Obradović: Nema ko mi nije rekao ’ne dolazi u Zvezdu’

Sport, košarka, bude i prođe, a ostaje karakter, kakav si čovjek. U roditeljskoj kući sam naučio da je iskrenost važna, i to me vodi do danas“.

„Kažu da sam strog, a gdje možeš nešto da napraviš bez reda i discipline. Zašto Crvena zvezda, pa moja ambicija, energija, želja da budem najbolji, tamo gdje je najteže, u svom ’selu’“.

Ovako priča Saša Obradović, trener crveno-bijelih za Sport Klub sa priprema na Kopaoniku. Nedelja je zasluženo slobodan dan, ima malo više lufta, pa se dotičemo raznih tema, od sumiranja rada na planini, koji je u završnoj fazi, pojačanja, preko uticaja „rekla – kazala“ do rivaliteta sa večitim rivalom.

„Sa godinama sam naučio da se ne fokusiram na ono na čega ne mogu da utičem. Tako nema ko mi nije rekao, prije ozvaničenja saradnje, šta ću u Zvezdi, sve sa primjerima… Kao da ja ne znam gdje sam došao i kao da je na nekom drugom mjestu manji pritisak. Poslije decenije i po trenerskog staža, stvarno je višak da mi to pričaju, dobronamjerno ili na onaj drugi način. A šta ćemo sa skromnim klubovima nerealnih ambicija. Ih, šta sve nisam prošao“.

Iako će poslije sledećih reči ostati pun koš nevjernih Toma, Obradović nastavlja:

„Došao sam da sa zadovoljstvom vodim svoj klub, gdje sam igrački začet, otišao u bijeli svijet, odrekavši se izvjesnih finansijskih sredstava. To nije žrtva, već moj izbor. Igrači, stručni štab, ovdje smo da pravimo rezultat za klub i, svoje karijere. Profesionalno i predano“.

Obradovićev dan na Kopu započinje rano, oko pet ujutru („tada najbolje razmišljam o svemu od prethodnog dana“). Vježbanje u teretani, pa i kouč mora dobro da „izgleda“. Sastanci sa saradnicima, dva dvočasovna treninga, obroci, analize, gledanje snimaka… I, sad, čik da kaže da je nezadovoljan…

„Odlično urađen bazični posao za sada jer smo ovde do petka, 28. avgusta. Samo da ovako ostane. Ovo bi trebalo da bude garancija za formu, da traje bar izvjesno vrijeme u predstojećoj sezoni. Jer, dosta faktora utiče na konstantnost forme kada se igra sve veći broj utakmica. Trenutno sam zadovoljan, imam neki presjek stanja, a što bi mi treneri rekli – zdrav kolektiv. Neću da spominjem povrede, nije ih bilo, samo da tako ostane“.

Poslije duže pauze, izazvane pandemijom, većine prvotimaca, mnogo novih (igračkih i trenerskih) lica, priprema u „poluizolaciji“, šta je bilo najteže u dosadašnjem periodu?

„Ne bih ocjenjivao, teško ili lako. Imam odgovorne saradnike, otvorene za saradnju. Mi smo profesionalci, sasvim dovoljno ambiciozni, jer drugačiji i ne mogu u Zvezdu. A tim je motivisan, to se vidi u svakoj rutini, prije i poslije treninga, ostaju duže u dvorani. Uši su im ’otvorene’, a rade i više od zahtjeva stručnog štaba. Zato je lako sa ljudima istih ambicija“.

Krenula je priča, prvo timski napredak, pa i o pojedincima, bezopasne pedagoške težine.

„Generalno sam zadovoljan izborom stranaca (Hol, Volden, Lojd, Rit). Noko je ok, pridružiće nam se u Beogradu, poslije manjih zdravstvenih problema, uspjeće sve da nadoknadi. Strana pojačanja imaju ambiciju, određeno iskustvo, atletske sposobnosti i razumijevanje igre. Mislim da će dobro odgovoriti na velika očekivanja. Evidentna je velika podrška iskusnih domaćih igrača, Lazića i Simonović, koji su dio nekadašnjih rezultata. Imaju karakter, harizmu, daju podršku programu. Ma, niko od starijih igrača, a bilo je za očekivati, nije prozborio ni ’pola’ riječi, recimo teške pripreme… To je za trenera velika stvar. Simonović i Lazić su važni za ovaj program, pomoć su treneru u kreiranju atmosfere, kao i što uče mlade da shvate svoje uloge“.

