Održan žrijeb za košarkaške turnire na Olimpijskim igrama u Tokiju

U sjedištu FIBA u švajcarskom Mijeu održan je žrijeb za košarkaške turnire na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021.

Najbolje košarkašice Srbije, koje su obezbijedile plasman na Olimpijske igre preko kvalifikacionog turnira koji je u februaru prošle godine održan u Beogradu, izvučene su iz trećeg šešira u grupu A sa reprezentacijama Kanade, Španije i Koreje. U grupi B su Nigerija, Japan, Francuska i SAD, a u grupi C Australija, Portoriko, Kina i Belgija.

Kada je riječ o muškom turniru, reprezentacija Srbije će, ukoliko bude uspješna na Predolimpijskom kvalifikacionom turniru u Beogradu, u Tokiju biti u grupi B sa nacionalnim timovima Australije i Nigerije i pobjednikom turnira u Splitu (učestvuju Hrvatska, Njjemačka, Rusija, Meksiko, Tunis i Brazil). Da bi se izborili za mesto u ovoj grupi, izabranici selektora Igora Kokoškova od 29. juna od 4. jula 2021. u srpskoj prestonici treba da trijumfuju na turniru u konkurenciji Italije, Dominikanske Republike, Novog Zelanda, Portorika i Senegala.

U A grupi muškog Olimpijskog turnira u Tokiju igraće reprezentacije Irana, Francuske, SAD i pobjednik turnira u kanadskom gradu Viktoriji (Kanada, Grčka, Kina, Urugvaj, Češka i Turska).

U C grupi će se takmičiti Argentina, Japan, Španija i pobjednik turnira u litvanskom Kaunasu (Litvanija, Koreja, Venecuela, Poljska, Slovenija i Angola).

I u ženskoj i u muškoj konkurenciji, plasman u četvrtfinale turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju obezbijediće po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, kao i dvije najbolje trećeplasirane ekipe.

KOŠARKAŠICE

A GRUPA

Koreja

SRBIJA

Kanada

Španija

B GRUPA

Nigerija

Japan

Francuska

SAD

C GRUPA

Australija

Portoriko

Kina

Belgija

KOŠARKAŠI

A GRUPA

Iran

Francuska

SAD

Pobjednik turnira u Viktoriji

B GRUPA

Australija

Pobjednik turnira u Splitu

Pobjednik turnira u Beogradu

Nigerija

C GRUPA

Argentina

Japan

Španija

Pobjednik turnira u Kaunasu

foto:fiba

About The Author