Ne postavlja se pitanje želje svih igrača da učestvuju u predstojećim reprezentativnim akcijama

SVETISLAV PESIC, trener selektor kosarkasa Srbije, i DRAGAN TARLAC, sportski direktor, na press konferenciji u Kuci kosarke. Beograd, 21.11.2021. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, KSS

Selektor reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić i direktor nacionalnog tima Dragan Tarlać, vratili su se sa putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama gdje su u okviru svojih redovnih aktivnosti na održavanju kontakata sa kandidatima za reprezentaciju Srbije posjetili srpske igrače koji nastupaju u NBA ligi.

Redovan kontakt, posjete i razgovori sa svim potencijalnim reprezentativcima predstavljaju redovnu praksu u cilju boljeg uzajamnog razumijevanja i pravovremenog planiranja aktivnosti srpskog nacionalnog tima tokom narednih kvalifikacionih prozora, odnosno u sklopu priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo koje će se igrati u septembru.

Prvi izazov za košarkašku reprezentaciju Srbije biće kvalifikacione utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2023. koje će naš nacionalni tim igrati 30. juna u Letoniji protiv selekcije Letonije, odnosno 3. jula u Srbiji protiv reprezentacije Belgije.

Krajem avgusta slijede prva dva meča u drugoj fazi kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo kada će se tri prvoplasirane ekipe iz naše grupe A ukrstiti sa tri najbolje ekipe iz grupe B gdje se nalaze Turska, Grčka, Belorusija i Velika Britanija.

Odmah zatim, naš tim očekuje nastup na Evropskom prvenstvu koje se od 1. do 18. septembra igra u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj. “Orlovi” se takmiče u grupi D čiji će se mečevi igrati u Pragu, a prvi rival našem timu biće selekcija Holandije, 2. septembra. Ostali protivnici Srbije u grupi D su Poljska, Češka, Izrael i Finska.

Po povratku iz Amerike, direktor muške seniorske reprezentacije Srbije, Dragan Tarlać je izjavio:

Posjetom našim igračima u SAD nastavljamo kontakte i razgovore sa kandidatima za reprezentaciju. Ovaj boravak u Americi je dio naših redovnih aktivnosti koje će se u danima pred nama nastaviti sa igračima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Posjetili smo prvo mladog Alekseja Pokuševskog u Oklahomi, bili gosti familije Jokić i proveli nekoliko dana u Denveru, zatim smo se u Atlanti družili sa Bogdanovićem i Bjelicom, da bismo boravak u SAD završili u Dalasu sa Bobanom Marjanovićem. Ostvarili smo takođe veoma značajne kontakte sa njihovim trenerima i generalnim menadžerima koji će nam biti od velike pomoći za sve izazove koji nas očekuju u budućnosti”, poručio je Tarlać.

Selektor Svetislav Pešić je istakao nekoliko važnih stvari koje je ova posjeta donijela:

“Imali smo odlične razgovore sa svim igračima i dobili smo dovoljno informacija kako bismo mogli da poslije razgovora sa ostalim kandidatima donesemo definitivnu odluku o planu priprema za junski kvalifikacioni prozor, zatim prozor koji nas očekuje u avgustu i Evropsko prvenstvo u septembru ove godine. Ne postavlja se pitanje želje svih igrača da učestvuju u predstojećim reprezentativnim akcijama. Iako je ovo vrijeme završetka regularnog dijela lige i početak plej-ofa, vrlo je važno da već sada definišemo plan i program priprema kako bi svi potencijalni kandidati poslije naporne sezone mogli da se pripreme i organizuju. Akcije koje nas očekuju su veoma izazovne i potrebno je da svi budu veoma dobro fizički i mentalno pripremljeni”, istakao je Pešić.

foto: kss

About The Author