Perperoglu: Treninzi kod Obradovića jači od utakmica grčke lige

Stratos Perperoglu rezimirao karijeru.

Osvajač tri evrolige, koji je trenutno član Crvene zvezde, za Podkast evrolige sa Džoom Arlaukasom rezimirao uspješnu karijeru u kojoj je nosio dresove Panatinaikosa, Olimpijakosa, Barselone, Efesa…

“Prije svega, blagosloven sam jer sam igrao za velike timove, za velike trenere… Nikad nisam bio glavni igrač, uvijek sam htio da pomognem ekipi da bude uspješna. Uvijek sam slušao trenere, radio šta bi trebalo da radim, a na kraju dana uvijek sam htio da odem kući i da budem zadovoljan svojim trudom”, rekao je 35. godišnji Grk.

Njegov prvi klub bio je Ilsijakos (2002-04), potom je prešao u Panionios, gdje je trenirao pod vođstvom Luke Pavićevića.

“Mučio sam se u Panionisu druge godine, igrao sam loše, a onda je došao Luka Pavićević i u jednoj prijateljskoj utakmici nisam šutnuo trojku iz otvorene pozicije, pa je počeo da viče na mene. Niko do tada nije vikao na mene zato što ne šutiram, pa sam rekao OK, ovaj čovjek mi veruje”.

Poziv o kojem je sanjao stigao je 2007. Ponuda da pređe u Panatinaikos kod Željka Obradovića. Sa ovim timom je dva puta bio šampiona Evrolige i četiri puta najbolji u Grčkoj.

“Bili su to baš intenzivni treninzi. Teži nego utakmice grčke lige. I dalje pamtim i svoj prvi derbi protiv Olimpijakosa, kada sam sjedio po strani i nisam bio ni u 12”.

2012. napustio je Panatinaikos i prešao u Olimpijakos.

“Prosto, nisam imao druge ponude. Panatinaikos je pravio velike promjene, novi trener me nije htio u ekipi. Bio je avgust, Olimpijakos je tada počeo pripreme, nisam imao pozive drugih klubova i to je bila jedina opcija. Nije bilo drugih. Pitaju me kako sam to mogao da uradim, ali druga opcija je bila da sjedim i da ne igram. Ne volim da sam u centru pažnje, niti bih to uradio zbog toga”, kaže Perproglu i prisjeća se prvog meča protiv Panatinaikosa.

“Pamtim taj prvi derbi protiv Panatinaikosa. Kad sam izašao iz tunela tresla su mi se koljena, vrijeđali su me, tačnije vrijeđali su moju majku. Odigrao sam dobru utakmicu, a moja supruga se sutradan porodila. Doktori su pokušali da zadrže bebu ‘unutra’ još to veče, da se porodi sutradan, vjerovatno su hteli da gledaju utakmicu. Tada se rodio moj prvi sin”.

Na pitanje da odabere 10 najboljih igrača u deceniji Evrolige, Grk je nabrojao ove igrače: Kalates, Dijamantidis, Spanulis, Bogdan Bogdanović, Klajburn, Printezis, Papanikolau, Šengelija, Hajns, Danston.

Sa Olimpijakosom je takođe osvojio Evroligu 2013., a godinu kasnije prihvatio je poziv Dušana Ivkovića da ode u Anadolu Efes, poslije kojeg je od 2015. do 2017. bio član Barselone.

Godine 2011. saznao je da ima ozbiljlan zdravstveni problem

“Išli smo 2011. upoznamo djecu sa porodicom moje supruge u SAD. Bio je to dugačak avionski let, tokom kojeg sam možda jednom ustao sa sjedišta. Kad sam došao u Atinu, koljeno mi je oticalo, a onda se bol pomjerao. Činilo se da je bolje kad hodam. Pošto je trebalo da se odazovem reprezentaciji, pozvao sam doktora ekipe i on nije vidio ništa na rezonanci, ali je predložio da uradimo ispitivanje vena. Kada je dobio rezultate rekao mi je ’Sjedi i ne pomjeraj se, začepljene su ti vene, ostaješ ovde’.

Dijagnoza je bila – tromboza vena.

“Proveo sam 10 dana u bolnici, a onda šest mjeseci nisam mogao da igram. Najteži dio mi je bio to što poslije operacije nisu mogli da mi kažu da li ću uopšte igrati. Nisam znao šta će se dogoditi. Bio je to težak period. Poslije prvog mjeseca mogao sam da hodam i da trčim”.

Predstojećeg ljeta će donijeti odluku o nastavku karijere.

“Vidjeću opcije sljedećeg ljeta, ali prestaću ako ne bude ništa interesantno ili dobro za moju porodicu”.

foto:euroleague
About The Author