Osmjesi na početku priprema selekcije BiH

Reprezentacije Bosne i Hercegovine u petak počinje kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine.

Reprezentaciju očekuju utakmice sa Letonijom u gostima i Grčkom u tuzlanskom Mejdanu, a na konferenciji za medije su prisustvovali kapiten Miralem Halilović.

Mirza Teletović predsjednik KS BIH rekao je kako će reprezentativci imati maksimalne uslove za pripremu.

“Posebno mi je drago kada se okupi reprezentacija BiH jer u posljednje vrijeme nam ide dobro. Lijepo je raditi ovdje, stvorili smo dobre uslove za njihove pripreme, momci su dobro motivisani, atmosfera je pozitivna, svi iščekuju prvu utakmicu protiv Letonije. Hvala generalnom sekretaru Čolanu koji sve radi kako bi KS BiH i sve njene košarkaške selekcije funkcionisale kako treba, hvala gospodinu Avdiću koji je u kratkom vremenskom periodu postigao mnogo toga i na nekom njegovom menadžerskom polju, okupi sve igrače i sa njima iskomunicira, hvala našem selektoru Bosniću, koji je uspio da postigne novi nivo i podigao razinu naše reprezentacije. Taj njegov poseban ljudski odnos sa svim igračima, takođe i hvala kapitenu, pratim te njegove igre u Francuskoj, čast mi je što je našao vremena da igra za reprezentaciju. To pokazuje kolika je njegova želja da igra i da se plasira na Eurobasket. Otvaranje kancelarija Saveza je sutra tako da su svi pozvani”, rekao je Teletović.

Direktor muške košarkaške reprezentacije Samir Avdić, koji je istakao da mu je čast i obaveza raditi na usluzi košarkaške reprezentacije BiH.

“Kancelarija KS BiH ima dobru komunikaciju sa novinarima, ima još puno prostora za napredak. Završnica finala Kupa BiH održana u dvorani u Novom Sarajevu je bila odlična, Kup nosi ime najvećeg košarkaškog velikana. U posljednje vrijeme sam mnogo komunicirao, svi koji smo igrali za reprezentaciju smo svoji na svom, ja jednostavno trebam sa svim ljudima koji radimo za dobrobit košarke u BiH trebam biti servis svim tim reprezentativcima. Čast mi je i obaveza da za ove mlade momke, selektora i čitavu reprezentaciju, te da zajedno sa Vedranom Princom učinimo da sve to bude kako treba. Stojim vam na raspolaganju, javimo se po bilo kom pitanju i osnovi. Hvala što nas podržavate i pravite i što radite kvalitetne stvari, istakao je Avdić i dodao:

“Po samom imenovanju  krenuli smo u registraciju igrača iz omladinskih kategorija. Klubovi su ti koji trebaju da nam daju informacije. Ne možemo ništa preko noći, treba nam vremena. BiH raspolaže sa igračima koji su mnogo talentovani, ali su oni i na meti drugih država tako da moramo voditi računa o sportskoj diplomaciji, pa se nadam da ćemo u tome uspjeti”.

Avdić je dodao da se reprezentacija bori za svakog igrača koji može nastupati za BiH, te da je veoma važno vidjeti da vodimo računa o tome.

“Bosna i Hercegovina je dala previše dobrih igrača. Uzeću sebi za pravo da konstatujem da bh. igrači postižu vrhunske rezultate za druge zemlje. Važno je da vidite da vodimo računa o tome i da moramo sve učiniti i boriti se za svakog igrača. Kada FIBA i svi naši susjedi vide da se borimo za svakog igrača, napraviće neki balans. Imamo selekcije koje će dostići tih 250 stepenika, ali teško je pričati o bivšoj državi. Svako se bori za svoje mjesto pod košarkaškim suncem”.

Generalni sekretar Amer Čolan je progovorio o planu priprema za predstojeće dvije utakmice kvalifikacija za Eurobasket.