Ovde nije bio kraj blic analizi.

„Postojale su otvorene sumnje da li je Kuzmić dovoljno dobar da bude dio Zvezde, poslije saobraćajke, povrede, oporavka, učinka u protekloj sezoni. Pozitivno ga ocjenjujem, radio je cijelo ljeto, to se primjećuje. U ovom trenutku, ne znam da li će da ponovi sezonu kada je bio kod kolege Radonjića, ali, poslije svega što je prošao, bolji je. Slično važi i za Jagodić-Kuridžu, a koliko i kako ću da ga koristim, otom, potom, sada sam zadovoljan“.

Kako je krenuo, Obradović je morao i koju i mladim snagama…

„Još prolaze proces ’odrastanja’. Mnogo im fali u igri, tehničko-taktičkom dijelu… Tu smo da im pomognemo, ali moraju da su svjesni da je svaki minut nagrada u Zvezdinom dresu“.

Da li će biti još pojačanja?

„Biće, ne samo kod nas, nego i kod ostalih rivala. Teško je planirati, kada igraš mnogo utakmica, da svi ostanu zdravi, nevezano od problema sa kovidom-19. Ne smijem ni da zamislim da neko bude pozitivan, pa pauza i, takav igrač kreće od nule. U dugoj sezoni, moraš da imaš dovoljan broj igrača da sve to iznesu, a ponekad je igračko osvježenje neophodno kao reakcija na neki drugi način“, diplomatski će Obradović.

O ambicijama i da ne pričamo?

„Najveće, nema šta da se doda, ni oduzme, prije svega, u regionalnoj i domaćoj ligi. A Evroliga, i tu imamo velika i, realna očekivanja. Ako su srednje rangirani rivali potpisali igrače, koji su bili na Zvezdinoj listi želja, a nismo imali finansijske mogućnosti, trebalo bi ’prikočiti’. Ako bi samo to određivalo status, odnosno mjesto na tabeli, ne bi bili negdje… Ipak, to nije jedini faktor. Naše ’karte’ su zajedništvo, klupska organizacija i podrška navijača“.

Kako ovo posljednje kada će se najvjerovatnije igrati u praznim dvoranama?

„Znam, nije isto 20.000 ljudi u ’Areni’ i nula, ali… Biće to veliki problem, ali moramo dalje. Znam odlično kako sama atmosfera menja kriterijum suđenja, ponašanje rivala, to su uvijek znali gosti Zvezde. Samo da se izostanak publike ne osjeti na rezultatima“.

A vječiti derbi, pa bez publike?

„Oduvijek se zna – svaka evroligaška utakmica je važna, ali je najvažnija ona protiv Partizana. Sa tim sam rastao i sazrijevao“, kaže nekadašnji reprezentativni plejmejker, koji je bio najbolji dio crveno-bijelih 1994. u finalnom slavlju protiv crno-bijelih.

Ni sistem takmičenja u sezoni 2020/21 nije poznat baš zbog opasnosti od širenja virusa korona?

„Ne znamo za čega se spremamo, iako Evroliga tvrdi da nema šanse da se odloži kalendar početkom oktobra. Kako igrati, po modelu NBA, kako stići da završiš sezonu… Mnogo pitanja, koja stvaraju stres, pa u jednom momentu, prestaneš da se baviš time, radiš od danas do sutra“.

Saša Obradović se ne bavi ni prepucavanjima, pričama iza (i ispred) leđa…

„To sam isključio iz života, nemam vremena, ni uticaja. Moj fokus su vođenje tima i što više pobeda, a da ne gubim svoje ja i ne podležem pritisku. Čuh od Bože Maljkovića, koji je osvojio toliko košarkaških trofeja, da je u Srbiji, teže odgovarati na pres konferenciji nego voditi utakmice. Ja sam spreman, vaše kolege mogu sve da pitaju, neću se naljutiti“.

foto: KK Crvena zvezda mts