Moguće otkazivanje finalnog turnira lige BiH

Četvrti put ove sezone moguće mijenjanje sistema takmičenja u Ligi BiH za muškarce. Najprije se nije znalo koliko ekipa će igrati. Potom su dva puta mijenjani sistemi takmičenja tokom sezone.

U Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine razmišljaju da se uz dogovor sa klubovima ipak ne igra finalni turnir prvenstva, već da na kraju konačan bude plasman ekipa nakon Lige šest za šampiona.

Planirano je da se nakon Lige šest igra finalni turnir na kojem bi učestvovale četiri prvoplasirane ekipe, a u polufinalu bi se sastali 1-4 i 2-3. Nakon toga bi se pobjednici igrali finale, a poraženi za treće mjesto. Igokea i Spars su sjajnim rezultatima u ABA ligi napravili „problem“ u kalendaru takmičenja i ima previše odgođenih mečeva pa bi takmičenje moglo predugo da traje, a uz to je i rizik povreda košarkaša na kraju sezona sve veći.

Zbog toga je savez u kontaktu sa klubovima i moguće je da se na kraju odigra samo Liga šest i da bude važeći poredak na kraju. Konačnu odluku donijeće Upravni odbor uz odobrenje svih ekipa.

Nezvanično Srpskainfo saznaje da je većina klubova za to da se sezona skrati.

Takođe, velika je mogućnost da Bosna i Hercegovina ima pet predstavnika u ABA ligama naredne sezone. Ako Spars savlada Split, BiH će imati dva predstavnika u elitnom rangu, a tri u drugoj ABA ligi.

Ranije se spominjala mogućnost da bi klubovi učesnici finalnog turnira dobili pozivnice za narednu sezonu, a kako je Široki bio na devetoj poziciji onda bi on ušao umjesto Sparsa koji su otišli u viši rang, dok bi Borac svakako bio učesnik jer je igrao doigravanje. Treći učesnik iz BiH bi tada bio bolji na tabeli između Leotara i Čelika.

Ipak, ove odluke treba da potvrdi Skupština ABA lige.

foto:kosarka24.ba

About The Author