“Danas do kraja dana bismo trebali biti kompletni, ovdje ćemo biti tri dana, 19. poslijepodne odlazimo u Letoniju gdje nas očekuju dva treninga i onda igramo 21. protiv Letonije. Ekipa se vraća u Tuzlu gdje nastavljamo pripreme za utakmicu sa Grčkom koja se igra 24. februara. Hvala gradu Tuzli koji je učinio sve da se naprave dobre pripreme i da, ja se nadam, reprezentacija ostvari dvije velike pobjede, istakao je Čolan i zatim dodao:

Selektor Vedran Bosnić je rekao da je momcima bitna podrška, te da se u Letoniju ide na pobjedu.

“Momcima je bitna podrška, danas imamo 12 igrača, još četiri će doći popodne. Sutra imamo dobar radni dan jer putujemo u srijedu. U petak je utakmica, vraćamo se u subotu u Tuzlu gdje treniramo u nedjelju i u ponedjeljak igramo utakmicu. Atmosfera je dobra, nema povreda, ja sam se pribojavao ovih Kupova, da se ne desi da ostanemo bez nekoga, večeras će biti kompletan trening i to me raduje”, istakao je Bosnić, te nastavio.

Riječ je o dvije jako dobre reprezentacije koje igraju na Evropskim prvenstvima. Oni možda jesu favoriti, mi se ne spremamo da igramo utakmice već da ih pobijedimo. To je naš stav. Jedna pozitivna energija i optimizam. Veoma je važno da svi budemo na nivou i onda imamo šansu da sve pobijedimo. Nema puno vremena za treninge, ali nema i za njih. Idemo da se borimo i da ih pobijedimo”.

O Gordiću i Penavi?

“Gordić i Penava su bili voljni da igraju. Penavin klub igra Evroligu, a Gordić je imao veliku želju da se vrati, no desila se povreda. Puno bi nam značio, ali će vjerovatno doći u Tuzlu da da podšku. Letonci imaju igrače koji igraju u VTB ligi koja je veoma jaka. Ja sam ih imao dvaput dok sam vodio Švedsku. Imaju dosta dobrih šutera, rade sa mladim igračima od 14, 16, 18 godina i kada mladi igrač dođe u seniorsku reprezentaciju, on već zna šta se igra. Dobra su reprezentacija sa novim selektorom, ali je i njima to prva utakmica. Moramo biti spremni za sve, imaju dobar kvalitet, jako su izjednačeni i jako su dobra ekipa”.

O Letoncima?

Najvažnije je da igramo timski i da damo maksimum, te da napravimo sve da otežamo prenos lopte i tranziciju. Oni mogu lako dati 100 poena, tako da njihova tranzicija mora biti na jako mali broj poena i da mi dolazimo u situaciju da damo što više poena. Njihova reprezentacija je veoma dobra, Blums je 10-12 godina jako dobar igrač, veliki autoritet u letonskoj košarci, spremićemo se za sve. Mi smo se tek okupili, imam svoje ideje kako će izgledati to u petak, ali to ne bih sada govorio. Vidjećemo kakva će biti naša filozofija u petak na utakmici.Utakmica sa Letonijom je mnogo teža, a protiv Grčke se nadam punom Mejdanu tako da je sigurno gostujuća utakmica protiv Letonije teža”.

Kapiten reprezentacije Miralem Halilović je istakao da ga raduje okupljanje reprezentacije, te da je ovo najbolje što BiH ima u ovom trenutku.

“Raduje me još jedno okupljanje reprezentacije, mogu reći da je odlična stvar da su svi koji su zdravi tu, ovo je najbolje što imamo u ovom trenutku. Većina igrača zna sistem rada trenera Bosnića, već smo drugi ili treći put s njim. Iako je kratak period za pripremu utakmice, to ide mnogo brže. Moram pohvaliti Savez, većina momaka je tu, dobra stvar je kontinuitet, mislim da uz jedan dobar stav u obje utakmice možemo ići na dvije pobjede”, poručio je Halilović i dodao:

“Letonija ima sistem, a što se tiče Grčke, dosta se poznaju jer ih ima iz istih ekipa. Čine mi se teretniji od Letonaca, mislim da će oni više ići na statičnu košarku koja ih odlikuje”.

foto:basket.ba