Andrej Vatutin: Ivković je najznačajniji Srbin u istoriji CSKA, Partizan ima Željka Obradovića, on je broj jedan i tu se sva priča završava

andrej vatutin

foto: printscreen

Košarkaški moskovskog CSKA, uz one beogradskog Partizana, bili su glavne zvijezde nedavno održanog turnira povodom 50. rođendana KK Igokea.

U Banjaluku je, sa moskovskom košarkaškom delagacijom, pristigao i Andrej Vatutin, predsjednik CSKA, koji se u ekskluzivnom razgovoru za ATV dotakao brojnih tema vezanih za trenutak u kojem se nalazi jedan od najtrofejnih evropskih klubova svih vremena.

Košarkaški CSKA lišeni su nastupa u Evroligi, a Andrej Vatutin ističe da je teško očekivati da se u skorijem periodu nešto promijeni po tom pitanju.

“Teško je biti jedan od vlasnika Evrolige, a ne učestvovati u takmičenju. Teško je prije svega mentalno. Igrali smo 20 godina u tom ritmu i teško je prihvatiti da više nismo tu. Odluka je politička. Nadam se da će se uskoro ruski klubovi vratiti u Evroligu, ali trenutno to izgleda nemoguće. Sa druge strane pokušavamo da zadržimo ambicije, da dovodimo igrače i trenere. Želimo da održimo klub modernim, da bude kvalitetan”, priča Vatutin.

Andrej Vatutin kaže da je “na vezi” sa Dejanom Bodigrom, prvim čovjekom Evrolige, ali i da sa svim evroligaškim klubovima CSKA ima dobar odnos.

“Naravno da sam pričao sa Dejanom Bodirgom. To je moj prijatelj. Pričali smo mnogo puta telefonom, a i lično. On je dobar čovjek. Bio je sjajan igrač, želim mu da bude jednako dobar funkcioner. Imamo kontakt sa svim klubovima. Niko nije srećan odlukom. Ipak, to je život. Tako je kako je..

Politika je uticala na sve. Možda je nemoguće da se vratimo u Evroligu, ali mi moramo da napravimo novu priču. Nema razloga da budemo stalno tužni. Nadam se da ćemo biti dobri u VTB ligi. Moramo da prihvatimo situaciju“, kaže Vatutin.

Tokom klupske istorije brojni srpski igrači i treneri ostavili su dubok trag u CSKA. Ipak, Vatutin ističe jednog koji je, kako kaže, uradio velike stvari za “armejce”.

“Dušan Ivković je za mene najvažniji Srbin koji je bio u CSKA. Za nas on nije bio samo trener nego jedan od najboljih menadžera koji su kročili u klub. Donio nam je nova razmišljanja, tehnologije i inovacije za razvoj kluba na svim nivoima. Pomogao nam je da izgradimo moderan klub. Dudi, kapa dole, za sve što je uradio za nas. On je naš idol u CSKA”, kaže Vatutin.

Luka Banki umjesto Skariola

Andrej Vatutin ima lijepo mišljenje i o Milošu Teodosiću.

“Za mene je on jedan od najdražih igrača koji su bili u CSKA. Genije! Da li je bilo teško raditi sa njim? Pa, sa svakim igračem je, na ovaj ili onaj način, teško. Igrači su ljudi od krvi i mesa, imaju svoje pozitivne i negativne trenutke. Igra Miloša Teodosića je poput magije i on je bio veoma uspješan u CSKA” , kaže Vatutin.

Na pomen trenutnog stanja u ruskoj košarci kaže da nije baš najbolja adresa za to, ali se ne libi da da komentar.

“Mislim da je to pitanje za Andreja Kirilenka, predsjednika košarkaškog saveza Rusije. Sigurno da nam nije lako kada vidimo da naša reprezentacija ne igra na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, ali je to sa druge strane dobra prilike da se Savez posveti organizaciji kampova, potrazi za novim talentima i sličnim stvarima” , kaže Vatutin.

Na turniru povodom 50. rođendana KK Igokea, moskovski CSKA poražen je u “bratskom finalu” od beogradskog Partizana.

“Partizan ima Željka Obradovića. On je broj jedan i tu se sva priča završava. Jednostavno je. Sjećam se utakmica sa Partizanom u Evroligi i lude atmosfere u dvorani Pionir. Svi su pušili u dvorani (smijeh). Pamtim i atmosferu iz Arene. Uvijek je teško igrati u Beogradu. Nedostaju mi te utakmice i ta košarkaška atmosfera”, kaže Vatutin.

Igokea pušta u prodaju sezonske ulaznice

Tokom boravka u Banjaluci i Republici Srpskoj osjećao se kao kuće, ne krije Vatutin.

“Fantastično. Prvi put smo ovdje. Možda smo u prošlosti tokom Sovjetskog saveza dolazili, ali se ne sjećam. Sjajno iskustvo za nas, sjajno je igrati na otvorenom. Veliko hvala organizatoru na pozivu, Republici Srpskoj. Atmosfera je bila dobra, nadam se da ćemo se vratiti i da će ovo biti tradicija za nas. Važno je da smo dio evropske košarke. Veliko iskustvo za nas je što smo igrali sa Partizanom. Bila je divna atmosfera od prvog dana. Veliko hvala Igokei, i svim ljudima ovdje. Bilo je kao kod kuće”, kaže Vatutin.