Meč sa Turskom nije presudan

Srbija

foto:FIBA

Srbija u ponedjeljak dočekuje Tursku u meču četvrtog kola drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Selektor Srbije Svetislav Pešić smatra da ovaj meč nije ključan.

“Očekuje nas izazovna utakmica, sa druge strane i reakcija naših navijača je dosta dobra. Motivacija je dosta dobra, tako je i kod igrača. Želimo da uđemo u utakmicu sa pozitivnom energijom, da damo sve kako bismo pobijedili. Nije presudna utakmica, ali može mnogo toga da nam donese, ne samo zbog dva boda, već i zbog direktnog odnosa sa Turcima. Grupa je dosta komplikovana, svako svakog može da dobije, o Letoniji ne bih trošio mnogo riječi jer su se već prvi kvalifikovali za Mundobasket iz naše grupe,“ rekao je Pešić, pa dodao:

“Nije ovo presudna utakmica, ali je mnogo značajna i bilo bi dobro da pobijedimo. Biće teško i neizvjesno, jer je njima praktično odlučujuća utakmica. U utakmicu sa Turskom ulazimo sa pozitivnom energijom i trudićemo se da odnosom, energijom i motivacijom nadoknadimo nedostatak uigranosti, što nam fali. Pokušaćemo da to eliminišemo i tu će nam biti potrebna pozitivna energija. Sada je potrebno da se svi udruže i dođu da bodre zajedno našu ekipu. Ne sumnjam da će to biti pokretačka snaga koja je ovoj ekipi potrebna. Košarka je, kako god mi svi razmišljali, ipak timski sport. Tu je pet igrača i oni moraju da se nađu zajedno kada je u pitanju napad, odbrana, zajednički ciljevi… To je da damo maksimum da se pobijedi.“

Smatra da se agresivnost protivnika mora svesti na minimum.

Turska je ekipa koji su nosioci igre u turskim klubovima. Vidjeli ste prošle godine kako je Bursa napravila dobru igru. Nosioci igre su i sada u ekipi. Vilbekin iz Fenerbahčea daje kvalitet, dobro sastavljena ekipa. Moramo da kažemo da svi ti igrači igraju u turskoj ligi, a mi sada dolazimo u situaciju da, bez pretjerivanja, turska liga postaje jedna od najjačih u Evropi poslije španske. Igrači ostaju u zemlji, igraju za svoje ekipe, imaju važne uloge… Malo je igrača koji napuštaju svoju zemlju zbog svih uslova tamo. Oni su svi jako napredovali, imaju izražen dobar projekat rada sa mladim igračima. Svi su zajedno tamo tokom cijele godine. Vilbekin je zamijenio Larkina, skorer, igrač koji je jako važan. Mahmutolu je u životnoj formi, mi ga jako dobro znamo. Nije prvi put da on ima izražen procenat šuta za tri poena. Dosta dobar balans između unutrašnje i spoljne igre. Oni su borbena ekipa, igrali su sa dodatnom energijom protiv Belgije, bili jako agresivni“,

Srbija mora da odgovori.

“Moramo da odgovorimo na to, da odbrana budemo na minimumu agresivnosti koju očekujemo od Turske i da budemo jako odgovorni u igri. Danas sam baš, u razgovoru sa igračima, organizovali odbranu od Turske. Sastanak smo počeli sa tim kako da ih napadnemo, kako da eliminišemo tu agresiju, atletiku i snažnu odbranu po cijelom terenu. Bez dobre odbrane, bez kontrole uobičajene baze, bez obzira na to protiv koga se igra, uz kontrolu skoka koju smo imali u Njukaslu, to je bilo na izuzetnom nivou. E sad, što nismo napravili bolji procenat šuta, to je pitanje. Nekoliko novih igrača, malo vremena za pripremu… Moraćemo da radimo na tome. Imali smo i Jovića koji pet mjeseci nije odigrao utakmicu, ali je pokazao za 22-23 minuta koliko je bio na parketu prepoznatljive plejmejkerske kvalitete. Kontrolisao je igru, a sada nam treba još malo više agresivnosti, bolje odluke u napadu, da previše ne razmišljamo. Prva odluka je najbolja odluka i to stalno pričam. Nadam se da ćemo protiv Turske biti malo bolji u napadu“.

U odnosu na meč protiv Velike Britanije Srbija je jača za Vladimira Lučića i Marka Gudurića, dok Efes nije dozvolio dolazaka Vasiliju Miciću.

“Nemamo nikakvu reakciju i ne želimo da tu priču postavljamo u prvi plan pred utakmicu. Vasa je već bio krenuo na put, imao je kartu, ali u posljednjem momentu je donijeta odluka, takva – kakva je. Malo smo tužni zbog te odluke. Ne samo zbog toga što je Vasa jedan od najvažnijih igrača, već i zato što je takva odluka donijeta. Do kraja nemamo sve tačne detalje. To da je urađeno zbog pripreme utakmice sa Barselonom je jedino obrazloženje. Ne bih želio da komentarišem”, rekao je Pešić.

Meč Srbija – Turska na programu je u ponedeljak od 20 časova.