Mijailović: Bek stiže naredne sedmice, Mozliju novi ugovor

Košarkaški klub Partizan od sljedeće nedelje biće jači za beka šutera, otkrio je predsjednik crno-bijelih Ostoja Mijailović gostujući u otvorenom TV studiju Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ na Sajmu sporta u Beogradu. Pored toga, govorio je i o finansijskom stanju u klubu, prelasku u novu dvoranu, igranju u Evroligi i brojnim drugim zanimljivim temama.

Partizan je izborio plasman u Top 16 fazu Evrokupa pre svega zahvaljujući sjajnim partijama u prvom delu grupne faze. Kako ste vidjeli dosadašnji deo takmičenja i kakve su ambicije za nastavak Evrokupa?

“Prvih pet pobjeda u Evrokupu nam je dalo određenu snagu da postignemo dobre rezultate i u ABA ligi. Jako težak start sezone za nas, sa puno gostujućih utakmica. Mislim da je ovo velika stvar za Partizan, jer nam je bilo izuzetno važno da preskočimo prvu prepreku i dođemo do Top 16 faze. Kako sada stvari stoje, bićemo ili prvi ili drugi u grupi i zbog toga smatram da imamo šanse da prođemo i narednu fazu”.

Nedavno je klub napustio Artjom Parahovski. Da li ste blizu realizacije novog transfera na centarskoj poziciji i da li će biti još novih igrača?

“Što se tiče prelaznog roka, ni mi ni navijači nismo baš bili zadovoljni učinkom igrača iz takve kategorije kao što je Parahovski. Postigli smo zajednički dogovor da izađemo iz ugovora, na minimalnu štetu po Partizan i ostavili smo dio planiranog budžeta za dovođenje novog centra. Iskoristićemo narednu pauzu koja će doći u roku od dvije nedelje kako bismo popunili tu poziciju, ali ćemo se prije toga baviti dovođenjem beka-šutera, kojeg tražimo već duže vrijeme. Već naredne nedelje možemo očekivati igrača na bekovskoj poziciji. U završnoj fazi pregovora smo sa jednim kvalitetnim igračem, ali ne želim još da pričam o imenu, dok ne budemo potpisali ugovor sa njim. Nemamo pravo na grešku. Parahovski je bio jedan od rijetkih koji nije opravdao naša očekivanja, ali su svaka ostala pojačanja bila jako kvalitetna. Svi smo svjedoci truda i rada Vilijama Mozlija i predložiću našim ljudima u klubu da postignemo dogovor da mu produžimo ugovor, ukoliko bude želio da igra za Partizan”.

Kada ste došli u klub zatekli ste brojna dugovanja i loše finansijsko stanje. Da li sada može da se kaže da je Partizan finansijski stabilan klub?

“Danas naš klub svoje obaveze izmiruje na vrijeme. Nije lako voditi košarkaški klub u Srbiji, jer svi znamo da je to neprofitabilan sport. Međutim, velika je čast i zadovoljstvo voditi Partizan i mi moramo da tražimo način da taj klub i dalje funkcioniše. Prije dvije godine je bilo stvarno teško, klubu je bio potreban jedan period za sagledavanje i pronalaženje izlaza iz situacije u kojoj smo se tada nalazili. Mi sada jesmo stabilan klub. Plate redovno dajemo radnoj zajednici, igračima i stručnom štabu. Zbog toga je atmosfera pozitivna. Trudićemo se da do kraja sezone ostanemo na tom nivou. Sigurno da imamo jednu određenu kočnicu pošto i dalje moramo da servisiramo nešto iz prošlosti, umjesto da uložimo to u sadašnjost, ali dobro, već smo se izborili sa tim stvarima. Uvijek je bolje gledati u sutra nego u juče”.

Koliko je realno da Partizan u budućnosti ponovo zaigra u Evroligi?

“Protekih godina sam imao mnogo stvari koje želim i koje sanjam, ali trenutno mi je prvi san da igramo u Evroligi. Generalno svi činimo napore da postignemo rezultatski da igramo u Evroligi. Ne treba da čekamo da nas neko poziva i daje bilo kakvu milostinju koja nam nije pripala.Želim da se plasiramo ili preko ABA lige ili preko Evrokupa. Mislim da je Partizan sa svojom istorijom, navijačima, sadašnjom infrastrukturom i finansijskoj stabilnosti koju danas imamo u Partizanu, u svakom smislu zaslužio da igra Evroligu. Mi smo je igrali 15 godina i Srbija dobro zna šta Partizan donosi kada igra to takmičenje”.

Koliko se budžeti klubova na ovim prostorima razlikuju u odnosu na evroligaške velikane?

“Jako je važan finansijski aspekat, kvalitet tima i infrastruktura. Evidentno je da mi nismo na nivou evropskih klubova i da ne ulažemo koliko i oni. Stalno se vraćam na pitanje da li košarku kod nas treba da igraju naši mladi igrači. Mi smo igrali Evroligu u vrijeme kada se mnogo manje ulagalo u košarku. Danas to klubovi čine znatno više. Danas klubovi koji redovno igraju Evroligu imaju velike budžete i sponzore. Međutim, ti timovi se uglavnom oslone na fudbalske klubove ili neke multinacionalne kompanije. Mi ne možemo da obezbijedimo budžet od 20-30 miliona, ali možemo naše mlade igrače, koji bi kao i nekada, vodili naš klub do fajnal fora i na neki način do titule koju smo 1992. godine i osvojili”.

foto i tekst:fzs.edu.rs