovor, ali problem je što da bi igrali protiv ovakve Letonije, morate da igrate kao tim. Za to je potrebno vrijeme, da bi igrači razumjeli šta želimo. Iz tog razloga smo izgubili u trećoj četvrtini koncept, prije svega u napadu”.

Vanja Marinković je jedini uz Avramovića imao dvocifren košgeterski učinak.

“Igrali smo dva različita poluvremena. U prvom smo imali kontrolu, u drugom smo počeli loše, izgubili dosta lopti, igrali slabo u napadu do kraja. To je razlog zbog kojeg smo imali veliki minus. Uspjeli smo da se vratimo i da izgubimo sedam poena. Za dva dana moramo da pobijedimo Belgiju i to je to”.

foto:printscreen/youtube