Milan Đajić, inicijator osnivanja Košarkaške lige BiH: Želimo bolje uslove za klubove

Milan Đajić

foto: abaleague/ Dragana Stjepanović

Predsjednik Borca Milan Đajić inicijator je pokretanja Košarkaške lige BiH koja bi zamijenila dosadašnju Ligu BiH, takmičenje koje organizuje Košarkaški savez.

Povodom toga već je održano nekoliko sastanaka predstavnika klubova na kojima je postignut načelan dogovor za osnivanje novog takmičenja koje bi moglo da počne već od naredne sezone, mada je jasno da ima još mnogo posla da bude urađeno.

“Iz neformalnih razgovora sa čelnicima drugih klubova znam da postoji ideja za formiranje Košarkaške lige BiH i ja sam najviše pokrenuo tu inicijativu. Odmah da jasno stavim do znanja niko od nas nije protiv Saveza ili želi da ga ruši, već želimo da stvorimo bolje uslove za takmičenje svih uzrasnih kategorija. Nema nikakvih pozadinskih radnji i mislim da bi to bio korak naprijed”, izjavio je Đajić za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima podršku ima od svih klubova iz Republike Srpske koji su učesnici Ligi BiH, kao i klubova FBiH.

“Prvi put poslije deset godina sastali su se predstavnici klubova i u prijatnoj atmosferi pričali smo o košarci i jako me iznenadila njihova pozitivnost. Budućnost nije imala predstavnika na sastanku, ali je pružila podršku baš kao i Bosna. Ne pravimo novu ABA ligu ili neko takmičenje koje podsjeća na Košarkašku ligu Srbije (KLS), već nešto naše. Nismo razgovarali o sistemu i ostaje da vidimo u kojem obliku ćemo formirati pravno lice, da li će to biti udruženje ili d.o.o. ili nešto treće. Takmičenje bi počelo već od iduće sezone, ako uspijemo naći direktora lige, sponzora i medijskog sponzora”, istakao je Đajić.

Kao jedan od razloga za osnivanje novog takmičenja navodi veću medijsku pokrivenost koja bi se prije svega ogledala u direktnim prenosima utakmica na televiziji.

“Klubovi daju Savezu oko 600.000 maraka i ništa nam ne vraća. Tu mislim na stvaranje boljih uslova za takmičenje mlađih kategorija, oslobađanje dijela kotizacije, licenciranja ili oslobađanje plaćanja službenih lica, što bi predstavljalo veliko rasterećenje. Ne radimo ništa mimo pravilnika ili zakona i sve je u skladu sa aktima Saveza. Ići ćemo u tom pravcu, ako KS ne odgovori na zahtjeve koje smo naveli. Prije svega želimo da povedu računa od marketingu, odnosno sponzorima. Želja nam je da svi imamo koristi, a ne samo da dajemo pare Savezu, dok zauzvrat ne dobijamo ništa”.

Prema prijedlogu u sezoni 2023/24. u takmičenju KL BiH učestvovalo bi 13 klubova. To bi bili Igokea, Široki, Borac, Spars, Sloboda, Bosna, Leotar, Budućnost, Slavija, Promo, Posušje, Mladost i Zrinjski. S tim da bi Igokea igrala samo drugi dio prvenstva. Konačan plasman bio bi određen tako što bi se iza finalista plej-ofa rangirali ostali klubovi zone. Ukoliko je šampion lige BiH član ABA lige, plasman u ABA 2 ostvario bi finalista plej-ofa, odnosno sljedeći klub iz ligaškog dijela sezone koji je najbolje plasiran. Iz KL BiH ispale bi tri posljednjeplasirane ekipe ligaškog dijela koje bi zamijenili pobjednici liga članica KS Republike Srpske, KS HB i KS Sistem A.

About The Author