Nadaju se Ligi BiH, žrijebani za Prvu ligu Republike Srpske

slavija

foto: OKK Slavija

Rukovodstvo Košarkaškog kluba Slavija ima veliku želju da iduće sezone zaigra u Ligi BiH, što bi predstavljalo povratak nakon 11 godina.

Ekipa iz Istočnog Sarajeva podnijela je zahtjev Košarkaškom savezu BiH da je uvrsti među učesnike najvišeg ranga takmičenja jer je nekoliko klubova najavilo odustajanje pa bi onda ona popunila mjesto nekog umjesto njih. Svoj zahtjev za nastup u eliti zasnivaju na činjenici da su prošle sezone bili vicešampioni Republike Srpske te da su imali dobro popunjenu dvoranu na svim utakmicama.

Takođe, mogla bi da zamijeni Bratunac koji je odustao od nastupa pa bi jedan klub iz Srpske zamijenio drugi.

“Treniramo kao da ćemo se takmičiti u Ligi BiH i tako smo formirali ekipu tokom ljeta. Da li ćemo biti članovi najvišeg ranga, ne zavisi od nas, već od odluke Upravnog odbora KS BiH. Šta će biti dalje, ne znam, nadamo se najboljem. Čekamo sjednicu Skupštine saveza pa je situacija veoma komplikovana jer je više politike nego sporta. Ukoliko ne bismo igrali u Ligi BiH, takmičili bismo se u Prvoj ligi Republike Srpske, jurišali na titulu i onda se iduće godine vratili u najviši rang”, rekao je za “Glas Srpske” član uprave kluba Vladimir Šaraba.

Pored Slavije, kandidaturu za ulazak u najviši rang podnijela je i Bosna Rojal koja je prošle sezone ispala iz lige. Na osnovu prošlosezonskog plasmana sada bi trebalo da igraju Borac, Leotar, Mladost, Radnik, Bratunac, Široki, Spars, Promo, Sloboda i Posušje. Bratunac neće igrati jer je raspustio ekipu, a od nastupa u elitnom rangu odustali su šampioni sistema A i Herceg-Bosne, Student iz Tuzle, odnosno Grude.

Za to vrijeme Košarkaški savez RS obavio je žrijeb takmičarskih brojeva za novu sezonu Prve lige, a Slavija je među njima. Ukoliko bi ekipa iz Istočnog Sarajeva zaigrala u višem rangu, njeno mjesto popunio bi jedan od dva zainteresovana drugoligaša Srpske.

Sjednica Skupštine KS BiH trebalo je da bude održana 1. oktobra, ali je prolongirana za 15. oktobar. Na njoj bi trebalo da bude izabran novi Upravni odbor kao i ostala radna tijela kojima je istekao mandat. Novi saziv Skupštine ponovo će brojati 30 delegata, po deset iz KS Republike Srpske, KS Herceg-Bosne i KS sistema A koji će imenovati nove članove UO kojeg čine po tri Srbina, Hrvata i Bošnjaka. Ko će biti predstavnici UO iz Republike Srpske, biće poznato pred samu skupštinu, a u sadašnjem sazivu to su bili Boris Spasojević, Siniša Kovačević i Dana Muminović.