Pešić: Možda neko drugi može bolje, ali ja ne mogu

Srbija je prvi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo završila porazom od Belgije u Nišu.

Belgija je savladala Srbiju 74:73 i tako oba puta u ovim kvalifikacijama bila bolja od ekipe Svetislava Pešića.

“Kao prvo, čestitam Belgiji, zaslužili su pobjedu i pobijedili su, a šta je Dušan rekao mislim da sa ovakvom željom i ovim stavom, timskim duhom možemo da budemo zadovoljno, bili smo premotivisani, htjeli smo da pobedimo odmah i zbog toga nekad nismo donijeli dobre odluke pogotovo u napadu i za jednu utakmicu, napetu utakmicu 40 minuta, 17 izgubljenih lopti je mnogo i ne zaboravite da smo igrali sa jednim veoma dobrim timom, znali su šta hoće svakog momenta, dugo su zajedno i probali smo da sa željom i agresivnošću da podignemo ljude u hali i nekada ta pomoć je element igre, a kao večeras kada je bilo teško i napeto sa dobrim timom kao što je Belgija, nije bilo dovoljno”, rekao je selektor Srbije čiji tim u narednu rudnu sa selekcijama Grčke, Turske i Velike Britanije prenosi pobjedu i tri poraza i očekuje ih paklen posao da bi izborili Svjetsko prvenstvo.

“Naša situacija je bila vanredna i prije ovog prozora, situacija je trebala da nas sve zajedno igrače i trenere dovede do toga da samo sa dobrim pripremama možemo da kompenzujemo nedostatak uigranosti jer ja sam juče rekao mi smo do sada odigrali malo, jer se do sada moje reči pretvore u izgovore, mi smo u Srbiji, znamo kako se gleda na poraze i u jednoj i u drugoj situaciji smo euforični. Ja i sada znam gdje se nalazimo, biće teško, sigurno, ja sam to rekao i prije početka prozora i rekao sam da je naša situacija alarmantna i da ne možemo da računamo na sve igrače, da ne kažem najbolje i nemamo dovoljno vremena za bilo kakve pripreme što se vidjelo i večeras. Bilo je naših grešaka, grešaka igrača i to je sastavni dio igre. Nismo imali kontiniuitet, to se desilo i sad i u Rigi, igrali smo do jednog momenta, pa smo izgubili snagu i onda smo pravili greške i u napadu i u odbrani i izgubili mnogo lopti i igraš protiv tima kao Letonija i Belgija koji su dugo zajedno i jednostavno ja nisam toliko loš trener, ali uigrati tim za tako kratko vrijeme sa igračima koj dolaze iz različitih kluba i sa željom da igraju za reprezentaciju, a protiv Belgija koja 40 minuta igra na visokom nivou. To nije najbolja reprezentacija kao Španija ili Francuska, da ne kažem Slovenija, ta uigranost je nešto što Belgija ima, a mi nemamo. Pokušali smo da angažovanjem nadomjestimo, međutim nije uspjelo i ostaje nam da vidimo kako ćemo dalje. Vidjećemo. Moramo svi zajedno da razmislimo i oni koji su ovde i oni koji nisu ovde, ja sam rekao da ne možemo da izađemo samo zbog toga što smo Srbija i vi ste vidjeli sa kakvim samopouzdanjem su Belgijanci večeras igrali protiv nas. Oni se nisu uzbudili nijednog trenutka bez obzira na našu želju, a potrebno je bilo još nešto više. Nadam se da ćemo u sljedećim utakmicama 25. i 29. avgusta te dvije utakmice koje moramo da dobijemo ako želimo da idemo na Svjetsko prvenstvo. Svaku moram da igramo kao da je posljednja. Treba se pripremiti za to, imaćemo duže pripreme za te dvije utakmice jer je to zadnja nedelja avgusta i onda stiže EP, a onda o tom potom”

Na pitanje da li ih je situacija sa odlaganjem utakmice omela, Pešić je rekao:

“Njih kao i nas. Ne bih previše pričao o tome, jer to su uslovi kako za nas tako i za Belgiju, mi smo imali druge probleme i bilo je smrtnih slučajeva kada je momak morao na sahranu… Kako da kažem, bilo je i povreda jednog drugog igrača, ali to je sastavni dio ovakvih kvalifikacija i mi tu ne možemo da tražimo uzroke, a ono što sam već rekao je to da unaprijed moramo da znamo da se svuda igra košarka i da moramo da budemo spremni i da shvatimo da ne možemo nikoga da potcjenjujemo i to je tako”

Srbija je od 71:58 došla do poraza 73:74. Pešić je objasnio kako je došlo do pada u igri.

“Olako smo donosili ne najbolje odluke, znači, oni su napravili 9:0 pa 14:0 i ušli smo u neke greške iz prevelike želje da što prije završimo utakmicu i u napadu smo donosili loše odluke. Oni su napali nas u pikenrolu, to je bilo dosta dobro i u jednom momentu smo dobro i branili pa smo pali i oni su dali jeftine poene koje su ih vratili u igru i donijeli im samopouzdanje, prebrzo smo htjeli da završimo, nismo donosili najbolje odluke i možda sam ja trebao više odgovornosti da uzimam da ja pozovem neki napad, da ja potražim od igrača da igraju nešto drugo, ali to je to, šta da radimo”.

Alarmantna je situacija blago rečeno.

“Nikada nije dobro kada se izgubi, niko ne voli da izgubi, u Srbiji se malo duvamo i mislimo da smo još uvijek najbolji na svijetu. Nažalost, ne nažalost, nego definitivno nismo. Moramo da budemo svjesni naših mogućnosti i da svi igrači i treneri što su ovde i što nisu treba da znaju da mi igramo sa ekipama koje imaju ogromno iskustvo, a možda nemaju kvalitet i NBA igrače niti u Evroligi, ali oni su momci koji igraju po francuskim i španskim klubovima, to su sve igrači koji su kvalitetni i u sistemu koji je dugo godina na snazi na ovakvim takmičenjima. Mi kvalifikacije uzimamo kao nešto što moramo da igramo, a njima su to najvažnija takmičenja. To su dva različita prilaza. Naravno, da završim, nikada nije dobro kada se izgubi i bolje je kada se pobijedi pa da se iz toga izvuče šta može, a mi igrači i treneri smo najodgovorniji, a ovaj poraz je jedan znak da mi moramo svi da se zbijemo i da ako želimo da imamo reprezentaciju koja postiže očekivane rezultate… Rezultati se na ovakav način ne postiže, uspjeha neće biti. Možda neko drugi može bolje, ali ja ne mogu. Ja ne mogu bolje”.

foto:fiba