MARINA MALJKOVIC, trener kosarkasica Srbije, na utakmici protiv Turske, u hali sportova Ranko Zeravica. Beograd, 14.11.2019. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Srbija, Turska

Selektor ženske seniorske reprezentacije Srbije Marina Maljković pratila je žrijeb za kvalifikacione turnire za Olimpijske igre.

“Mislim da je velika čast i privilegija što je i košarkašima i nama omogućeno da kvalifikacione turnire igramo kod kuće, pred svojim navijačima. To nam daje dodatni motiv i snagu, a mojim košarkašicama i meni podiže odgovornost na najviši nivo da se prikažemo u što boljem svetlu i obezbijedimo plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Kada pričamo o sastavu naše grupe, moramo biti svjesni i prihvatiti jasnu razliku u kvalitetu između muških i ženskih selekcija koje dolaze iz Afrike. U ženskoj košarci fizička snaga ozbiljno dolazi do izražaja, što retki i vrsni poznavaoci ženske košarke jako dobro znaju. Afrika je istinski napredovala u ženskoj košarci u poslednje vreme i njihove igračice su dominantne pre svega u francuskoj i u španskoj ligi. Njihova fizička sprema pravi veliku razliku, mnogo veću nego u muškoj košarci. Što se Sjedinjenih Država tiče, ogromno mi je zadovoljstvo što smo u istoj grupi i nadam se da će doći u najboljem sastavu, da bi ljudi shvatili koliko je ženska košarka lijepa, da bi shvatili bogatstvo ženske košarke i ja se nadam da ćemo videti pravi „Drim tim“ u Beogradu u februaru”.

Jasno je koliki značaj ima ženski kvalifikacioni turnir koji je na programu od 6. do 9. februara 2020. godine u beogradskoj „Dvorani Aleksandar Nikolić“.

“U pitanju su kvalifikacije za Olimpijske igre. Ogroman je značaj ovog takmičenja u celom svetu, jer svi žele da budu u Tokiju. Kada to kažem, onda da napomenem situaciju koja me je dočekala u Šangaju kada sam se vratila sa kvalifikacija prošle nedelje. Dvije najbolje igračice moje ekipe neće trenirati sa nama ni igrati za Šangaj cijele ove sezone, kako bi se pripremale za Olimpijski turnir 3×3, jer je to pitanje nacionalnog značaja. Uz sve ovo što sam navela, imamo jako malo dana za pripreme na raspolaganju, što je veliki problem. Neće biti lako, ali ženska košarkaška reprezentacija nikad ne odustaje od svoje devize da da sve od sebe na terenu, što je donosilo rezultate svih ovih godina, a posebno sada kada su u pitanju Olimpijske igre, jer je to za ovu generaciju san svih snova”.

foto:kss