Nikola Vučević: Učio sam od Divca i Đokovića

Vučevič otvoreno.
Nikola Vučević

foto: FIBA

Nikola Vučević crnogorski reprezentativac i košarkaš Čikago Bulsa govorio je o mnogim temama.

Nikola Vučević je oduvijek bio jedan od nosilaca, čiji god dres je nosio. Igrao je u NBA za Filadelfiju, Orlando i sada za Čikago. Pravi je prototip modernog centra i jedan od primjera košarkaške evolucije.

,,Promijenio sam se dosta, samim tim što se i košarka promijenila. U NBA se dosta drugačije igra u odnosu na ono kad sam došao. Ranije je bilo da četvorka i petica igraju pod košem i rijetko šutiraju, možda neku poludistancu. Blok, rolaš i igraš pod košem leđima. Vremenom, u NBA je došlo do toga da centar neke stvari treba da radi kao bek.

Da prevede loptu, dribla, šutne i za dva i za tri. Igra se dosta brže i morao sam da se adaptiram. Moje iskustvo i znanje koje sam stekao kroz ove godine, pomoglo mi je da trošim manje energije, da efikasnije igram, da znam bolje da se postavim i bolje čitam odbrane.”

Konkurencija je ta koja zahtijeva konstantni napredak.

,,Ako ostanete u nekom vremenu, to vas pregazi. Dolaze novi i mladi, željni dokazivanja, da vam uzmu mjesto i vi ispadate. Ljudi uglavnom ne znaju, prosječna karijera NBA igrača traje tri-četiri godine, vrlo kratko. Svake godine dolazi 60 novih kroz draft, žele da vam uzmu mjesto i morate stalno da se dokazujete i borite.

Nikada nema opuštanja, morate da se adaptirate. Kakva je košarka bila ranije, sve je to stvar ukusa, ali bez obzira na to, mijenja se i igrači moraju da se prilagode tome i igraju na način na koji klubovi i treneri žele”, jasan je bio Vučević.

Imao je sreću da kroz karijeru deli parket sa brojnim superzvijezdama, koje su mu pomogle da bolje razumije svoju igru, da napreduje i da se usavršava. Kako je naveo, od najranije faze ugledao se na brojne asove, što je praksa koju ne mijenja ni kao 33-godišnjak. Sujeta ne postoji, samo želja da bude bolji.

,,S obzirom na to da mi je otac dugo igrao profesionalno košarku, odrastao sam uz to i uvijek sam volio da je pratim. To radim i dan-danas, želim da vidim šta se dešava, da uzmem od svakog ponešto. Pošto sam od 16-17 godine počeo da igram kao visoki igrač, omiljeni mi je bio Dirk Novicki, tako da sam njega dosta gledao, pa i braću Gasol, koja su u to vrijeme bili na vrhuncu.

Uvidio sam da mogu da igram kao oni, što se tiče tehnike. Gledao sam i Tima Dankana, starije igrače poput Vlada Divca. Iako sam stariji igrač i sada gledam neke igrače koje dolaze i rade neke nove stvari. Stalno učim i pokušavam da napredujem koliko mogu, da li za košarku ili van košarke, što se tiče ishrane, teretane i fizičke spreme tokom ljeta.”

Uzori nisu samo košarkaški.

,,Uvijek je to nešto novo, nova istraživanja. Može i kroz druge sportove da se nauči i vidi. Volimo danas da slušamo kada Novak Đoković nešto priča, kako se on oporavlja, kako se sprema za neke izazove. I od svakog uzmeš malo i vidiš kako ti odgovara. Imao sam i sreće kada sam stigao u Orlando, bili su tu Džamir Nelson, Hido Turkoglu i JJ Reddick, veterani koji su imali veliko iskustvo.

Često sam kao mlađi gledao starije igrače kako se pripremaju za trening, rade oporavak i kako se hrane. To je drugačije u odnosu na prethodnih 10-12 godina. Nikad se nisam libio da pitam i nešto naučim. I danas kada imamo pristup svemu, čitam i gledam da se usavršavam. Sve je kompletno bitno da igrač napreduje. Ne samo košarkaški dio, kome treba najviše da se posveti, naravno”, objasnio je Vučević.

Za 33 godine života, od čega je veliki dio proveo u profesionalnoj košarci, Vučević je prošao mnogo toga. Veoma bogata NBA karijera, ovjenčana brojnim dostignućima ostaće zabilježena kao jedna od najuspješnijih, kada se u obzir uzmu igrači sa prostora bivše Jugoslavije, što nije mala stvar. Šta je ono što bi ponovo proživio?

,,Trenutak kada sam draftovan. Ostvarenje sna, da te prozove Dejvid Štern kao 16. pika, te emocije koje sam osjetio, bilo je nevjerovatno. I da se vratim da opet imam 20 godina (smijeh). Postoji dosta toga što bih promijenio i lako je gledati iz tog ugla. Neke utakmice, neke odluke… Trudim se da ne gledam stvari na taj način, jer čovjek ne može da gleda naprijed, ako se stalno vraća u prošlost.

Nema posebno šta bih vratio, zadovoljan sam kako je sve išlo. Bogu hvala, nikada nisam imao većih problema sa povredama, sve je išlo svojim putem i trudim se da maksimalno iskoristim svaku priliku da igram i kad završim karijeru najbitnije mi je da kažem da sam dao sve. Na rezultate i partije nekad možeš da utičeš, nekad ne. To je jednostavno tako”, zaključio je Nikola Vučević razgovor za Basketball Sphere.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author