Maljković:“Poludim” kad pogledam ovu statistiku

Košarkašice Srbije na startu turnira na Olimpijskim igrama bolje od Kanade.

Srbija je uprkos 28 izgubljenih lopti pobijedila 72:68.

“Kanada je veoma jak tim, morali smo da se borimo svih 40 minuta, da bismo ih pobijedili. Na kraju smo uspjeli u tome, ali sada ne mogu da pričam ni o čemu drugom osim o ovim izgubljenim loptama. “Poludim” kad pogledam ovu statistiku… Znali smo kakav je Kanada tim, kako igraju, još od Rija, kada smo izgubili. Znali smo da ne smijemo da gubimo lopte protiv njih, da će igrati veoma agresivno i ovo je neprihvatljivo. Pobijedili smo i to je važno, jer je uvijek teško igrati prve utakmice na svakom takmičenju, a posebno na Olimpijskim igrama. Međutim, moramo da analiziramo stvari i da budemo odgovorni, da kada kažemo da nećemo gubiti lopte, to može da se desi deset ili makimalno 15 puta, ali 28 je previše. To ozbiljni timovi ne rade. Moramo da pokažemo da smo ozbiljan tim, mi smo evropski prvaci i moramo da pokušamo da se ne zaustavimo tu, ali ovo je nešto neprihvatljivo”, rekla je selektor Srbije Marina Maljković.

Pošto je u trećem periodu ubacila samo devet poena, Srbija je u četvrtoj četvrtini dala čak 27. Maljkovićeva je upitana šta je timu rekla u pauzi. Odgovorila je uz osmjeh:

“Možete samo da zamislite šta sam im rekla”.

Kaže i da to govori sve vrijeme…

“Utakmice su teške, ali ovo su Olimpijske igre i ovde svaki dio igre mora da se igra jako. Protiv ekipe kakva je Kanada ne smiješ da imaš toliko grešaka, posebno jer znaš kako agresivnu odbranu igraju. Olimpijske igre su savršeno mjesto da prevaziđeš sebe na svaki mogući način, pa i mentalno. Tu si, među najboljim sportistima i sportistkinjama koje tvoja zemlja ima. Ako želiš da praviš senzacije, ovo je mjesto gdje to radiš. I ovo ne smije više da se ponavlja. Mora da se zaustavi ovde”.

Aleksandra Crvendakić postigla je važnu trojku u finišu.

“Zadržali smo koncentaciju u završnici, iako smo znali da je Kanada dobar tim koji nikad ne odustaje… Nismo igrali dobro, prije svega, kako je selektorka rekla, zbog mnogo izgubljenih lopti. Najvažnije je da smo na kraju pobijedile, ali moramo da radimo na ispravljanju grešaka i da napredujemo iz utakmice u utakmicu. Mi smo evropske šampionke, izuzetno smo motivisane i vjerujem da ćemo u svakom sledećem meču igrati sve bolje”.

Ana Dabović je u posljednjoj četvrtii preuzela odgovornost.

“Sve što su nam Marina i stručni štab rekli desilo se… Kanada je igrala agresivno od prvog do posljednjeg minuta, znamo kako smo prije pet godina igrali protiv njih i trudile smo se bar u finišu da završimo koncentrisano i jako i na kraju pobijedimo, što je i najvažnije, jer u Riju nismo to uradile. Imale smo mnogo grešaka ali mi je drago da nismo padale, da smo se borile i da smo imale određene momente u igri koji su bili baš lijepi. Pokazale smo da smo tim, vraćamo tu energiju, pobeda je najvažnija na kraju”.

Ivon Anderson je sa 12 poena bila drugi strijelac tima.

“Bila je ovo definitivno fizički vrlo teška i tvrda utakmica, ali smo pronašle način da stignemo do pobjede. Trudićemo se da se što bolje pripremimo za sljedeću utakmicu protiv Španije”.

 Srbija sljedeći meč na OI igra u četvrtak u 10.20 sati protiv Španije.

Photo:FIBA

About The Author