Da li imamo vanserijski talentovane igrače? Realno – nemamo

BiH je u drugoj rundi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

BiH je u posljednjem kolu prve faze trebala pobjeda protiv Bugarske i ostvarili su je. BiH je poenima Džanana Muse pobijedila 76:73, a to je ujedno i prva pobjeda Adisa Bećiragića na selektorskoj klupi BiH.

“Srećni smo zbog pobjede. Znali smo da će biti teška utakmica nakon poraza u Češkoj. Bilo je teško igrati, bilo je prevruće u dvorani zbog mnogo ljudi. Izgubili smo kontrolu utakmice u trećoj četvrtini, ali smo na kraju smogli snage da dođemo do pobjede. Čestitam momcima, nadam se da ćemo u narednoj fazi biti još bolji”, poručio je Bećiragić.

Slijede mečevi protiv Francuske, Crne Gore i Mađarske u novoj grupi, a tri najbolje selekcije idu na Svjetsko prvenstvo. Bećiragić vjeruje da BiH može biti među tri najbolja tima.

“Sigurno da vjerujem. Ne bih radio ovaj posao da ne vjerujem. Ljudi koji nisu na terenu uvijek traže da ‘mjere’ ekipe na osnovu nekih parametara. Iako imamo nekada problema, mislim da smo u prednosti u odnosu na druge ekipe jer imamo dobru atmosferu, momci igraju jedan za drugoga i vjerujem da će još napredovati i biti konkurentni protiv svih ekipa”.

Bećiragić zna mane i vrline svog tima.

“Da li imamo vanserijski talentovane igrače? Realno, nemamo. Imamo izuzetno dobre momke koji igraju za ovaj dres, bore se maksimalno i to moramo sačuvati. Krasi nas zajedništvo, a kvalitet koji imamo treba podići na viši nivo, a to ćemo pokušati da učinimo tokom narednih priprema”.

Amar Gegić smatra da BiH ima još prostora na napredak.

Dosta je novog u našem timu. Treba vremena da novi selektor poboljša stvari, ali siguran sam da ćemo kasnije još bolje izgledati na terenu. Najvažnije je bilo da pobijedimo sada, slijedi nastavak kvalifikacija i nadamo se nove pobjede”, poručio je Gegić.

Kvalifikacije se nastavljaju u avgustu.

foto:fiba