Napadamo jednu od medalja

PRIPREME KOSARKASA Kopaonik, 01.08.2019. foto: MN press

Selektor Srbije, Aleksandar Đorđević istakao je da je zadovoljan prvim dijelom priprema koje traju do nedelje 4. avgusta, a na kojima nije imao kompletan tim zbog NBA pravila.

“Imamo sistem i rutinu koje pratimo, znamo šta nam je do sada donosilo rezultate i nastavljamo tako. KSS nam je omogućio fantastične uslove za pripreme, da dođemo do željene forme i, kao i uvijek, da napadnemo jednu od medalja. Ovog puta jednu od dvije medalje, jer je ona treća rezervisana znamo za koju reprezentaciju, ma u kom sastavu ona došla na Svjetski kup. Treniralo se dobro, bez povreda, svi igrači koji su ovde fizički su odgovorili sjajno na zahtjevnost priprema i to je dobar znak. Koliko danas i narednih dana priključiće se i ostali igrači, koji su do sada bili sprečeni zbog svojih ugovora sa NBA ekipama. Tek predstoji borba da u pravoj formi odemo na jako takmičenje koje nas čeka”.

Selektor Đorđević je govorio o favoritima za medalje u Kini, odnosno koliko su šanse za zlatnu medalju veće zbog brojnih otkaza najvećih NBA zvijezda u selekciji SAD.

“Svim kandidatima za medalje su šanse veće zbog toga… Mnogo reprezentacija ide na medalju i svi vide svoju šansu, ne samo mi, znajući da su Amerikanci u skorijoj istoriji bili pobjeđivani od strane Argentine, Jugoslavije, Španije, Grčke… Svi oni sa pravom traže neki promil šanse da to urade ponovo. Međutim, mnogo više razmišljam o drugim protivnicima kao što su Litvanija, Rusija, Grčka sa MVP igračem NBA lige Adetokumbom, koja je na prošlom SP imala skor 5-0 u grupi. Da ne zaboravim Francusku, Španiju, Italiju, Kanadu, Argentinu, pa Australiju koja nikada ne propušta priliku da na Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre dođe u najjačem sastavu…”

Đorđević je podvukao i da će svi pozvani igrači dobiti šansu.

“Šansa za njih je svaki dan, od dana kada su pozvani na širi spisak. Svako će dobiti adekvatnu šansu, u zavisnosti od toga šta je pružio na terenu. To i jeste cilj, da iskristališemo igru koja će nas krasiti na Svjetskom prvenstvu, ali i da obratimo pažnju na budućnost, da postavimo bazu za naredna takmičenja, jer košarka za reprezentaciju Srbije neće poslije ovog prvenstva”.

Šef stručnog štaba zadovoljan radom Milana Mačvana i Dejana Todorovića, koji su tu da bi se poslije ozbiljnih povreda uveli u dobro stanje pred početak klupskih priprema za novu sezonu.

“Žao mi je što to nije mogao da uradi i Ognjen Kuzmić, svi znamo zbog čega. Veliki pozdrav našem Kuzu, koji poslije povrede nije imao mnogo minuta prošle sezone u Realu…”

O velikim očekivanjima javnosti i velikom pritisku zbog imperativa uspjeha, Đorđević kaže:

“Mislim da smo dosta toga prošli u životu i da niko ne može da nas optereti više nego mi sami sebe. Pritisak javnosti nam znači, jer čim ima pritiska znači da smo dobri i da smo vrijedni pažnje. Daj bože da ga stalno ima… Znam da svi očekuju da ćemo se vratiti sa nekom medaljom i ja vam garantujem da se mi spremamo sa sto odsto snage i truda. Da li ćemo donijeti medalju ili nećemo to ne znamo, ali pritisak nam ne smeta, nama je on dokaz da vrijedimo…”

Na pitanje novinara kad će skratiti spisak, selektor je odgovorio:

“Znamo da ćemo na završne pripreme u Kinu voditi 14 igrača, pa će konačan sastav biti poznat pred početak Svjetskog prvenstva”, rekao je Đorđević.

foto:kss/MN Press

About The Author