Partizan: Ne napuštamo ABA ligu

Partizan

foto: KK Partizan

Košarkaški klub Partizan oglasio se saopštenjem, u kojem je odbacio određene navode da će, zajedno sa Crvenom zvezdom, napustiti ABA ligu.

Ranije danas, direktor Košarkaške lige Srbije (KLS) Aleksandar Grujin istakao je da je na Skupštini pomenutog takmičenja dogovoreno da će za dvije godine KLS postati profesionalna liga. Precizirano je da će Partizan i Crvena zvezda igrati u njoj. To je odmah dalo povoda za spekulacije o napuštanju regionalnog šampionata.

Saopštenje Partizana prenosimo u cjelosti.

,,Košarkaški klub Partizan obavještava navijače i simpatizere kluba da su na održanoj Skupštini Košarkaške lige Srbije usvojeni, kao što smo i očekivali, svi predloženi opšti akti Lige o čijoj smo nevjerovatnoj sadržini i našem stavu detaljno obavijestili javnost prije održavanja te Skupštine. Partizan je glasao protiv svih takvih odluka, ali su one svejedno usvojene bez ikakvih prepreka”, navodi se na početku saopštenja.

Jedan od većih problema koji je potresao srpsku košarku tiče se namještanja utakmica, za koje su optuženi pojedini košarkaši iz KLS.

,,Na sjednici Skupštine nije bilo ni reči o namještanjima utakmica KLS o kojima FIBA vodi veliku istragu i koja je pokrenula postupke protiv velikog broja igrača, niti je bilo reči o odgovornosti rukovodstva Lige što takvu sramotu Lige nije sprečilo, niti je bilo riječi o promjenama sistema takmičenje pred predstojeću sezonu.

Članovi Skupštine koji su bili prisutni na Staroj planini gdje se skupština održava iz nekog razloga smatraju da je sve u vezi te Lige idealno i da ne treba ništa mijenjati, kao i da ni oni, ni javnost u Srbiji uopšte ne treba da budu detaljnije obaviješteni o utvrđenim namještanjima utakmica. Znali smo i ranije, a sada smo to ponovo ustanovili, da takve stvari u Ligi izgleda velikoj većini članova nimalo ne smetaju.”

Andrej Vatutin: Ivković je najznačajniji Srbin u istoriji CSKA, Partizan ima Željka Obradovića, on je broj jedan i tu se sva priča završava

U saopštenju se fokus priče potom prebacio i na najvećeg rivala.

,,Kako to za KK Partizan nije iznenađenje i kako smo sve što se desilo unaprijed najavili, ovim pitanjima se više ne bismo uzaludno bavili, jer kod većine ni snage ni volje da se stvari u KLS poprave jednostavno nema.

Da se u javnosti odmah nakon Skupštine nije pojavila informacija kako će naš klub zajedno sa još jednim poznatim klubom u bliskoj budućnosti da napusti ABA ligu (pretpostavljamo da je ideja da se to dogodi kada se za to steknu uslovi kroz priželjkivane promjene istih ljudi koje bi prema njihovim projekcijama trebale da usleijde u KSS, i na kojima predano rade), prije svega slijedeći ideju koju snažno zastupaju Nebojša Čović i rukovodstvo KLS, koje uvijek ima potpuno identične stavove sa Čovićem, ne bi se KK Partizan ovim povodom ni oglašavao.

Razumije se da oni koji su bliski našem klubu, a prije svega mislimo na navijače Partizana, znaju da ni u koga od pomenutih Partizan nema ni najmanje povjerenje.”

Svetislav Pešić: Iskoristite me još godinu dana, ovo je moj projekat

U saopštenju je zatim poentirano – crno-bijeli nemaju namjeru da napuštaju regionalno takmičenje.

,,Stoga moramo da obavijestimo naše navijače, iako smo nismo željeli da se više bavimo KLS, a svjesni da će KLS nastaviti da nas napada zbog toga, da vest koju su odmah objavili neki mediji a potom prenijeli svi drugi nije tačna kada se tiču našeg kluba: Partizan nema nikakvu ideju ili namjeru da napušta ABA ligu, niti da preduzima bilo kakve aktivnosti protiv ABA lige. Da li će ABA ligu napuštati Crvena zvezda, to je sasvim njena stvar, sa kojom mi nemamo ništa.

Takođe, KK Partizan još jednom ističe: Da bi KLS bila nacionalna liga, regularna i dostojna košarkaške zemlje, ona mora da se vrati pod okrilje KSS”, navodi se u saopštenju.